Kdaj otroka začeti učiti tuje jezike?

Started by suhadolc, March 29, 2011, 21:07:02

previous topic - next topic
Go Down

suhadolc

Koliko naj bi bil otrok star, ko je najbolj smotrno, da bi se začel učiti prvi tuji jezik?
Ena znanka je začela svojega otroka učiti angleščino pri 3 letih, pri 4 letih nemščino.
Je dovolj zgodaj, da se začne učiti, ko ima predmet v šoli. So ostali otroci v veliki prednosti?
Malo me zanima iz strokovnega stališča.
hvala

biba_leze

Otrokovi možgani so "pripravljeni" na učenje tujih jezikov že zelo zgodaj. Čim prej se začne otroka učiti, tem manjše težave bo imel kasneje (tako pri pomnenju, kot tudi pri izgovorjavi sami). Poglej na primer otroke iz dvojezičnih družin, ko starša govorita med seboj in tudi z otrokom v obeh/večih jezikih. Tak otrok bo razumel že zelo zgodaj ne samo materin jezik (se pravi tisti, v katerem se z njim največ pogovarja), temveč tudi drugi jezik (ali morda več tujih jezikov). Seveda ne moremo 3 letnega otroka postaviti pred na primer angleško slovnico in od njega zahtevati, da se uči vseh časov. (Če torej ne gre za dvojezično družino) učimo otroka tujega jezika skozi igro in sicer tako da poimenujemo v tujem jeziku na primer predmete, s katerimi se srečuje vsakodnevno.

Iz osebne izkušnje: ne prihajam iz dvojezične družine, pa vendar sta me starša na zgoraj napisani način učila italijanskega jezika (prihajamo iz Obale) in pri mislim da 4 letih sem lahko sama gledala italijanske risanke brez da bi kogarkoli povprašala kaj pomeni kakšen izraz, pri 5 ali 6 letih sem govorila že zelo dobro. Danes pa lahko "prelisičim" marsikaterega italijana, saj dobesedno ni opaziti razlike. Je pa res, da sem imela čez celo otroštvo priložnost govoriti in se družiti tudi z italijanskimi otroci, kar mislim da je tudi veliko pripomoglo. 

ani12

Idealno bi bilo, če bi otroci lahko odraščali v dvo in več jezičnih družinah, bi bili torej od rojstva izpostavljeni različnim jezikom ter bili vešči vseh enako. Jaz sem upala, da bo otrokov oče z otrokom govoril v svojem prvotnem jeziku, ampak je žal preveč len.  :icon_lol:

Je pa hčerka letos zamenjala vrtec in stopila v poseben program starostno heterogenih skupin. Je edina 3-letnica v skupini 4 do 6-letnikov, zato je vključena v kurikulum starejših otrok. V vrtcu imajo v rednem programu angleščino za otroke stare 4 + in ker je edina v skupini mlajša, k angleščini hodi tudi ona. In se dobro obnese, moram reči. Snov podajajo nevsiljivo, 1x na teden, skozi pesmice in besedne igrice in si lepo zapomni. Doma ne vadiva posebej, razen ko me sicer radovedno sprašuje večkrat sama, kako se čemu reče. ker jaz znam še italijansko, jo pogosto zanima tudi, kako se reče še po italijansko.

Potem me kdaj preseneti v trgovini: "Mami, glej tisto je yellow! Yellow je rumeno po angleško!" in prov vidim poglede drugih, ki si mislijo, kaka našponana mama moram biti, v kaj vse silim že tako majhnega otroka.  :sm_hugelaugh:

sonjababic

Dokler je to v programu vrtca ali šole se mi zdi sprejemljivo... kot dodatna dejavnost pa se mi zdi stres za otroka...

M.B.

Sej najbrz ni vec aktualno, ampak vseeno. Mojedva otrocka razumeta in govorita (no ja, ta mlajsa se bolj ceblja in po malo govori) slovensko in spansko (smo dvojezicna druzina), risanke gledata vecinoma v anglescini in ta vecji (3 leta in pol) pozna ogromno izrazov v anglescini in me tudi sam sprasuje kako se kaj rece po anglesko, tamala pa tudi ze prepozna zivali, ce jih poimenujem v anglescini.

Po mojem ni treba tolk forsirat sihnoriziranih risank, naj gledajo v anglescini, pa se hitro naucijo.tulipan5

Naša od 3 leta gleda angleške in nemške risanke na programih JimJam in Baby TV. Mogoče se bo kaj naučila. Je pa pred 5 letom ne bomo forsirali.

BAMBAM

Naš je star 2,5 let. Šteje po angleško do 10. Živali tudi v angleščini našteje. Ne hodi v vrtec, ga ne forsiram, najraje gleda baby tv- tam veliko stvari "pobere"  :sm_biggrin: Se pa veliko ukvarjamo z njim in veliko pogovarjamo.
Bi ga pa dala na nemščino, ko se mi bo zdelo, da bo pravi čas za to.

račka

Našega je začela zanimati angleščina pred kakim letom, ko je bil star nekje 4 leta, ko je mene slišal da sem se pogovarjala v italijanščini in angleščini  :icon_wink: Pa me je začel spraševati, kako se kaj reče v katerem jeziku, in se mu povedala. Zdaj zna povedati že veliko besed v obeh jezikih. Jih pa nekaj malega učijo v italijanskem jeziku tudi v vrtcu. Jaz sem mnenja, da če otrok pokaže interes, je prav, da se mu pove to, kar ga zanima. Vse skozi igro  :icon_wink:cingla


Dokler je to v programu vrtca ali šole se mi zdi sprejemljivo... kot dodatna dejavnost pa se mi zdi stres za otroka...


kakšna je pa tu razlika? če je v programu vrtca, otrok ni v stresu, sicer pa je????
Rezultat je itak vedno isti: da se otrok uči tujega jezika.

No, ne vem. Meni se to zdi samo finančni privilegij, da imajo že v programu vrtca, ker starši nismo dodatno finančno obremenjeni, prav tako pa tudi vrtec pokaže svoji "širino".ani12

#9
September 26, 2012, 07:46:55 Last Edit: September 26, 2012, 07:47:11 by ani12
Razlika, ki jo je verjetno sonjababic mislila je v tem, da otrok s tujim jezikom v vrtcu ni dodatno obremenjen popoldan z dodatnimi aktivnostmi.

No, moja hčerka je zadnje leto v vrtcu in ima v programu vrtca tretje leto angleščino. V šolo bo šla takšno, kjer imajo angleščino že od prvega razreda dalje, tako da mi ne bo potrebno načrtovati tečajev tujih jezikov zanjo. Doma se včasih pogovarjamo še malo italijansko - toliko, da razume preproste stavke, fraze, ukaze, povabila, ipd, tako, bolj za igro, neobvezno, da ima občutek za jezike, kontekst, fraze, melodiko jezikov...

tulipan5

No, naša ima malo angleščine kar v času vrtca, stara pa je 4,5 leta. To se mi zdi super.

niwaj

poznam eno romsko družino, kjer govorijo romsko,bosansko,hrvaško in slovensko. in otroci ne znajo niti enega jezika v nulo. Vse kr neki mešajo. Pa vem da se dosti ukvarjajo z otroci.

Jaz sem se nemščine začela učiti pač v osnovni šoli in tud v srednji šoli, pa je ne znam. mislim da mi je samo "ich heise Sanja." ostalo v spominu.
Moja mala, 3leta, pa že kr neki angleško: plliiiiiis, open, dog, puppy, cat.... :) tak da ja, ČIMPREJ ZAČET UČIT TUJ JEZIK , AMPAK SAMO ENEGA! :)

cingla

moja hčera je začela z nemščino v tem mesecu - ne v sklopu vrtca in ji je zelo všeč. Zdaj kakšen bo uspeh ? Mislim, da neki bi sigurno mogla "potegni" iz vsega. Hodi pa na tako imenovano igralno šolo tujega jezika, kjer se skozi igro uči jezika. Vsaki teden imajo drugo temo in prejšnjo utrjujejo, npr. živali na kmetiji in potem spoznavajo živali z različnimi igrami: spomin, pobarvanka, igranje s kartami, vlečenje lego živali iz vrečke,.... učiteljica vodi uro skozi v nemškem jeziku, kar mi je zelo všeč.... javim kakšen bo učinek junija. Sicer so pa moja pričakovanja takšna, da bo znala nekaj besed, ne pa da bo govorila nemško, kar nekateri starši pričakujejo, kar pa ni mogoče..... mislim pa, da se na tak način lepo spoznajo z jezikom in osvojijo par besed.....

:elephant2: :elephant2: :elephant2: :elephant1: :elephant1: :elephant1: :elephant2: :elephant2: :elephant2: :elephant1: :elephant1: :elephant1: :elephant2: :elephant2: :elephant2:
:sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart: :sm_heart:robista

Za začetek učenja tujih jezikov je dobro le te otroku predstaviti skozi igro. Na tej spletni strani http://www.spletni-slovar.com/ucenje-anglescine so enostavne igre za učenje angleščine, ki so primerne za otroke.

Go Up