Samo ena je MAMA | mama.si

Rojstni dan Hansa Christiana Andersena in mednarodni dan otroške knjige

plakat_2014Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je leta 1967 drugi april proglasila za mednarodni dan knjige za otroke.

Vsako leto 2. aprila obide svet poslanica ene od nacionalnih sekcij IBBY. Letošnjo, z naslovom Stopnice iz knjig, je napisala 65-letna avstrijska mladinska pisateljica Renate Welsh. Poslanico spremlja plakat, delo ilustratorke Marie Blazejovskyjeve.

Letošnja poslanica je v obliki pravljice. Pripoveduje o osamljenem otroku, ki se nauči brati in ki mu knjige odprejo brezmejni svet pravljic ter nenavadnih dogodivščin, v katerih poleg vseh nenavadnosti sreča tudi druge otroke.

Za mednarodni dan knjige za otroke, ki ga od njegove ustanovitve praznujemo tudi na Slovenskem, je IBBY proglasila rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci. V samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak, katerega poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt.

V Pionirski knjižnici v Ljubljani bodo danes ob 11. uri odprli priložnostno razstavo mladinske literature in proglasili zmagovalca v akciji Moja najljubša knjiga 2002, ki ga slovenske splošne knjižnice skupaj s slovensko sekcijo IBBY podeljujejo od leta 1998. To sta med domačimi knjigami Košarkar naj bo! avtorja Primoža Suhodolčana in med prevedenimi Harry Potter avtorice Joanne K. Rowling. Tako so odločili mladi bralci iz vse Slovenije. Slovenska sekcija IBBY je letos za Andersenovo nagrado, ki jo mednarodna žirija podeli avtorjem, pisateljem in ilustratorjem za njihov celoten opus, kandidirala Svetlano Makarovič in Marijo Lucijo Stupica, dobila pa jo bo danes v danskem mestu Odense britanska pisateljica Jackie Wullschlager za biografijo Andersena.

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE