shutterstock_82599283Mastitis in zamašeni mlečni vodi

Mastitis je bakterijska okužba v dojki, ki se lahko pojavi pri doječih materah. Največkrat se okužijo preko razpokanih in ranjenih bradavic, toda tudi ženske, ki nimajo ranjenih bradavic, lahko dobijo mastitis.

Razlikovati moramo pojma “mastitis” in “zamašen mlečni vod”. Zamašen mlečni vod ne potrebuje zdravljenja z antibiotiki, medtem ko so za zdravljenje mastitisa ti pogosto (toda ne vedno) potrebni. Zamašen mlečni vod nakazuje boleče in oteklo, včasih tudi pordelo, mesto na dojki. Ob mastitisu pa se pojavijo še vročina in simptomi, podobni gripi, ter zelo hude bolečine v dojki. Včasih je težko ločevati med zamašenimi mlečnimi vodi in mastitisi, vendar zamašeni mlečni vodi pogosto vodijo v mastitis.

Če ima mati simptome mastitisa več kot 24 ur, mora začeti terapijo z antibiotiki. Vsekakor lahko nadaljujete z dojenjem, čeprav je lahko zelo boleče. Če je dojenje preveč boleče, na prizadeti strani mleko nežno iztiskajte in pričnite s ponovnim dojenjem takoj, ko bo mogoče. Nadaljevanje dojenja pripomore k hitrejši ozdravitvi mastitisa in ne pomeni nobene nevarnosti za otroka.

 »Kreganje« na dojki

»Kreganje« na dojki, ko je videti, kot da se dojenček na dojki krega – poskuša se dojiti, pa se ne more –, ni tako zelo redek pojav. Možni vzroki:

– Najpogosteje se pojavlja v obdobju 3-5 mesecev, kajti tedaj se dojenčki začno intenzivno razgledovati okoli sebe, odkrijejo zunanji svet in nekako nimajo časa za dojenje.

– Pogosto se pojavlja tudi pri tistih mlajših dojenčkih, ki so predvsem v prvih 6 tednih soočeni z dvema različnima načinoma sesanja (dojka in steklenička), mnogi razvijejo sesalno zmedo.

– Še en pogost razlog je okoli 2. ali 3. meseca, ko se nekateri otroci (tudi zaradi polivanja, prebavnih težav ipd.) poskušajo več nositi pokonci, živčni sistem ni dovolj zrel, pride do ekstenzijskega vzorca, ki se pogosto pokaže prav v klasičnem položaju za dojenje, in sicer kot »kreganje« na dojki.

– Tudi prebavne težave oz. kolike se pogosto kažejo kot kreganje na dojki; dojenčki hlastajo za dojko, ker jo želijo zagrabiti, da bi se s sesanjem umirili, potolažili, si olajšali bolečino, kajti sesanje vse to zmore. Ko pa težave prevladajo nad otrokovimi poskusi umiritve, se odrivajo in kregajo ter počno akrobacije, ki mamice spravljajo v obup.

Takšno kreganje na dojki je pogosto vzporeden pojav pri alergijskih senzibilizacijah, na primer pri alergiji na kravje mleko. Kreganje na dojki običajno ni prav nič povezano z okusom materinega mleka (dojenčki sicer lahko nekoliko zavračajo dojko, ker se je mamici pojavilo zastojno vnetje – mastitis – saj je to mleko po okusu lahko nekoliko bolj slano). Včasih otroka motijo parfumi in losjoni, ki jih mati nanese na telo, saj ti vonji niso naravni in otroka zmedejo ali odvrnejo.

 Postopno učenje dojenja

Veliko je sicer odvisno od narave problema, tako da univerzalnega ukrepa žal ne poznamo. Kadar pride do sesalne zmede, ker se je otrok že navadil tudi na stekleničko, je treba stekleničko nadomestiti z drugimi načini dohranjevanja otroka. Poskusimo ga učiti dojenja, umikamo tudi dude, iščemo načine umirjanja, postopno učimo otroka nazaj na dojko.

Dojenje med spanjem

Kadar je otrok nemiren, živahen, v spanju pa na primer dojenje lepo deluje, poskušamo dojiti tako, da ves dan iščemo priložnosti umirjenega dojenja v zatemnjenem prostoru, še večkrat pa ponujamo dojko TAKOJ ob prvih znakih zbujanja, ko je otrok še mehek in se še ni povsem prebudil. V fazah plitvega spanja, ko otrok morda malce miga ali stoka, pa tudi za uspavanje, ga najprej zazibamo v spanec, z dudo ali načinom, ki deluje, nato pa, ko se umiri, previdno ponudimo dojko, ne da bi bistveno spreminjali njegov položaj. Otroci se v polsnu pogosto zelo dobro podojijo. Obstajajo primeri, pogosto povezani z bolezenskimi in alergijskimi stanji, ko se otroci nekaj tednov ali celo mesecev dojijo samo v spanju. Dojenje v polsnu je pogosto uspešno tudi pri ekstenzijskem vzorcu, pri nemirnih 3-5-mesečnikih, ki so zgolj radovedni in se težko umirijo, pri kolikah ipd.

 Ne morem dojiti. Kako se soočiti z občutki krivde?

Pritiski nad dojenjem so danes veliki. Mojca Vozel, članica društva La Leche Leauge, ki s svojimi nasveti pomaga mamicam na forumu med.over.net, ima veliko izkušenj z mamicami, ki jim dojenje kljub trudu ni steklo in se zato soočajo z občutki krivde.

Občutki krivde so zelo težka tema. Mamica v taki situaciji potrebuje vso podporo, ki jo lahko dobi, da spozna, da je dobra mati in da lahko krasno skrbi za svojega otroka, tudi če je dojenje končano. Trdim, da je prav, da se glasno in pogosto povedo informacije o koristnosti dojenja, saj kaj takega, kar se je zgodilo v zadnjih 60 letih, ne poznamo v vsej človeški zgodovini in je edinstveni polom v moderni družbi na področju prehrane otrok.

Žal danes še vedno ni dovolj znanja, ni dovolj ljudi, ki lahko materam pomagajo, da bi dojenje steklo, in vse matere nimajo ne informacij in ne možnosti, kaj šele podpore da bi lahko dobro dojile. Matere razumejo, da niso odpovedale one, temveč da je odpovedal sistem. Ženske si ena drugi ne znamo pomagati tako, kot pred sto, dvesto ali tisoč leti, saj je zaradi vplivov modernizacije in industrije umetnega mleka nastala velika in zaskrbljujoča generacijska luknja. Tudi v kulturah, kjer te luknje ni in ženske ena drugi pomagajo vzpostaviti dojenje po tisočletnih vzorcih, ki jih prenašajo iz roda v rod, vedno vse ženske ne morejo dojiti. V teh kulturah to ni poseben bavbav, za otroka poskrbijo drugače. Mati ni pod pritiskom, temveč ji drugi ljudje pomagajo, kot danes pomagamo nekomu, ki je bolan in si ne more sam nekaj časa pripravljati hrane. To naredimo brez očitkov, da je nesposoben.

V moderni družbi pa se pri dojenju zahtevajo čudne reči. Sprva je hud pritisk na matere, da morajo dojiti. Veliko pred tem, ko je otrok zrel za naravno odstavljanje, pa pride do ostrih pritiskov, da naj mati že neha dojiti. Če se vmes kaj zaplete, je podpore in pomoči premalo. Vsaka mati, ki se srečuje z občutki krivde ali ki žaluje za dojenjem, naj ve, da v tem ni sama. Pogovori naj se s svetovalko za dojenje, poskusi naj razčistiti svoje občutke in verjetno bo potrebovala nekaj časa, da situacijo sprejme. Z otrokom se bo navezala na druge prijetne načine, enako ga bo imela rada, hitreje pa bo morda svojo pozornost osredotočila na kakovostno prehrano dojenčka.