Samo ena je MAMA | mama.si

shutterstock_79568878Mislili bi, da imamo v 21. stoletju vsaj v razvitih deželah na razpolago že dovolj vrst izdelkov za osebno higieno, da bi morale biti težave, ki so posledica nepravilne nege telesa, skoraj pozabljene. Pa ni tako. Na čistočo predelov »tam spodaj« mnogi žal še vedno pozabljajo ali pa ji ne posvečajo potrebne pozornosti.

Zgodovina je prav po »moško« polna zapisov o tem, kako so že pred davnimi časi opravljali grobe operacije ranjenih vojakov med bitko, o tem, kako so se ženske spoprijemale z menstruacijo in intimnimi zdravstvenimi težavami pa nič. Čeprav je vsem jasno, da nekoč niso imele pri roki škatlice tamponov in čistilnih robčkov.

Odkar obstaja človeški rod, so ženske krvavele in morale skrbeti za neke vrste čistočo svojih intimnih predelov. Seveda pa je bila skrb za čistočo le površna in posledice so bile hude bolezni, vnetja, neplodnost, okužbe …

Zametki tamponov in vložkov

Tisočletja so ženske uporabljale morske spužve, mah, živalsko krzno in različne trave za vpijanje menstrualne krvi. Spužve so bile nekakšni prvi tamponi.

Prvi vložki so bili narejeni doma iz starih cunj. V 19. stoletju so se začeli pojavljati prvi vložki iz blaga in celo spodnje perilo z že všitimi ojačitvami za vpijanje menstrualne krvi, vendar je bilo slednje na razpolago le bogatejšim slojem.

Vložki za enkratno uporabo so prišli v prodajo okoli leta 1940, samolepilne trakove pa so dobili šele po letu 1960.

Prvi tamponi, podobni današnjim, ki so se pojavili ob koncu 19. stoletja, so bili izjemno nerodni za uporabo, saj niso imeli vrvic za izvlečenje. Močno so izsušili vagino, pogosto porušili naravno ravnotežje mikroorganizmov v telesu in tako znižali odpornost telesa na vnetja in okužbe.

Umivanje

V starih časih je bilo umivanje ženskih intimnih predelov predvsem zelo nezanesljiv način kontracepcije.

Umivanje zaradi čistoče pa je bilo pogostejše le med menstruacijo. Neprijetne vonjave so skušali prekrivati z različnimi dišavami, ki pa so bile dvorezen meč. Pretirana uporaba različnih odišavljenih preparatov je porušila pH-vrednost kože in sluznice ter v končni fazi povzročila razvoj glivic in še bolj neprijeten vonj, kot je bil tisti, ki bi se moral prikriti.

Moramo se zavedati, da je pravilno umivanje osnova čistoče in zdravja.

Intimni predeli imajo nižjo pH-vrednost od ostale kože, zato ni primerno, da jih umivamo z navadnimi mili. Prepogosto umivanje z neustreznimi mili na široko odpre pot mikroorganizmom, ki lahko povzročijo ne le vnetja rodil, ampak tudi sečil.

Zato je nujno potrebno redno umivanje s pravimi preparati.

In ne pozabimo – umivati se moramo vedno od spolovila proti zadnjici, nikoli v obratni smeri!

Kako so razmišljali včasih

•Ker so ženske hladnejše od moških, ne morejo očistiti telesa z znojenjem, zato krvavijo (17. stoletje).

•Dekleta, ki živijo bliže ekvatorju, dobijo menstruacijo prej, kot tista, ki živijo severneje (ta teorija je prevladovala vse do začetka 20. stoletja).

•Ženska ima med menstruacijo izjemno moč, zato se mora umakniti v samoto, da ne bi porušila naravnega reda bivalne skupnosti (ameriški Indijanci).

•Med 8. in 11. stoletjem je krščanska cerkev dekletom, ki so imela menstruacijo, odrekala obhajilo.


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE