Samo ena je MAMA | mama.si

shutterstock_5928286317. novembra obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok. Ob tej priložnosti je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez slavnostno odprl razstavo Otroci pred svojim časom.

Razstavo sta pripravili Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana in Društvo za prezgodaj rojene otroke Maribor z namenom širšo slovensko javnost opozoriti na ta dan in spomniti, da je med nami vse več malih borcev, ki se z različnimi težavami srečujejo že od prvega dne svojega življenja. Razstavo v Državnem zboru si lahko širša javnost ogleda do petka, 21. novembra 2014.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, častni pokrovitelj razstave Otroci pred svojim časom, je v slavnostnem nagovoru poudaril: »V Sloveniji ostaja zdravstvena oskrba za novorojenčke in tudi nedonošenčke kljub gospodarski in finančni krizi na relativno visoki ravni. Temu je tako ne zgolj zaradi visoke strokovne usposobljenosti, temveč tudi zahvaljujoč izjemni predanosti osebja, ki skrbi za te male junake, ki se kljub svoji majhnosti iz dneva v dan trdoživo borijo za življenje.«

S prezgodaj rojenimi otroci se vsakodnevno srečuje  asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana. Na današnjem odprtju razstave je med drugim povedala: »Prezgodaj rojeni otroci vsaj nekaj dni ali tednov, nekateri pa celo mesecev, potrebujejo podporo aparatov in za tako posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja, zato ‘v statistiki’ predstavljajo največjo skupino ‘bolnikov’. Mnogi, ki so rojeni le nekaj tednov prezgodaj, potrebujejo po rojstvu predvsem dodatno toploto in potrpežljivost pri hranjenju. Med nedonošenčki pa so tudi otroci, majhni komaj za dlan, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram – v Sloveniji je vsako leto skoraj sto takih. Vsak od njih je svoja zgodba, vsak bije skupaj s starši in medicinskim osebjem boj za preživetje, za zdravo, ustvarjalno in zadovoljno življenje.«

Skrbi staršev pa se ob odhodu nedonošenčka domov ne prenehajo, prej nasprotno, zato jim poskušajo po svojih najboljših močeh pomagati v obeh društvih. Asist. Dušanka Meglič, dr. med., predsednica Društva za prezgodaj rojene otroke Maribor je ob dogodku poudarila: »Glavni namen naših društev je pomagati prezgodaj rojenim otrokom – nedonošenčkom, bolnim novorojencem in njihovim družinam. Vsi ti že od rojstva otroka naprej potrebujejo močno voljo, veliko ljubezni in vzdržljivosti za dosego želenega cilja – to je živeti kakovostno in dobro življenje, pa tudi če na malo drugačen način. Razstavo s častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza zato razumemo kot podporo vsem, ki si prizadevamo za čim boljšo oskrbo nedonošenčkov, predvsem pa kot spodbudo staršem in malim borcem, ki so na svet prišli pred svojim časom. Za to dejanje se mu iskreno zahvaljujem.«

Prav danes je tudi izšla druga, prenovljena izdaja priročnika Vaš nedonošenček – priročnik za starše in zdravstvene delavce, ki ga je pripravilo Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana. Nedvomno bo v pomoč vsem družinam in zdravstvenemu osebju, ki skrbi za prezgodaj rojene otroke.

Na kratko o prezgodaj rojenih otrocih:
Vsako leto se na svetu okoli 15 milijonov otrok rodi pred 37. tednom nosečnosti, samo v Evropi okoli 500.000. V Sloveniji se prezgodaj rodi okoli 6,5 odstotka vseh rojenih, kar pomeni približno 1.300 otrok na leto. Večina najmanjših slovenskih nedonošenčkov prve tedne ali celo mesece življenja preživi na oddelkih za intenzivno zdravljenje novorojenčkov v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in Mariboru, kjer zanje skrbi visoko usposobljeno in predano osebje.

Zaradi napredka medicine, ki je omogočila tudi težko bolnim nosečnicam, da postanejo mame in povečala preživetje najbolj nezrelih, je nedonošenčkov vsako leto več in predstavljajo veliko skupino otrok, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo, tako v porodnišnici kot kasneje, po odpustu domov. Prezgodaj rojeni otroci imajo povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, dihal, srčno-žilnega in prebavnega sistema.

Več informacij o prezgodaj rojenih otrocih:
Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom
Zaloška 11, Ljubljana
www.nedonosencek.net

Društvo za prezgodaj rojene otroke Maribor
Ljubljanska ulica 5, Maribor


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE