Samo ena je MAMA | mama.si

kuhanovinoTopli napitki pozimi zares prijajo in če smo le malce ustvarjalni, lahko s pomočjo osnovnih sestavin in nekaj začimb ustvarimo okuse, ki nas resnično privzdignejo. Privoščimo jih sebi in vsem svojim najdražjim, skoraj vsi, o katerih pišem v nadaljevanju, pa so primerni tudi za naše male nadobudneže.

Slastna vroča čokolada (ali kakav)

Vročo čokolado si običajno privoščimo le v kakšen lokalu in, roko na srce, z njenim okusom, teksturo in vonjem nismo vedno povsem zadovoljni. Ste že kdaj pomislili, da bi jo pripravili doma? Nič lažjega. Potrebujete koruzni škrob, 100 % kakav, sladkor, začimbe in pa seveda mleko, kamor boste pripravljeno mešanico zakuhali.

Postopek kuhanja je povsem enak kot pri pudingu. Pripravljeno suho mešanico temeljito razmešajte s pol decilitra mleka, nato pa to vlijte v vroče mleko in ob neprestanem mešanju kuhajte približno dve minuti. Rezultat je slastna in čisto domača vroča čokolada, koliko gosta pa je odvisno predvsem od količine koruznega škroba, ki jo vanjo dodate. Sestavine v receptu zato prilagodite svojemu okusu. Če v receptu izpustite koruzni škrob, dobite čudovit kakavov napitek.

Za 1 skodelico potrebujete:

2,5 dcl mleka (lahko tudi poljubnega rastlinskega napitka),

1,5 žličke koruznega škroba (pri kakavovem napitku izpustite),

1 žlička kakava (če napitek pripravljate za otroke, lahko del kakava nadomestite s fino mleto rožičevo moko),

1 žlička surovega trsnega sladkorja (npr. Mascavo), lahko tudi poljubnega tekočega sladila (npr. javorjevega ali agavinega sirupa) ali noževa konica stevije v prahu.

Pika na i so začimbe, npr.

 cimet,

 piment,

 klinčki,

 ingver,

 kardamom,

 vanilija,

 pomarančna lupinica (obvezno eko pomarančna).

Zakaj nas te začimbe dobesedno uročijo, si lahko podrobneje preberete v obeh knjigah o začimbah: Ščepec rešitve predstavlja kar 30 različnih začimb, ki jih v našem prostoru zelo dobro poznamo, Ščepec védenja pa je nadaljevanje te izjemne uspešnice z novimi 20 začimbami in še bolj presunljivimi dokazi o neverjetnih močeh začimb, ki so še nekaj stoletij nazaj predstavljale zdravilo prve izbire. Nekaj podatkov pa kar na tem mestu povzemam iz obeh omenjenih knjig.

Cimet

Ker je cimet predvsem topla začimba, ki v telo prinaša toploto in suhost, je zelo dober za preganjanje vseh zimskih težav. Tradicionalna kitajska medicina izrazito poudarja njegov pomen pri občutljivosti na mraz in pri prehladih. V ajurvedski medicini ga zelo cenijo zaradi krepitve imunske odpornosti… Več v knjigi Ščepec rešitve − zamolčane zdravilne moči začimb.

Piment

Piment med drugim odlikuje izjemno antidiabetično delovanje (ob slastnih sladkih napitkih je to še kako pomembno). Ameriški znanstveniki so ga med 49 zelišči, ki so jih preskušali, po učinkovitosti označili kot četrto najmočnejše zelišče, le nekaj slabše, kot pri dobro znanem, verjetno najmočnejšem naravnem antidiabetiku, cimetu… Več v knjigi Ščepec védenja − zamolčane zdravilne moči začimb.

Klinčki

Med desetimi najmočnejšimi živili po svoji antioksidativni moči (tabela ORAC) je kar osem začimb (mleti klinčki, mleti cimet, posušeni origano, mleta kurkuma, seme kumine, posušeni listi peteršilja, posušena bazilika, kari v prahu). Na prvem mestu so prav klinčki. Tako le gram klinčkov vsebuje več antioksidantov kot rdeče zelje, kamor jih tudi dodajamo… Več v knjigi Ščepec rešitve.

Ingver

Sveta Hildegarda je ingver priporočala tudi tistim, ki so bili že skorajda mrtvi. Znanstveniki pa se dandanes najbolj posvečajo proučevanju ingverja pri delovanju proti slabosti, za redčenje krvi in pri lajšanju bolečin. V vseh primerih so raziskave potrdile, da je ingver dragocena pomoč, ki v marsičem prekaša sintezna farmacevtska zdravila, razvita za enake indikacije. Več v knjigi Ščepec rešitve.

