Samo ena je MAMA | mama.si

1. Prepiri o vzgoji

Večina starih staršev se zelo težko upre prepogostemu deljenju nasvetov glede vzgoje. Nekaterim je  najteže premagati nenehno deljenje nasvetov ter nenehen nadzor.

Niso pa vedno starši ogrožena vrsta. Velikokrat starši jemljejo babice in dedke za samoumevne varuške, ki se jim ne pove vnaprej, da bodo morali paziti otroka. Če stari starši živijo skupaj z mlajšimi generacijami, še ne pomeni, da si želijo imeti polni delovni čas varuške. Ne le to, doleti jih lahko tudi neplačana služba kuharja, pomivalca posode in čistilke.

2. Hiša je moja!

»Po eni strani smo priče sebičnosti staršev, ki so v otroka vlagali do njegove polnoletnosti, morda tudi kako leto dlje, sami pa pričakujejo od njega dosmrtno, nekajdesetletno vračanje tega dolga z obrestmi. Tu gre po navadi vse v skladu z reklom »Kakor smo sejali, tako bomo želi.«. To je tisto, čemur pravim mentalna, čustvena dimenzija. Če je bila starševska skrb takšna, da ni krnila razvoja otroka v tisto, za kar je po sposobnostih in nagnjenjih in nadarjenostih predisponiran, potem tudi otrok ne bo puščal staršev na cedilu.

3. Kdo tukaj plačuje položnice?

Velikokrat lahko pride do tega, da tisti, ki v gospodinjstvo prinese največ denarja, zahteva največ nadzora nad vsem. Velja pravilo, da se je najbolje čim več stvari dogovoriti, preden se več generacij preseli v isto hišo. V času krize je pogosto, da je kdo iz srednje generacije izgubil službo in zaradi tega doživlja občutke sramu in krivde.

4. Vedno boš moj mali sinek!

Neustatterjeva v knjigi Dom za srce: Dom kot ključ do sreče opisuje, kaj je močno vplivalo na izboljšanje odnosa s sinom in njegovo družino: »Odnos z mlado družino se je izboljšal, ko sva z možem Ollyem sprejela dejstvo, da se sin Zak ni vrnil kot sin, temveč kot poročen moški, z življenjem, ločenim od najinega.«

Vse to in še več si lahko preberete v Reviji Mama (november 2013, št. 186)

 


Tag-i

Starejši in novejši članki

PRIJAVI SE NA E-NOVICE