Samo ena je MAMA | mama.si

Druščina Backa JonaJon je brihtna, neugnana ovčica, ki s svojo čredo živi na kmetiji pod zgolj teoretičnim nadzorom kmeta in Bitzerja, neučinkovitega ovčarskega psa z dobrimi nameni. Jonovim trudom navkljub pa je življenje na kmetiji padlo v dolgočasno rutino in naš bacek skuje pretkan načrt: omisli si prost dan!

https://www.youtube.com/watch?v=CUxXR9dlgnA

 

A običajno velja biti previden, kaj si želiš. Dogodki bliskovito uidejo z vajeti in Jonova navihanost nebogljenega kmeta odstrani s kmetije. Jon se mora s pomočjo svoje črede prvič odpraviti s kmetije in se podati v velemesto, da rešijo kmeta; da bi jim spodletelo, ne pride v poštev.

A kako bodo ovce sploh preživele? Se lahko ognejo temu, da ljudje v njih prepoznajo ovce? In ali se bodo izmuznile strašnemu konjedercu? Med dogajanja polno dogodivščino doživijo nešteto divjih in zabavnih prigod, poleg tega pa Jon spozna osirotelega kužka Slipa, ob katerem uvidi, da imeti dom in družino ni nekaj, kar bi šlo jemati za samo po sebi umevno.

O FILMU

 

Po neverjetnem uspehu TV serije Bacek Jon, ki je po prvi epizodi leta 2007 postala svetovna uspešnica, so se v podjetju Aardman, ki stoji tudi za uspešnima risankama Kokoške na begu in Wallace in Gromit, odločili, da je čas za celovečerno dogodivščino. Seveda je bilo poglavitno vprašanje to, kako serijo, ki jo sestavljajo sedem minutne epizode z enostavnimi zgodbicami, prenesti na platno v desetkrat daljšo pripoved. Kakšno zgodbo sploh podati? Bo Jon uspel pritegniti tudi starejše otroke, morda celo odrasle? In še nekaj: odsotnost človeških dialogov ni predstavljalo nobenih preprek za kratke zgodbe v seriji, toda ali bo to zadostovalo, da gledalce prikuje na sedeže za celih 80 minut?

 

OD KOD JONOVA ZGODBA?

Bacek Jon se je prvič pojavil v z oskarjem nagrajenem kratkem filmu Nicka Parka A Close Shave, v katerem sta glavo besedo imela Wallace in Gromit. Filmček so premierno predvajali na božični večer leta 1995 in je pritegnil največ gledalcev, kar jih je mreža BBC2 tisto leto uspela pritegniti. Jon je imel drobno, a nadvse pomembno vlogo, saj je rešil Gromita, zaprtega zaradi kraje ovac.

»S scenaristom Bobom Bakerjem sva imela veliko uspeha z Wallaceovo in Gromitovo dogodivščino The Wrong Trousers,« se spominja Park, »pa sva razmišljala, kako nadaljevati. Beležnico sem imel počečkano z zamislimi, in največ jih je zadevalo ovce. Z Bobom sva se odločila za jagenjčka. Presenetljivo: v A Close Shave je bil v bistvu nedolžna žrtev – prikupen in ljubek, s srčkano pričesko, ogromnimi očmi in preprostim obrazom. Vsem pri Aardmanu je bil všeč.«

Kmalu se je Jonova podoba pojavila v oglasih, knjigah in na voščilnicah, a je trajalo več kot desetletje, da je dobil lastno serijo. »Nisem imel ravno izdelane zamisli za format,« se o zametkih serije spominja Park. »Razmišljal sem o kmetiji z družino in psom, pa o nekaj dogodivščinah. Nekaj časa sem delal sam, potem je projekt prevzel Golly in ustvaril nove like.«

Pri tem so se porajale različne zasnove. Producent filma Paul Kewley ve povedati, da je »Golly na začetku imel zamisel o tovarniškem okolju, kjer je Bitzer delovodja, ki najbolj gara, čreda pa navadni delavci. Kmalu se je razjasnilo, da so v bistvu družina. Da je kmet oče, Jon mlajši bratec, Bitzer pa starejši brat, ki skuša vse obdržati na vajetih.«

Ko so se odločili za kmetijo, je serija – 12 let po Jonovem »gostovanju« v A Close Shave – nastala v pičlih 18 mesecih; nedavno so predvajali že četrto sezono in skupaj je na voljo 140 sedem minutnih epizod.

 

Bacek JonSTATISTIKA

·        TV serijo so prodali v 170 držav.

·        Digitalne aplikacije za sporočanje si je na Japonskem snelo 40 milijonov ljudi.

·        Jonova stran na Facebooku ima 5 milijonov privržencev.

·        25% le-teh prihaja s Srednjega vzhoda.

·        Na Japonskem, ki je za Jona najbolj uspešno tržišče, prek 50 podjetij izdeluje z njim povezane izdelke.

·        V Kairu, Savdski Arabiji in Katarju uprizarjajo 45-minutno gledališko predstavo, ki je nastala na podlagi Jona in likov iz serije.

·        V nakupovalnih središčih v Džakarti in Pekingu – kmalu pa se bodo pridružila še druga mesta – uprizarjajo 20 minutno predstavo o Jonu in njegovem svetu.

·        Po Japonski je potovala razstava o Jonu; v pičlih petih dneh si jo je v Tokiu ogledalo 30 tisoč ljudi.

 

Nagradno vprašanje: Koliko všečkov ima FB stran Backa Jona?

Postopek poznate: všečkajte objavo, (če želite lahko tudi delite – ni pogoj) in pod post napišite vaš odgovor.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA: Žreb je določil nagrajenko: MONIKA STARC – ČESTITAMO.
Vljudno prosimo, če svoje podatke s pripisom Bacek JON pošljete na nagrada@mama.si


Tag-i

Sorodni članki

PRIJAVI SE NA E-NOVICE