Kardamom

Kardamom imajo v mnogih tradicionalnih medicinah za uradno zdravilo. Predvsem je spoštovan na Kitajskem, v Indiji, Pakistanu, Koreji, Vietnamu in na Japonskem. Spoštujejo zlasti njegovo protivnetno delovanje v ustni votlini, uporabljajo pa ga tudi pri boleznih pljuč, bronhitisu in celo tuberkulozi. Več v knjigi Ščepec rešitve.

Vanilija

Več stoletij stara modrost, da vanilija blagodejno deluje na živčevje in da je pravi »tonik za možgane«, je danes tudi znanstveno potrjena. Pazite le, da kupite pravo, saj imamo na tržišču po večini ceneni vanilin sladkor, ki vsebuje sintetično izdelani vanilin. Več v knjigi Ščepec rešitve.

Vroč in začinjen jabolčni sok

Medtem ko sebi pripravimo kuhano vino, ne pozabimo na svoje malčke. Otroško različico pripravimo z jabolčnim sokom in ker je ta že po naravi sladek, vanj ni potrebno dodajati sladkorja. Kar šteje največ, so zopet začimbe.

Za 1 liter napitka potrebujemo:

1 liter jabolčnega soka (100 % sadni delež),

2 cimetovi paličici,

pol žličke celih klinčkov,

pol žličke celega kardamoma,

ena žlička nastrgane svežega ingverja,

nastrgana lupinica eko pomaranče,

meso pomaranče, narezano na drobne koščke.

Jabolčni sok segrejemo do temperature približno 50 stopinj, nato vanj dodamo cele začimbe. Kardamom le rahlo odpremo, da ne izgubimo semen in ga skupaj z nastrganim ingverjem in klinčki damo v zaprto cedilo za čaj, saj jih tako iz soka najlažje odstranimo. V sok dodamo še cimetovi paličici, nastrgano pomarančno lupinico in koščke pomaranče. Pustimo pokrito približno 10 minut, nato začimbe odstranimo in postrežemo.

 

Kuhano vino z obiljem dobrega

Kdo pravi, da bi v kuhano vino vedno morali dodajati le cimet, klinčke, vanilijo in pomarančno lupinico? Vanj se zelo dobro podajo tudi številne druge začimbe, tako zvezdni janež, piment, janež, koromač, limonina lupinica, koriander, celo čili, poper ali lovorjev list. Tudi ob tem je nadvse koristno poznati moč posamezne začimbe in recept prilagajati potrebam svojega telesa. Vinu seveda dodamo tudi sladkor, izberimo pa raje surovega trsnega, kot je mascavo, ki, za razliko od belega, ni oropan vseh vitaminov in mineralov. V vse tople kuhane napitke pa lahko dodajamo tudi še bolj zdrava tekoča sladila, kot sta, denimo, javorjev ali agavin sirup.

 

Ingverjev čaj

O nekaterih dobrobitih ingverja smo že pisali, poglobljene informacije o tej izjemni začimbi pa si lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve. Je vsestranska začimba, najdemo jo tudi v nekaterih živilih na prodajnih policah. Med bolj znanimi so kandirani ingver, odličen spremljevalec vseh, ki jim je na potovanjih slabo, vsi ljubitelji čokolade pa ste ga verjetno že preskusili tudi v tej pregrešni razvadi. Pri kuhi lahko uporabite svež rizom ali posušeni ingver, oba sta pri nas dobro zastopana tudi v običajnih trgovinah, če je le mogoče, pa raje posezite po ekološko pridelanem. Ste ga že kdaj poskusili v obliki čaja? Odličen je. Zimski čas pa je ravno pravšnji za skodelico takšnega napitka.

Za približno en liter čaja potrebujete:

1 liter vode,

2 žlici nastrganega svežega ingverja,

sok ene limone,

med po okusu.

Nastrgan ingver zakuhajte v vročo vodo in vrite deset minut. Nato precedite in počakajte, da se nekoliko ohladi. Začinite z limoninim (lahko tudi pomarančnim) sokom in medom.

 

Vse bralke in bralci revije Mama lahko knjigi Ščepec rešitve in Ščepec védenja prelistate v spletni trgovini www.shop.zazdravje.net. Ob naročilu vam knjigo na dom pošljemo brez stroškov pošiljanja. (Ob nakupu katere koli izmed obeh knjig pa vam avtorice podarimo še priročen plakat ujemanja začimb, ki vam bo v kuhinji še kako koristil.)


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE