otroci priprava hrane zdravoznaravo.siPiše: Vera Simončič

Da ne moreš ostati doma, če otrok le malce smrka ali pokašljuje, je vsem jasno. Do trenutka, ko pripelješ takega otroka v vrtec. Takrat se vrstijo osorni in obsojajoči pogledi, kot da to delamo nalašč. Sledi seveda predavanje, kaj vse bi morali početi oziroma česa vse ne smemo, da bo otrok bolj odporen: pestra in raznolika, sveža in lokalno pridelana hrana. Se trudimo, ampak pozimi je ponudba hudo omejena in če je še otrok izbirčen … Drugi nasvet je gibanje na svežem zraku. Se tudi trudimo, samo če je ob štirih že tema, če je slabo vreme, verjetno le redki preživijo zunaj več kot dobre pol ure ali uro pa še to ne vsak dan.

Poleg zgoraj naštetega pri nas za boljšo odpornost uživamo predvsem pripravke iz domače zakladnice zdravja. Med, limonin sok, ingver, matični mleček, cvetni prah … Kakšno zimo nam uspe, kakšno pa tudi ne. Takrat posežem po prehranskih dopolnilih. Njihova izbira se zdi neskončna, zato si je treba pred nakupom vzeti čas za premislek. Moj prvi pogoj je, čim bolj naravno. Predvsem nobenih umetnih sladil, barvil in arom. A zadeva mora vseeno biti prijetnega okusa, da jo otroci sploh spravijo po grlu. Drugi pogoj je samo eno prehransko dopolnilo naenkrat. Navadno izberem multi vitaminsko-mineralne pripravke, ki imajo čim več koristnih snovi v ustreznih koncentracijah. Pri vitaminih in mineralih ne velja, več je bolje, saj lahko pride do predoziranja. Nasveti prodajalcev pomagajo, še bolj branje nalepk.

Tudi ko otrok zboli in če presodim, da gre za lažjo obliko viroze ali prehlada, z le malce povečano temperaturo in brez težav s kašljem ali dihanjem, otroka pozdravim kar doma. Otrok več pije, predvsem čaj z medom in limono, kašelj in boleče grlo mu olajšam s propolisom (seveda ne na alkoholni osnovi) in karamelnim mlekom z žajbljem, včasih skozi črno redkev precedim med in če sem se spomladi spomnila in v sladkor oziroma med vložila smrekove vršičke, mu jih sedaj ponudim.

Kot mama šolarke se z virozami in prehladi obremenjujem občutno manj kot starši manjših otrok. Se pa zato toliko bolj s koncentracijo in utrujenostjo. Še vedno se trudimo s svežo in raznoliko prehrano, zraven pa hčeri ponudim tudi nekaj »hrane za možgane«, kot so različni oreščki in semena, mastne ribe in polnozrnati izdelki iz žit. Res, da so časi, ko so otroke silili piti ribje olje mimo, a prehranska dopolnila z omega-3 maščobnimi kislinami pomagajo.

Ne pozabite, da tudi, če vaš otrok kar naprej smrka in pokašljuje, če skače iz viroze v virozo, ne izgubite dobre volje in optimizma. Smeh in radost, občutek varnosti in sprejetosti delata čudeže tudi za imunski sistem.