Samo ena je MAMA | mama.si

bolehnoPiše: dr. Ksenija Jelenc, spec. pediater

Sodobna farmokologija je potrdila, da številna zdravilna zelišča vsebujejo učinkovine, ki jih ne moremo nadomestiti z nobenimi sintetičnimi pripravki. Ne da bi se zavedali imamo v kuhinji in hladilniku majhno lekarno.

Dojenje

Znano je, da janežev, koromačev čaj in zeleni japonski čaj (bančo čaj) pri doječi materi povečujejo količino mleka. Podoben učinek imajo tudi sezamova semena, ki jih mati uživa potresena na kruhu, namazanim z maslom ali medom. Žajbljev čaj in peteršilj pa zmanjšujeta količino mleka.

Črevesni krči pri otroku

Blagodejen učinek na krče ima janežev, kamiličen, majaronov in koromačev čaj.

Bruhanje, driska

Čaj iz suhih borovic, metin, žajbljev, krvenkin in rmanov čaj

Visoka temperatura

Znižuje jo sok rdeče pese v kombinaciji s sokom grenivke, rmanov, bezgov, lipov čaj. Pomagajo tudi ovitki, namočeni v mešanico enakih delov jabolčnega kisa in vode. Staro zdravilo je tudi surov krompir. Prerezane polovice damo na dlani in podplate in ko spremeni barvo (potemni), ovitke zamenjamo.

Piki žuželk

Na mesto pika dajemo hladne obloge iz kamiličnega čaja, oprane in zmečkane liste širokolistnega trpotca, oprane in zmečkane liste zelja. Uporabimo lahko tudi čebulni sok.

Praske, žulji

Speremo jih s čajem iz ognjiča, materine dušice, timijana. Namažemo z ognjičevim ali gabezovim mazilom, v lekarni pa dobite tudi mazilo Herbion, ki vsebuje vse te setavine.

Otekline, udarnine

Na otečeno mesto dajemo obladke iz mešanice pol vode pol alkohola, oprane in zmečkane zeljnate liste, liste širokolistnega trpotca.

Sončne opekline

Opečeno kožo najprej hladimo z mrzlo vodo, nato na opečena mesta večkrat dnevno nanesemo hladen jogurt ali čisto sivkino eterično olje. Nastrgamo korenček in naredimo oblogo ali oblogo iz opranih solatnih listov. Če imamo pri roki šentjanževo olje z njim namažemo opekline. Če se naredijo mehurji jih ne prediramo, ampak prizadeto področje namažemo z ognjičevim mazilom.

Vnetje dihalnih poti

Če otrok nima vročino, večkrat dnevno naredimo inhalacije s kamiličnim čajem, skuhamo čaj iz korenin belega sleza, ki ga otrok popije 1 skodelico dnevno. Balgodejno deluje tudi timijanov čaj, čaj iz koromača. Pri vnetju žrela pomaga žajbljev čaj.

Plenični izpuščaj

Za umivanje vnete kože uporabljamo čaj iz hrastovega lubja, čaj iz ognjiča ali lipovega cvetja.

Kožo vedno dobro osušimo, področje kjer je plenica, namažemo z zaščitno kremo, za močno vneto kožo pa uporabljamo ognjičevo mazilo.

Nekateri izmed omenjenih čajev se vam morda zdijo nenavadni ali pa za njih še niste slišali. Vseeno povprašajte v najbližji lekarni. Zagotovo jih imajo na zalogi.


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE