Samo ena je MAMA | mama.si

psiKratka predstavitev knjige

[psi] je precej nenavadna knjiga, ne zgolj po zunanjosti, predvsem zaradi vsebine. Na prvi pogled je to roman, preprosta zgodba o Erosu, ki potuje skozi dvanajst svetov človeške psihe. Za tiste, ki še ne veste, naslov ni povezan s štirinožci, ampak predstavlja predzadnjo grško črko, upodobljeno s telesom Erosa z dvignjenima rokama v obliki te črke. V zgodbi pa se bralcu razkriva ozadje povsem novega razumevanja človeka, gre za celotno teorijo ali filozofijo, ki bralcu ponuja številne odgovore na vprašanja, katera si v življenju pogosto zastavljamo. To pa še zdaleč ni vse. Kako daleč lahko seže razumevanje delovanja našega uma, postane jasno šele, ko bralec začne doživljati to knjigo. Mnogi tako poročajo o na moč nenavadnih občutkih, ki jih prežemajo ob branju, kar pisec knjige utemeljuje s tem, da nova teorija v knjigi ni zgolj predstavljena, ampak tudi uporabljena in zato tudi občutek, podoben zaljubljenosti, ob koncu branja, ni naključje.

Komu je namenjena?

Če ste doslej verjeli, da ena sama knjiga ne more ugajati povsem različnim skupinam ljudi, vam bo [psi] dokazal nasprotno. Nad knjigo se navdušujejo stari in mladi, moški in ženske, tako intelektualci kot preprosti bralci. Pogosto se zgodi, da knjiga očara celo tiste, ki sicer le redko posežejo po knjigah. Knjiga deluje kot nekakšno zrcalo bralčeve psihe in mu omogoči vpogled v njegov lastni svet. Mnogi v njej uzrejo nekaj najbolj čudovitega, kar lahko v življenju sploh odkrijemo – sebe.

Zakaj bi jo morali vsi prebrati?

Ena od zanimivejših stvari, ki jih knjiga razkriva, je tudi razumevanje težav, s katerimi se soočamo v sodobni družbi. V enajstem svetu (tako so v knjigi označena poglavja) se bralcu razkrije scenarij prihodnosti; kaj nas čaka, če bomo še naprej nadaljevali po poti, na kateri smo se znašli. Čeprav se vse to na prvi pogled zdi skoraj neverjetno, je ob boljšem premisleku stvar zelo dobro utemeljena in zanimivo je, da je v knjigi skoraj preroško napovedanih kar nekaj dogodkov, ki so se po njenem izidu tudi zgodili.

Največji del knjige je namenjen iskanju prave ljubezni

[psi] daje odgovore tudi na vprašanja: zakaj se zaljubimo, zakaj nas privlačijo partnerji s podobnimi lastnostmi, zakaj nas v puberteti tako premetava, kako je mogoče, da se otroci pri enaki vzgoji lahko zelo razlikujejo, kako se oblikuje naš značaj, od kod izvira narava naših spolnih poželenj, zakaj pride do depresije, potrtosti in strahov, zakaj nekateri zaradi malenkosti obupajo, medtem ko se drugi pogumno soočajo z velikimi težavami, kaj spreminja vrednote v družbi … Posebna pozornost je posvečena ljubezni in partnerskim odnosom. Knjiga nam ne pojasni le, kaj ljubezen ni, ampak prvič tudi, kaj ljubezen sploh je in zakaj v sodobni družbi domala ne poznamo več prave ljubezni, ampak le še kopico drugih partnerskih povezav, ki pa ne zagotavljajo stabilnosti v odnosih.

Ob nakupu te knjige bralec ne dobi zgolj knjige

Čeprav knjiga odgovarja na številna življenjska vprašanja, se bralcu zastavijo tudi nova, to je tudi razlog, da to knjigo večina bere znova in znova, se poglablja v razlage in odkriva, kar je pri prejšnjih branjih spregledala. Da bi nekako nagradili tiste, ki se odločijo za nakup knjige, smo se odločili, da vsako knjigo opremimo z zaporedno številko izvoda in posebno kodo. S to lahko bralec prek spletne strani dostopa do razlag o vsakem poglavju in razširja svoje razumevanje še s avtorjevimi pojasnili. Ta zelo obširna dodatna vsebina mnoge zelo navdušuje, saj daje knjigi posebno dodano vrednost. Ena od posebnosti je tudi ta, da lahko s pomočjo osebne kode pišejo piscu, ki v okviru svojih možnosti odgovarja na njihova vprašanja.

 

 

 

Pogosto zastavljeno vprašanje je, zakaj se pisec tako genialne stvaritve ne želi predstaviti javnosti.

Za to obstaja več razlogov. [psi] je namreč pisan tako, da bralca s pomočjo vedenja o njegovem razmišljanju vodi do njegovih morebitnih težav, ki jih tako lahko začne tudi reševati. Vsak bralec knjigo dojame nekoliko po svoje, na določenem mestu, kjer lahko spozna celo svoje kulise, pa povsem individualno. Knjižni lik (Eros) je med branjem nosilec bralčevih predstav o sebi, bralec ta lik nevede oblikuje po svojem svetu in z njim vzpostavi specifičen odnos. Ključnega pomena pri tem pa je, da bralec ne pozna pisca knjige in o njem nima vnaprej določenih predstav, saj v tem primeru to ne deluje. Če bralec svojo predstavo o piscu prenese na Erosa, se ta funkcija knjige podira in bralec tako doživi nekaj čisto drugega, kot bi lahko sicer. So pa tu še osebni razlogi, med katerimi je v ospredju ta, da je knjiga [psi] tako posebna, da v mnogih vzbudi željo, da bi osebno spoznali pisca. Tudi število prave ljubezni željnih žensk (in moških), ki v Erosu prepoznajo idealnega partnerja zase je že zdaj, ko je knjiga komaj na začetku, nepredstavljivo. Tem bralcem manjka razumevanje, da je Eros lahko vsak izmed nas in ne izključno pisec, da je ključ do tega prav v sprejemanju svojega sveta in ne v prirojenih ali priučenih lastnostih človeka.

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE