Samo ena je MAMA | mama.si

Finimini.net

Zakaj tako radi fotografiramo dojenčke?

Priznam, ko se je moja hčerka rodila, se mi je svet postavil na glavo. Pisarno sem zamenjala za domače stanovanje, visoke petke za superge, krila za udobne hlače, številne poslovne sestanke za pogovore o dojenju, računalnik pa je postal orodje za shranjevanje fotografij.

Fotoaparat, ki sem ga prej uporabljala večinoma le na potovanjih, je dobil pomembno mesto na omarici dnevne sobe. Da je pri roki. Tako kot vlažilni robčki. Pa duda. Če se slučajno ravno danes odloči, da bo prvič kravice pasla. Ali pa bo rekla ma-ma. No, to se ni zgodilo. Naša je najprej rekla a-ta.

Prehod iz ene realnosti v drugo je bil čudovit. Vsak dan se je zgodilo toliko zanimivega. Kot bi bila znanstvenica, ki je sredi pomembnega odkritja. Vsaj predstavljam si, da je približno tako vzhičena, kot sem bila jaz, ko sem spremljala razvoj moje malčice.

O nivoju vzhičenosti veliko pove tistih 30 fotografij, ki sem jih poslala sorodnikom iz tujine. Na njihovo željo sicer, ampak verjetno si niso mislili, da bodo dobili 15 skoraj popolnoma enakih. Slabe tri tedne po porodu. Ja, taka sem bila. In ni mi žal. Danes, ko se moja hčerka bliža sedmemu letu, ima fotografij precej manj. Zakaj? Iskreno, ne spreminja se več tako hitro. Nisem več ves dan z njo. In zelo bi ji šlo na živce, če bi jih ves čas pred očmi mahala s fotoaparatom.

Včasih skupaj gledava fotografije in ona me sprašuje. Preveč sprašuje. »Koliko sem stara tukaj? A tukaj sem prvič jedla z žlico? A sem tukaj že znala kaj reči?«

Ne znam ji odgovoriti na vsa ta vprašanja. V otrokovem prvem letu se pač reees zgodi ogromno. In težko si vse zapomniš. Čeprav se ti ob nastajanju posnetka zdi, da je tako pomemben, da ga ne moreš pozabiti. Pa ga. Zato preračunavam starost glede na datum fotografije, za vse ostalo pa se trudim pobrskati po mojih in moževih možganih. Ker mi gre na živce, da ne vem.

Tako so nastale Finimini kartice. Da boste ve lahko ustvarile čudovite fotografije, ki bodo jasno sporočale, kaj in kdaj se je zgodilo. Če pa na zadnjo stran kartic še pripišete opis dogajanja v posameznem obdobju, bodo prelep in trajen spomin na otrokovo prvo leto. Leto, ko ste z njim preživeli največ časa in vas je najbolj potreboval.

Pakirane so v lični bombažni vrečki, kjer bodo za vedno varno spravljene. Z njimi lahko obdarite tudi prijateljico.

Več na FINIMINI


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE