smehecNi lepšega, kot je pogled na nasmejan otroški obrazek. Lička dobijo angelske poteze, očke zažarijo in svet takoj postane lepši. Ni dvoma, smeh je čaroben in zdrav.

Če bi vas kdo vprašal, kaj imate pri svojem otroku najraje, bi se njegov nasmeh zagotovo znašel precej pri vrhu seznama.

Starši otrokov smeh povezujemo z veseljem, zadovoljstvom, vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da je smeh pravzaprav povezan s strahom. Smeh je posledica sprostitve napetosti, ki smo jo čutili malce pred tem. Kar pomislite, kako napeto pričakujete konec šale, potem pa planete v smeh, ko izveste razplet. Pri otroku je podobno. Najprej zagleda nekaj, kar se mu zdi nenavadno, ko hitro ugotovi, da ni nič narobe, pa to olajšanje sproži smeh.

Ko se z njim igramo skrivalnice, je otroka strah, da bi nas izgubil. Ko se mu spet pokažemo, se zadovoljno nasmeje, ker je bil njegov strah neupravičen.

Zakaj koristi?

Humor je izjemno koristna družabna vrlina. Otrok ga od šestega meseca dalje uporablja kot orodje za navezovanje stikov. Čeprav ne razume, zakaj je nekaj smešno, se bo pridružil smehu, ko bo videl, da se smejijo vsi okoli njega.

Kasneje si bo s pomočjo humorja pridobival prijatelje. Smeh hitro zmanjša ostrino napete situacije, obenem pa sposobnost gledati na stvari s smešne plati otroku pomaga, da laže prebrodi težke trenutke. Zato je tudi bolj samozavesten.

Otroci, ki se doma veliko smejejo z ostalimi družinskimi člani, se počutijo ljubljene. In več ko se boste smejali z otrokom, bolj bo razvijal smisel za humor.

Sramežljivi začetki

Do 6. meseca

Prvi nasmeški so refleksni, sproži jih presenečenje, ki je posledica nepričakovanega dogodka – žgečkanja, visokih tonov glasu … Ta refleksni smeh je posledica trenutnega strahu in olajšanja po njem.

Nasmeh, ki ga opazimo okoli prvega meseca starosti, sproži pogled na odraslo osebo. Starši si seveda domišljamo, da nas je otrok prepoznal in se nas razveselil, a v resnici je ta nasmeh le odraz otrokovega nagona za preživetje. S tem nasmehom otrok pritegne odraslega, da skrbi zanj in ga neguje.

Pravi nasmeh se pojavi šele okoli 4. meseca starosti, ko nas otrok zares prepozna.

Nasmehni se mi

•Smejte se mu.

•Žgečkajte ga.

•Pihajte mu na trebušček.

Od ušesa do ušesa

6–12 mesecev

Refleksni nasmeh prvih mesecev izgine in nadomesti ga naučeno vedenje. Da bi se otrok naučil mimike med smejanjem, mora opazovati druge ljudi okoli sebe, ki se smejejo. Dojenčki, ki so obkroženi s čemernimi in resnimi ljudmi, se manj smejejo kot njihovi vrstniki, ki živijo z nasmejanimi starši.

V tej starosti otroka marsikaj spravi v smeh, predvsem so to stvari, ki jih vidi, še posebno, če so nenavadne. Smešne grimase, čudni zvoki, mamica, ki se spotakne …, ob tem ne bo mogel ostati resen.

Nasmehni se mi

•Delajte čudne izraze na obrazu in spuščajte nenavadne glasove.

•Posnemajte Charlija Chaplina in se spotikajte po stanovanju.

•Igrajte se skrivalnice.

Gate na glavo

12–18 mesecev

Po dopolnjenem prvem letu se bo otroku zdelo najbolj smešno tisto, kar je nemogoče ali neumno. Ker se hitro uči, že dobro ve, da čevlji sodijo na noge, katera je njegova majička in podobno. Zato oblačila in ostale vsakdanje predmete izkoristite kot pripomočke v šalah. Poskusite mu natakniti čevlje na dlani, pa boste videli, kako se bo odzval.

Nasmehni se mi

•Lovita se – ko otrok shodi, rad teka. Če še ne zna hoditi, se lovita po vseh štirih. Ko ga ujamete, pa ga za nameček še požgečkajte.

•Berite knjige s smešnimi ilustracijami.

Mali klovn

18–24 mesecev

Ker je otrok telesno že dokaj spreten in samozavesten, ga v smeh spravljajo tudi nekatere fizične dejavnosti – metanje v zrak in podobno.

Malček se že uči, kakšno vedenje je primerno in kaj pričakujemo od njega. In neprestano bo preizkušal, kje so meje, ob tem pa se bo norčavo vedel. Vam bo to sicer cefralo živce, njegovim vrstnikom pa se bo zdelo neizmerno smešno in s takim vedenjem si bo pridobival prijatelje.

Izkoristite to fazo za uveljavljanje nekaterih vzgojnih prijemov. Če noče sedeti v stolčku za hranjenje, se poskusite vi stlačiti vanj, ob tem pa zganjajte cel cirkus. Lahko se vam bo zgodilo, da vas bo odrinil in vam pokazal, kako se to pravilno dela.

Nasmehni se mi

•Skupaj glejta burleske na televiziji. Navdušen bo.

•Mečite ga v zrak, zibajte na kolenih, ga vrtite …

•Izmišljujte si nesmiselne rime, čudne besede …

Muca reče hov

2–3 leta

Zdaj je v fazi učenja govora, zato se mu zdijo najbolj zabavne znane besede v nenavadnih povezavah. Že sama misel, da lahko žaba reče muuuuuu, krava pa kvak, ga spravi v smeh. Ne smemo pa pozabiti tudi besed s pomešanimi črkami ali zlogi. Verjetno bo treba malce počakati, da se mu smeh pomiri, preden poste izvedeli, ali bi raje jedel čapalinke ali palačinke.

Nasmehni se mi

•V znanih pesmicah zamenjajte kakšno besedo, na primer »diči diči diča, urno na kužka«.

•Plešite smešne plese. Krilite z rokami in nogami.