Samo ena je MAMA | mama.si

HIPP07HiPP, kot odgovoren proizvajalec otroške hrane, zdravim zobem naših malčkov pripisuje zelo velik pomen, prvi zobje so namreč še posebej pomembni, zato imamo v svoji ponudbi pestro izbiro zobem prijaznih čajev.

http://www.hipp.si/caji

Da bi si prislužili certifikat in oznako zobem prijaznega izdelka, so bili HiPP-ovi čaji podvrženi neodvisnemu, nadzorovanemu znanstvenemu testu, namen katerega je bil dokazati njihove zobem prijazne lastnosti.

Test uspešno opravijo le tisti izdelki, ki dokazano ne povzročajo zobne gnilobe, niti ne poškodujejo zobne sklenine oziroma površine zob.

 

Na kakšen način testiramo, ali je izdelek prijazen zobem?

HiPP-ove čaje so pili prostovoljci, katerih pH v ustih je bil merjen med samim uživanjem čajev in 30 minut po tem. pH je merilo za kislost: manjša ko je pH vrednost, bolj kisel je izdelek. Kisline, ki izvirajo neposredno iz ust ali nastanejo pri razgradnji sladkorja s strani ustnih bakterij, lahko poškodujejo zobno sklenino.

Pri testiranih čajih pH vrednost ni bila manjša od za zobe kritične meje 5,7. Izbrani HiPP čaji so si kot znak kakovosti in zobem prijaznega izdelka prislužili oznako ‘Nasmejani zob’ (Happy Tooth), ki jo podeljuje nemško združenje Aktion zahnfreundlich e.V.

Združenje Aktion zahnfreundlich e.V.

Oznaka oziroma znak kakovosti ‘Nasmejani zob’ (Happy Tooth) in združenje Aktion zahnfreundlich e.V. sta tesno povezana. Združenje Aktion zahnfreundlich e.V. je bilo ustanovljeno leta 1985 in je neprofitna organizacija, ki združuje znanstvenike, zdravnike, zobozdravnike, nutricioniste, novinarje, ostale posameznike in podjetja. Člani društva so si zadali nalogo, da bodo javnost izobraževali glede povezave med prehranjevanjem in zdravjem zob, njihova dejavnost pa je usmerjenja v promocijo takšnih načinov prehranjevanja, ki so zdravi za zobe. Podeljevanje oznake v obliki ‘’nasmejanega zoba z dežničkom’, ki je mednarodno zaščiten v skladu z določili prava blagovnih in storitvenih znamk, potrošnikom služi kot vodilo in jim nakazuje kateri izdelki so zobem najbolj prijazni. Junija 2011 je ‘’Nasmejani zob’ in zdravstveno trditev, ki jo oznaka ponazarja, pozitivno ocenila tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA)*. To pomeni, da je oznaka ‘Nasmejanega zoba’ in z njo povezana klasifikacija izdelkov kot ‘zobem prijaznih’ zdaj uradno priznana po celi Evropi.

*EFSA Journal 2011; 9(4):2076

EFSA Journal 2011; 9(6):2229

Oznaka ‘Nasmejani zob’ – dober znak

Ta znak kakovosti odlikuje hrano in pijačo, ki dokazano ne škoduje zobem – to pomeni, da ne povzroča zobne gnilobe in ni irozivna (ne poškoduje zobne sklenine), kar je potrjeno s strani neodvisnih akademskih inštitucij, ki v ta namen uporabljajo znanstvene teste priznane po celem svetu.

Več informacij najdete na strani www.zahnmaennchen.de

HIPP08

Zobem prijazni od samega začetka

HiPP ponuja pestro izbiro zobem prijaznih čajev v raznovrstnih oblikah in za različne starostne skupine.

 

Čaji od prvih tednov dojenčkovega življenja naprej

Pri HiPP-u boste našli zobem prijazne čaje celo za najmlajše: zeliščni čaji, ki zadovoljujejo potrebe po tekočini, so na voljo v obliki bio komarčkovega čaja v filter vrečkah, pa tudi kot instant čaji iz izvlečkov zelišč, kakršna sta na primer Komarčkov čaj (izvleček) in Baby čaj za dobro počutje (izvleček). Vsa ta zelišča se že od nekdaj pogosto uporabljajo v prehrani dojenčkov.

