Samo ena je MAMA | mama.si

swimming-pool-personal-ef-006Evropska komisija je objavila poročilo o kakovosti vode na evropskih kopališčih. Najboljše so se odrezala kopališča na Cipru in v Luksemburgu, sledila so kopališča na Malti, Hrvaškem in v Grčiji. V Sloveniji ni slabe ocene dobilo nobeno od kopališč.

V Sloveniji nobena plaža z negativno oceno

Slovenija spada med devet držav članic, v katerih nobeno od kopališč ni dobilo slabe ocene in v njej ni bilo ugotovljenih neskladnih kopalnih območij. Med obalnimi plažami v Evropi so bile vse plaže v Sloveniji in na Cipru razvrščene kot odlične.

»Dobro je, da je kakovost kopalnih voda v Evropi še vedno visoka. Vendar glede na dragocenost vira, kakršen je voda, ne moremo ostati križem rok. Še naprej moramo skrbeti za to, da bodo naše kopalne vode, pitna voda in vodni ekosistemi v celoti zaščiteni,« je objavo poročila pospremil evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Izvršni direktor Evropske agencije za okolje (EEA), ki je pripravila poročilo, pa je poudaril, da se je kakovost evropskih kopalnih voda v zadnjih dveh desetletjih izboljšala, saj se je količina odplak, ki se odvajajo neposredno v vode, nekoliko zmanjšala. »Danes pomenijo izziv kratkotrajne obremenitve zaradi onesnaževanja med močnim deževjem in poplavami, ko lahko poplavijo kanalizacijski sistemi in se fekalne bakterije s kmetijskih zemljišč sperejo v reke in morja,« je pristavil.

VIR: STA

 

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE