shutterstock_65855572[1]-vneto grloVsi dobro poznamo bezgavke, vemo, kje so, znamo si jih otipati, zlasti kadar nas bolijo, ne poznamo pa vseh njihovih nalog, ki jih ni prav malo. Vemo tudi, da sodelujejo pri obrambi pred zunanjimi vsiljivci, kako pa to počnejo, bomo poskušali opisati v tem prispevku.

V telesu je med 500 in 600 bezgavk. Najdemo jih zlasti ob telesnih odprtinah, na križiščih večjih žil in okrog notranjih organov. Več bezgavk se povezuje v obrambne kroge, kot so se v času Napoleonovih vojsk v kroge razvrščale vojaške enote. Če je sovražnik prebil eno linijo, je naletel na naslednjo, še bolj gosto obrambno vrsto s še bojevitejšimi vojščaki. Zelo podobno je v telesu. Veliko bezgavk imamo na vratu, kjer se pričenjata dva sistema, dihalna pot in prebavna cev. Tu je nujna čvrsta obramba!

Kdo še ni slišal za mandlje?! Mandlji in žrelnica so glavna obramba pred vstopom bakterij v telo skozi usta in nos. Ko tuj antigen (bakterija, virus, pražival, biološki strup) vdre v telo, ga sokrvica (limfa) prinese v najbližjo bezgavko. Govorimo o regionalni bezgavki. V njej se sproži imunski odgovor, ki je pravzaprav kaskada imunskih reakcij, kjer sodelujejo različni levkociti, t.i. bele krvničke. V bezgavkah nastajajo tudi različna protitelesa in komponente sistema komplementa. Vsi imajo skupni cilj, uničiti nepovabljenega gosta. Vsaka bezgavka ima številne dovodne limfatične žilice, po katerih vanje priteka limfa iz okoljskega tkiva. Vstopajoča limfa mora skozi gosto mrežo celic in pregrad. Med njimi se pretok močno upočasni in vsak najmanjši tujek more priti v stik z obrambnimi celicami. Imunski odzivi so različni glede na vrsto antigena. Če je vstopajoči antigen močan ali če ga je naš organizem že kdaj spoznal, se nanj burno odzove. V bezgavki pride do hitrega povečevanja obrambnih celic, deloma prihajajo iz krvnega obtoka, veliko jih v bezgavkah nastaja na novo. Vsaka bezgavka ima dotok arterijske krvi in odtok venske. Prečiščena limfa gre naprej po mezgovodu do glavnega vtoka v centralni krvni obtok. Dnevno naj bi pri zdravem odraslem človeku nastalo okrog tri litre limfe, ki se izliva nazaj v krvni obtok. Večji del je voda, ostalo so celice.

 

V aprilski številki revije Mama tudi o tem zakaj mandlji pordijo in otečejo, pa tudi o tem kaj so limfomi.