 

Starosti primerni čaji kot dopolnilna hrana od 6. in 8. meseca otrokovega življenja dalje

HiPP je zdaj tudi prvi proizvajalec, ki ima v svoji ponudbi zobem prijazne instant čaje. Ti se pripravijo neverjetno hitro, malčkom pa so zelo všeč. V HiPP-ovih instant čajih, kot so Kamilični, Rooibos in Melisin je tisto, kar čaje dela zobem prijazne izomaltuloza. Izomaltuloza se uporablja kot nosilna snov zeliščnih ali sadnih izvlečkov teh čajev namesto običajnega sladkorja, ki ga najdemo v gospodinjstvu (saharoza), ali dekstroze (glukoze).

 

Kaj je izomaltuloza?

Izomaltuloza je naravni ogljikov hidrat, ki se ga pridobiva iz sladkorne pese. Zobem prijazen sladkor je po okusu manj sladek kot namizni sladkor (saharoza), pa tudi lažje prebavljiv, in je kot takšen še posebej primeren za hrano dojenčkov in malce večjih malčkov. Za razliko od namiznega sladkorja je izomaltuloza neprebavljiva za ustne bakterije, zato v ustih ne pride do nastanka tako rekoč nobenih kislin, ki bi povzročale karies. HiPP-ovi instant čaji so okusni tako topli kot hladni in prijajo ob kateremkoli času. Od 8. meseca starosti dalje se za dojenčke priporoča pitje iz lončka.

 

Na voljo so naslednje vrste izdelkov:

Čaji v filter vrečkah:

• 100 % zelišča

• brez dodanih sladkorjev

• čas namakanja: 5-8 minut

Instant čaji iz izvlečkov zelišč:

• hitro topni v vodi

• 100 % zeliščni izvlečki

• brez dodanih sladkorjev

• 1 kozarček je za 127 napitkov

• takoj pripWohlfühl-Tee fürs Bäuchlein, 23g /ravljeno

Čaji v obliki granulata, na osnovi izomaltuloze:

• hitro topno v hladni ali topli vodi

• sadni ali zeliščni izvlečki

• primerni od 6. meseca starosti dalje

• takoj pripravljeno

 

Koliko tekočine naj bi otroci spili?

V prvih nekaj tednih in mesecih življenja dojenčki tako lakoto kot tudi žejo potešijo kar s pomočjo materinega mleka. Za njih ni nič bolj hranljivega, zdravega in naravnega kot ravno materino mleko. Dodaten vnos tekočin v obliki vode ali čaja pa je lahko nujen, kadar se dojenčki daljše obdobje izdatno potijo ali izgubljajo telesno tekočino.

Ko se pri dojenčkih po dopolnjenem 4. mesecu starosti uvaja dopolnilna hrana ali začenja s hranjenjem po steklenički, postane dodaten vnos tekočin poleg mleka nujen. Na začetku dojenčki pijejo manj, ker več kot dovolj tekočine dobijo iz mlečnih obrokov. Od druge polovice leta svojega življenja dalje potrebujejo približno pol litra tekočine dnevno, v kar sta všteta materino mleko ali mlečna hrana.

Čaje lahko malčkom ponudite med ali po obroku, ne pa tudi pred obrokom, sicer bo to povzročilo zmanjšanje njihovega apetita. Od tretjega obroka dopolnilne hrane dalje, jim je potrebno pijačo ponuditi ob vsakem obroku.

Čaje dojenčkom običajno dajemo po steklenički v količini 100 ml, od 8. meseca starost dalje pa je priporočljiva količina približno 200 ml in sicer iz lončka ali skodelice z nastavkom ali lončka.

Pestra izbira čajev omogoča, da se dojenčki že zgodaj spoznajo z različnimi okusi. Zelo priljubljeni različici čaja sta na primer komarčkov in kamilični čaj, obe zelišči se namreč že tradicionalno uporabljata v prehrani dojenčkov. Čaji za dojenčke morajo biti čim bolj zobem prijazni, še posebej, ko malčkom začnejo rasti prvi zobje.

 

HiPP in združenje Aktion zahnfreundlich e.V. sta vam spodaj pripravila nekaj nasvetov za zaščito zob in zobno nego

Zdravi zobje od samega začetka

Poleg ‘zobem prijazne prehrane’, v kateri je malo sladkorja in kislin, je drugi temelj zdravja zob pravilna zobna in ustna nega. Prvi zobje morajo ostati zdravi in lepi karseda dolgo, zdravi zobje pri malčkih so namreč zelo pomembni za zdravje stalnih zob, ki nasledijo mlečne. Zato za zaščito zob nikoli ni prezgodaj. V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj pomembnih nasvetov, posvetujte pa se tudi z izbranim zobozdravnikom.

HIPP03

Nasvet št. 1

Umivanje zob vašega malčka

S čiščenjem je potrebno začeti takoj, ko se pojavijo prvi zobki. Na začetku bo več kot zadostovala navlažena vatirana palčka, s katero enostavno podrgnete zobke, da bodo spet čisti. Ko bo vaš malček imel že več zobkov, jih lahko enkrat ali dvakrat dnevno očistite z zobno ščetko za dojenčke. Zobna pasta za prve zobe ni nujna, pravzaprav je bolje, da zobe čistite brez nje, vaš malček je namreč še ne zna izpljuniti. O uporabi zobne paste se pogovorite tudi z izbranim pediatrom ali zobozdravnikom – najbolje vam bosta svetovala glede tega, kdaj z zobno pasto sploh začeti in katera je prava izbira. S pediatrom ali zobozdravnikom pa se pogovorite tudi o uporabi fluora za razvoj močnih zob – najbolje poznata potrebe vašega otroka.

 

Nasvet št. 2

Zaščita zob

Prav lahko se zgodi, da kot starš karies prenesete na svojega otroka – na primer z žlico ali dudo, ki ste jo polizali in tako bakterije iz svojih ust prenesli v usteca svojega malčka. Zato za svojega malčka vedno uporabite svežo žlico ali dudo.

 

Nasvet št. 3

Izogibajte se stalnemu sesanju

Pri pogostem ali dolgotrajnem sesanju stekleničke lahko tako rekoč katerakoli pijača povzroči zobno gnilobo (karies).

Zato:

• svojemu otroku pustite, da hitro pije in to le tako dolgo, da poteši žejo;

• svojemu malčku ne pustite, da bi steklenično stalno sesal, jo uporabljal namesto dude ali da bi z njo lažje zaspal;

• stekleničko vedno držite kar sami in je ne prepustite otroku;

• od 8. meseca starosti dalje svojega malčka navadite na pitje iz lončka.

HIPP05

Nasvet št. 4

Brez nenehnih prigrizkov

Otrokom prigrizkov ali pijače ne ponujajte kar naprej; otrokovi zobje potrebujejo počitek, še posebej ponoči. V času med obroki slina namreč ’popravi’ zobno sklenino – temu pravimo ‘remineralizacija’, postopek obnovitve mineralov. V splošnem velja, da naj bi prigrizke in pijačo otroku dajali le skupaj z obroki goste hrane in se izogibali prigrizkom med obroki, ponoči pa tudi obrokom kot takim.

 

Pitje iz lončka

Pitje iz ločka je še ena izmed spretnosti, ki se jih mora dojenček naučiti, to pa lahko traja tudi dva ali tri mesece. Zato je priporočljivo, da s tem začnete tekom 7. ali 8. meseca starosti. Da bi svojemu malčku pitje iz lončka karseda olajšali, je najbolje, da na začetku lonček držite kar sami in mu ponudite majhne količine tekočine.

Pomembno je, da za pitje izberete primeren lonček ali skodelico z nastavkom. Visoki, ozki lončki z enim ročajem bodo na začetku za otroka preveč neprikladni, zato izberite lonček z dvema ročajema – ali ročaj takšne velikosti, ki ga bo vaš otrok s svojimi ročicami brez težav prijel.

Wohlfühl-Tee fürs Bäuchlein, 23g /

Priljubljene sestavine čajev

Komarček

Komarček spada v družino kobulnic. Semena predelajo v čaj.

Kamilica

Kamilica je zdravilna rastlina. Kamilični čaj se tradicionalno uporablja za pomirjanje.

Melisa

Melisa spada v družino ustnatic in se kot zdravilna rastlina uporablja že od srednjega veka naprej. Melisin čaj ima pomirjevalni učinek.

HIPP04Rooibos

Rooibos spada v družino stročnic. Rooibos čaj ima majhno vsebnost tanina in kot takšen blagodejno vpliva na dojenčke in tudi malce večje malčke. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

Hibiskus

Hibiskus spada v družino slezenovk. Vsebuje vitamin C in je primeren za dojenčke in tudi malce večje malčke.


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE