Revija MAMA

celo leto zdravKo zunaj padejo temperature, smo vsi podvrženi boleznim, ki jih prinaša mrzlo vreme. Še posebno se moramo potruditi, da ne zboli naš novorojenček. S tem kratkim vodnikom boste zimo preživeli toplo in brez malih smrkavih noskov.

Zunaj je mraz, dnevi so kratki, zato imate dober izgovor, da se doma več časa stiskate s svojim otročičem. To je dobra plat zime. Malce slabša plat pa so različne klice, ki krožijo naokrog. A pred njimi se lahko precej uspešno zavarujemo.

Priložnost za borbo

Veliko lahko storite, da okrepite otrokovo odpornost in ne daste možnosti zimskim bolezenskim klicam.

Dojenje

Dojenje je najučinkovitejši način krepitve imunskega sistema. Materino mleko vsebuje protitelesa, ki otroku pomagajo, da se zaščiti pred boleznimi, ki ste jih vi že preboleli. Tudi če imate težave z dojenjem, je vsaka kapljica materinega mleka, ki ga novorojenček zaužije, vredna zlata. Še posebno pomemben je kolostrum – mlezivo, ki je prava zdravilna tekočina, polna protiteles.

Sprehodi

Čeprav vas mika, da bi vse dneve ostali na toplem, je prav, da otroka odpeljete na svež zrak. Tudi ta krepi novorojenčkov imunski sistem. Le primerno ga oblecite in nekaj minut svežega zraka mu zagotovo ne bo škodilo.

Izogibajte se velikim skupinam ljudi

Dokler dojenček ne napolni vsaj šestih tednov, ga ne peljite s sabo po nakupih ali obiskih, kjer bi ga obkrožala množica ljudi. Nikoli ne veste, kdo od njih je neprostovoljni nosilec različnih virusov. Pazite tudi, kdo otroka vzame v naročje. Zaradi ljudi, ki v neposredni bližini kihajo in smrkajo, novorojenček lahko hitro zboli.

Nobenih otroških poljubčkov

Res je lepo videti, da imajo starejši bratci in sestrice radi novorojenčka, vendar pa so tudi otroci lahko nosilci različnih klic. Zato jim vsaj v tem času, ko bolezni krožijo naokoli, ne dovolite, da bi poljubljali dojenčka.

Starejši otroci naj dobijo dovolj vitamina C

Da bi najmlajšega ohranili zdravega, moramo poskrbeti za zdravje ostalih družinskih članov. Zato predvsem otrokom v mrzlih mesecih ponujajte veliko sadja in zelenjave, ki vsebuje vitamin C, ta pa je znan po svojih antivirusnih in antibakterijskih učinkih. Veliko ga najdemo v pomarančah, paradižniku, papriki, kiviju in zelenolistnati zelenjavi. Če je vsakodnevna prehrana bogata s temi živili, otrok ne potrebuje dodatkov. Če pa zelenjave in sadja ne mara, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo svetoval, katere vitaminske dodatke lahko uporabljate.

7 nasvetov, da bo novorojenček na varnem in toplem, ko spi

1.V posteljici naj ne nosi kapice, pa tudi ročice naj bodo proste, da se otrok pod odejo ne pregreje.

2.V otroški sobi oziroma v sobi, kjer otrok spi, ne sme biti cigaretnega dima.

3.V otrokovi bližini naj ne bo nikakršnega ognja, ko spi. Niti sveč.

4.V otroški posteljici nikoli ne uporabljajte termoforja ali ogrevalne električne odeje.

5.Posteljica ne sme biti ob radiatorju, odprtem ognjišču, na primer kaminu, ali ob oknu. Tudi zimsko sonce je lahko nevarno vroče, ko se upre v okensko steklo.

6.Ne uporabljajte ovčje kožice ali podobnih izjemno toplih pregrinjal, ki so primerna le za zimske sprehode v naravi.

7.Če otrok še ni dopolnil enega leta, ga ne pokrivajte s puhastimi prešitimi odejami.

Previdno s sladkorjem

Raziskave so pokazale, da lahko sladkor oslabi otrokov imunski sistem. Ena od najbolj zahrbtnih sladkih razvad je kupljeni sadni sok. Iz sadja je v postopku obdelave odstranjena večina dobrih snovi, ostane pa predvsem sladkor. Namesto sadnega soka otroku ponudite sveže sadje, ki vsebuje vitamine, sladkorja pa je veliko manj.

Naj bo toplo

Ko zunanja temperatura pade, je eden največjih izzivov za starše, kako obleči otroka, da mu bo dovolj toplo, a ne prevroče.

Več tanjših plasti oblačil nam omogoča, da mu slečemo eno ali dve plasti, če mu je prevroče, če ga zebe, pa še dodamo kakšno tanjšo plast.

Mala čebulica

Če otroka oblečemo kot čebulo, se pravi v več tankih plasti oblačil, med te plasti pride zrak, ki je odličen toplotni izolator. Otroku bo bolj prijetno, kot če bi bil oblečen le v eno debelo oblačilo. Če postane prevroče, lahko brez težav odstranite zgornjo plast oblačil in tako uravnavate otrokovo telesno temperaturo. Ne pozabite, da tudi plenička prispeva k toploti, še posebno, če je otrok prek plenice za enkratno uporabo povit še s tetra plenicami.

Ko oblačite otroka, se zavedajte, da je večina prostorov dobro ogrevana. Tudi ko se z njim odpravite po nakupih, boste le malo časa preživeli na hladnem.

V zaprtem prostoru je najbolje, da je otrok oblečen v bodi, pajacka in nogavičke, ki jih ne more hitro sneti.

Zunaj naj ima prek prej omenjenega oblečeno še debelo zimsko oblačilo, rokavičke, kapico in eno ali dve odejici, če se vozi v vozičku. Če ga nosite v kenguruju ali štorklji, bo toploto prejemal tudi od vas. Pazite pa, ker so pri kenguruju nogice izpostavljene, zato je bolje, če ga nosite v štorklji, da mraz ne bi poškodoval otrokovih nežnih nožic.

Če se dotaknete otrokovih ličk ali ročic, ne morete vedeti, ali otroka zebe ali mu je vroče, ker so okončine nekoliko slabše prekrvavljene, in zato praviloma hladnejše. Lička pa so zunaj vedno izpostavljena mrazu. Pravi občutek za temperaturo boste dobili, če s prstom sežete pod otrokova oblačila in preverite temperaturo na prsnem košu.

Takoj, ko se vrnete v zaprt prostor, otroku snemite rokavičke, kapico in vrhnja oblačila, da mu ne bo prevroče.

Kako ogrevati stanovanje?

Ko se družina poveča za drobcenega družinskega člana, večina staršev poskrbi, da je centralno ogrevanje vključeno dlje in na višjo temperaturo. Vendar pa to ni vedno pametno. V stanovanju ni treba ustvariti tropske klime.

Če je v sobi prijetno toplo ostalim – starejšim članom družine, je dovolj toplo tudi za dojenčka. Ponoči naj bo v prostoru okoli 18 stopinj. Če temperature ne morete prilagajati, prilagodite število odej, s katerimi pokrijete otroka. Če je oblečen v spalnega pajacka ali pižamico, bo pri temperaturi 21-24 stopinj verjetno potreboval le eno tanko odejico, pri 16 stopinjah pa tri ali štiri tanjše.

Nadzirajmo otrokovo temperaturo

Novorojenček izgublja toploto veliko hitreje kot odrasli. Ker se še ne premika sam, se ne more tako ogreti, pa tudi notranji sistem uravnavanja temperature še ni dozorel. Zato se lahko hitro ohladi ali pregreje.

Redno preverjajte otrokovo temperaturo na prsnem košu, tilniku ali trebuščku.

Je prevroče?

Če je otroku prevroče, bo njegova koža vroča in vlažna. Otrok je lahko rdeč v obraz in zelo nerazpoložen.

Takrat mu slecite nekaj oblačil in ga pustite nekaj minut, da se ohladi, preden ponovno preverite temperaturo telesca. Po potrebi slecite še kakšen kos oblačila, dokler otrokova koža ne bo normalne telesne temperature. Če tudi to ne pomaga, ima otrok mogoče vročino.

Je premrzlo?

Če je otrokova koža hladna na dotik, ga zagotovo zebe. Če ga zelo zebe, njegova koža postane bleda in rahlo modrikasta. Lahko joče z visokim, piskajočim glasom.

Najprej ga stisnite k sebi in ga ogrejte s svojim telesom. Nato dodajte oblačila in odeje, da bo otrok obdržal toploto, ki jo je dobil od vas.

Ko nosek pušča

Verjetno se bo otrok kljub vsem ukrepom občasno tudi malce prehladil.

Lažje dihanje

•Rahlo dvignite vzmetnico, da bo glava nekaj centimetrov više od stopal.

•Po posvetu z zdravnikom lahko v sobo, kjer je otrok, namestite eterična olja, ki pomagajo otroku prečistiti dihalne poti. Ta olja lahko izhlapevajo skozi ionizator ali kar iz navadne posode.

•Poskrbite, da bo zrak v sobi dovolj vlažen. Namočite brisače in jih položite na radiator.

•Otroku ne dajajte kapljic za nos, preden se ne posvetujete z zdravnikom.

Dovolj tekočine

Otroka redno dojite, pa čeprav v manjših količinah. Pomembno je, da ne izgubi preveč tekočine in da izgubljeno tekočino redno nadomeščamo.


Tag-i