revija mama - slika hranaPrazniki in praznično obdobje ter naša slovenska navada, da praznujemo s hrano, veliko hrane in še več hrane, ki jo dodobra zalijemo s pijačo, so za marsikoga obdobje pogostih prenajedanj, prebavnih motenj, napihnjenosti in drugih težav. Obenem oz. takoj po preobilni jedi se soočimo tudi s povezanimi občutki krivde, razočaranjem, jezo nad seboj in slabšo sampodobo. Kako ravnati v prazničnih dneh, ko smo močno izpostavljeni prenajedanju in so izzivi še toliko težji? O tem smo se pogovarjali z Mirjano Franković, nutricionistko in ustanoviteljico Valeo lifestyle instituta.

Mirjana pravi, da je eden izmed zelo zanesljivih načinov ta, da ne spreminjamo našega novega “zdravega” dnevnega ritma in tudi v vseh prazničnih dneh poskrbimo za večje število majhnih obrokov na dan. Vsekakor nikakor ne smemo pozabiti na svojo dnevno telesno vadbo. Pomembno je, da ohranimo svoj ritem, tako prehranjevanja kot aerobne vadbe in sprostitve. Pravzaprav nam med prazniki ni treba jesti dosti drugače kot vsak naš “redni dan”. Narobe je, če praznike “izkoristimo” za to, da se najemo “dobrot do konca”, prenajedamo ali kako drugače izživljamo s hrano. Prazniki so namreč čas druženja, družine in prijateljev, treba se je posvetiti in pogovarjati med seboj, hrana je le zato, da se usedemo k isti mizi, ob kateri se nato pogovarjamo, se gledamo v oči in si prisluhnemo. Da bo čas med in po prazniki še prijetnejši, Mirjana Franković svetuje:

Pišite dnevnik!

Psihologi pravijo, da je eden izmed najbolj učinkovitih pripomočkov za obvladovanje svojega (pretiranega) prehranjevanja vodenje dnevnika prehranjevanja. Vsak zaužiti obrok in živilo vpišimo v beležko, saj prav to dokazano zelo uspešno vzpostavi nadzor nad prehranjevalnimi navadami in prepoznavanjem dogodkov, ki spodbujajo čustveno prenajedanje. Dnevnik omogoči, da razmislimo o svojem ravnanju in nam pomaga do boljšega nadzora nad telesno težo. Po dveh tednih vodenja dnevnika, v katerega zapisujemo čas, vrsto ter količino hrane in pijače, pa tudi čustva, družbo, kraj in dejavnosti, dobimo dokaj dober vpogled v svoje prehranjevalne navade. Dnevnik tako pomaga pri upiranju skušnjavam prazničnih dni: če lahko prehrano nadziramo vsak dan, se bomo laže uprli prazničnim izzivom.

Kaj pa službena kosila?

Če se v predprazničnem času pogosteje prehranjujemo v restavracijah zaradi službenih obveznosti, izbirajmo manjše jedi, ki naj temeljijo na lahki hrani, kot so zelenjava, ribe in sadje, zlasti če gre za večerni obrok. Izogibajmo se omakam, mastnim solatnim polivkam in sladicam. Če vemo, da bo večerja bolj obilna kot ponavadi, nam zelo pomaga, da v času kosila zaužijemo samo juho in solato. Tako nam dnevni vnos hrane ne bo predstavljal prevelikega presežka ali pa sploh nič. Formula za vzdrževanje zdrave in normalne teže je precej enostavna: če vnesemo več, kot smo porabili, se bo presežek ohranil na telesu v obliki maščobnih zalog. Ob tem še poudarimo, da 1 kilogram telesnega maščevja znaša približno 6–8000 kcal, kar pomeni, da se bo stalen dnevni presežek vnosa energije, četudi samo 100 kcal, prej ali slej pokazal kot povečanje telesne teže.

Izberite manjši krožnik!

Izberite manjši krožnik, na katerega naložite hrano. Dovolj je, da z očmi zaznamo, da je krožnik poln, v možgane pa bo prišlo sporočilo, da je hrane dovolj. Odmaknite se od hrane oz. hrano umaknite iz vašega vidnega polja. Zlasti sladice, peciva ali alkoholne pijače. Če imamo hrano vseskozi na očeh, bolj verjetno tudi kaj zaužijemo. In malo je hitro preveč.

Sprehodite se!

Če smo vseeno zaužili preveč hrane pri enem obroku, se po obroku sprehodimo za vsaj 30 minut s srednje intenzivno hojo. S sprehodom bomo spodbudili organizem, da prične proces presnove. Pomembno je, da prisluhnemo svojemu telesu in takoj, ko začutimo bolečine, napihnjenost, obteženost, prenehamo jesti. Tudi med prazniki se vsak dan razgibajmo. Lepih zimskih dni in časa za športno udejstvovanje, družino ter prijatelje bo dovolj.

Po praznikih nazaj na ustaljene stare tirnice!

Pomembno je, da se takoj po praznikih vrnemo nazaj na stare tirnice, k običajni prehrani in redni telesni vadbi. Še bolje je, če se v tem obdobju odločite za lažjo hrano ter pijete veliko vode in nesladkanega čaja. Če ste v prazničnem obdobju vseeno pridobili nekaj teže, je potrebno ukrepati takoj z redukcijskim jedilnikom in z zmanjšanjem vnosa hrane, dokler ne uredite telesne teže na normalno.

Tudi če kdaj pretiravate s hrano, se ne obremenjujte s slabo vestjo, raje si obljubite, da boste naslednji dan jedli lažjo hrano ali da do konca praznikov ne boste več pretiravali. Prazniki bi morali biti srečni dnevi, čas za sprostitev in veselje, zato ne dovolite, da bi vas hrana pri tem kakor koli zmotila.