money-gamesZačnite zgodaj

Nekateri straši otrokom začnejo dajati žepnino, ko otroci dopolnijo osem let ali več, vendar s tem zamudijo leta, ko lahko otroke naučimo največ. Predšolski otroci že poznajo denar, vendar še ne razlikujejo med vrednostjo centa in evra. Okrog četrtega leta otrokom poskusimo dati določen znesek (npr. 5 evrov), da ga zapravijo na družinskih počitnicah za kakšen spominek po njihovi izbiri. Pri petih ali šestih letih so pripravljeni na tedensko žepnino, saj bolje razumejo vrednost denarja. S tem bodo začeli razvijati sposobnost sprejemanja odločitev, kako ga bodo uporabili.

Določite pravi znesek

Znesek žepnine naj bi bil povezan z otrokovo starostjo, in sicer od 50 centov do 1 evra na teden, ki ga pomnožimo s starostjo otroka (npr. šestletnik naj bi dobil od 3 do 6 evrov na teden).

Predajte nadzor

Tudi otroci se morajo naučiti sprejemati odgovornost za svoje odločitve in način porabe žepnine. Vendar pa so še vedno starši tisti, ki določajo smernice. Če mu nočete kupiti igrače, potem tudi njemu ne dovolite, da si jo kupi. Če mu dovolite, da uporabi denar za nakup piškotov, mu pred tem jasno povejte, da jih bo lahko pojedel šele po kosilu. Poleg tega starši ne določajo zneska, ki ga želi otrok porabiti za nakup. Če se otrok odloči, da bo svojo tedensko žepnino porabil takoj, mu to dovolimo, saj se tudi otroci učijo na lastnih napakah. Če bodo to odločitev kasneje obžalovali, bodo naslednjič najbrž dvakrat premislili, preden bodo sprejeli nepremišljeno odločitev.

Ne višajte žepnine zaradi opravljanja vsakodnevnih opravil

Če menite, da bo vaš otrok raje opravljal plačana vsakodnevna opravila, se motite. Otrok bo tako vsako opravilo naredil zgolj zato, ker bo za to dobil plačilo. Naučiti se mora odgovornosti in vsakodnevnih opravil, ne da bi pričakoval plačilo. Vendar pa obstajajo izjeme, ko otrok poleg odgovornosti potrebuje tudi malo spodbude. Če otrok varčuje za lego kocke, mu lahko ponudite denarno spodbudo, vendar za delo, ki ni v sklopu njegovih vsakodnevnih opravil in presega njegove zadolžitve. To je npr. pranje avtomobila.

Spodbujajte k varčevanju

Večinoma želijo otroci potrošiti žepnino takoj, saj se bojijo, da bodo v nasprotnem primeru starši mislili, da je ne rabijo in jim jo bodo ukinili. Poskusite jim priučiti varčevanje na njim logičen način. Predlagajte ustanovitev »domače« banke, pri čemer ponudite svojemu otroku višjo obrestno mero od tržne (npr. 5 % njegovega mesečnega vložka). Manjše obresti, ki se prištevajo njegovemu vložku, 5-letnemu otroku ne pomenijo skoraj nič. Ko dobi občutek, da njegov vložek narašča, začne stremeti k varčevanju, saj ugotovi, da se mu to obrestuje. Ko bo privarčeval 50 evrov, mu odprite bančni račun ter mu omogočite, da sam pregleduje stanje. Pri tem bo ugotovil, da sta vaša obrestna mera in varčevanje preko vas za njih donosnejša.

 

(VIR: The Right Way to Give an Allowance-Parents, str. 152)