Revija MAMA

shutterstock_95235955Že to, da spraviš »v red« svoje otroke, je težavno delo. Kako nerodno je šele, ko se je potrebno vmešati pri tujih otroci: bratrancih, sestričnah, sosedih, vrstnikih na igrišču. Pomagali vam bomo s konkretnimi nasveti.

Z malčkom ste na igrišču, ko nenadoma opazite, da želi gruča otrok spustiti mucka po toboganu.

Ker se žival lahko poškoduje, se morate pri priči vmešati. »Mislim, da se tale mladiček lahko poškoduje. Prepričana sem, da ne želite tega, zato ga, prosim, spustite!« Ostanite zraven, dokler otroci tega res ne storijo. Če so to starejši, nasilni otroci, ki vas nočejo slišati, pokličite policijo.

Spet ste na igrišču, ko otrok nepozorne matere iz rok vašega malčka strga igračko.

Okoliščine znajo biti precej kočljive, saj je nekaterim staršem to, da si malčki sami sposodijo igračko, nekaj povsem običajnega. V tem primeru raje ostanite mirni in razmislite o tem, ali bi se otroka lahko sama sporazumela. Konec koncev se vaš otrok še lep čas ne bo sposoben igrati sam, če se boste vedno vmešavali. Seveda pa se je dobro s tujim otrokom pogovoriti, če se to zgodi vsakič, ko pridete na igrišče. Pokleknite k obema otrokoma in jima povejte, kako se zaprosi za igračko. Pomembno je, da se ne obračate samo na tujega otroka.

Ste v vrsti v supermarketu, ko mati pred vami otroku prisoli klofuto.

Najprej vam moramo povedati, da  je vsako fizično nasilje kaznivo dejanje, tudi klofuta.  Čeprav naj ne bi vzgajali s fizično premočjo, je, žal,  še vedno veliko staršev, ki v afektu, ko so na primer v dolgi vrsti pred blagajno in hoče otrok imeti to ali ono, otroku »eno primažejo.« Če ne na javnem mestu, pa potem v avtu. V primeru, da je materi potem vidno hudo, ji lahko pomagate z razumevajočimi besedami: »Vidim, da imate za seboj naporno nakupovanje. Vam lahko kako pomagam?« Pomnite: v takem primeru staršev še nimate pravice kritizirati oziroma jih v javnosti ponižati.

Če pa je jasno, da mati otroka pretepa, ker mu potem morda reče še: »Pazi, da ti ne prisolim še ene!« ali kaj podobnega, ste dolžni stopiti v bran otroka in ga zaščititi. Nič ne bo narobe, če gospe rečete, da jo imate vso pravico prijaviti na policijo ali na kakšno nevladno organizacijo zoper nasilje, če bo s svojim ravnanjem nadaljevala in se otroku ne bo opravičila ter ga potolažila. Pomnite: nasilja, fizičnega in psihičnega, je toliko ravno zato, ker si pred njim okolica, tudi prijatelji in sosedje, kaj šele mimoidoči, zatiskajo oči. In še, nobeno nasilje se ne ustavi samo od sebe. Nujno je torej, da posredujete in morda ste ravno vi tisti, ki boste prekinili začarani krog zlorab pri otroku. Pri nasilju, bodisi nad otroki ali moškega nad nemočno žensko, ne sme biti nobene tolerance, nobene ohlapnosti, torej nobenih izgovorov: »To ni moja stvar!«

Ko ste na obisku pri bratu, vam njegovi otroci stalno segajo v besedo, brat pa se za to ne zmeni.

Če otroci le sem in tja kaj pripomnijo, temu še ne moremo reči, da vas prekinjajo. Morda imajo svoje mnenje in so navajeni biti vpleteni v pogovor s staršema. Če pa imate v mislih kočljivo temo, recite bratu: »Mislim, da o tem ni primerno govoriti zdaj. Počakajmo, da otrok ne bo zraven.«

Vašega in sosedovega otroka skušate prepričati, da nehata metati žogo po dnevni sobi.

Včasih nas je strah, da se povabljeni otrok v primeru, če bomo prestrogi, ne bo več hotel igrati v našem stanovanju in bomo s tem svojega otroka užalili. Po drugi strani pa pravila morajo biti zaradi varnosti pa tudi zato, da se vaš sin prepriča, da imate do vseh enaka pravila. Obema povejte, da se žog po stanovanju ne sme metati, lahko pa jih kotalita, gresta ven ali poiščeta drugo igro. Če se to večkrat ponovi, lahko pokličete otrokove starše in pričnete pogovor v prvi osebi: »Mislim, da imamo težavo. Otroka vedno skačeta za žogo in dobro bi bilo, ko bi se pogovorili okoli tega, predno pride do nesreče.«

 

Avtorica: Marijana Mandić

Še več konkretnih primerov in 4 pomembna pravila, ki jih je modro upoštevati kadar se vmešate v vzgojo tujega otroka, v julijski številki revije Mama.


Tag-i