Samo ena je MAMA | mama.si

shutterstock_83131162[1]-mleko

 

 

Evropsko združenje za otroško prehrano (ESPGHAN) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočata uvedbo kravjega mleka šele po prvem letu starosti, majhne količine kravjega mleka in mlečne izdelke, kot so jogurt, skuta, sir, smetana in maslo, pa lahko začnemo uvajati po dopolnjenem 9. mesecu starosti.

 

 

V prvih letih življenja je prehrana tista, ki je bistvena za rast, razvoj in zdravje v nadaljnjem življenju. Majhni otroci, stari 1-3 leta, potrebujejo številna hranila, zato je pomembno, da uživajo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje pomembne vitamine in minerale. V primerjavi z odraslimi imajo majhni otroci na kilogram telesne teže skoraj 3 krat večjo potrebo po vnosu energije, 2 krat večjo potrebo po kalciju in 3 krat večjo po železu, jodu, ω-3 in ω-6 nenasičenih maščobnih kislinah. V starosti od 1-3 let povečajo telesno višino za 2 krat in telesno težo za 3 krat ter gredo  skozi velike razvojne spremembe. Zaradi teh razlogov lahko prilagojeno mleko za malčke po 1. letu starosti uspešno prispeva k prehranski uravnoteženosti. Vsebuje namreč manj natrija, nasičenih maščob in beljakovin ter več železa, joda, vitamina D, vitamina C, ogljikovih hidratov in nenasičenih maščobnih kislin kot kravje mleko. Samo podatki o železu kažejo, da ima v Evropi več kot 20 % 1-letnikov in 50 % 2-letnikov »majhne zaloge železa«. Glavni razlog za pomanjkanje železa je zgodnje uvajanje in prekomerno uživanje neprilagojenega kravjega mleka ter uživanje ostale goste hrane z nizko vsebnostjo železa.

Mlečne formule s prilagojeno sestavo optimalno dopolnjujejo ostalo gosto hrano in so za uravnoteženost prehrane bolj primerna od kravjega mleka.

Milupa_logo_real

 


Tag-i

Starejši in novejši članki

PRIJAVI SE NA E-NOVICE