Kako izbrati super varuško?

 

Ko damo otroka v varstvo, ker gremo na lepše ali pa imamo neodložljive obveznosti, zaupamo svoj največji zaklad drugi osebi. Ne glede na to, ali smo varuško najeli ali pa za otročka skrbita babica ali sestra, smo mamice zaskrbljene. Marsikatera se nikakor ne more sprostiti, nenehno gleda na uro ali vsakih pet minut pokliče domov.

Dati otroka v varstvo, seveda ni enostavno. Vsekakor pa je nujno, ker se obveznostim ni možno v nedogled izogibati pa tudi otrok se mora navaditi na druge ljudi. Dosti lažje je, če pred odhodom od doma poskrbite za vse podrobnosti ter imate zares dobro varuško.

 

 

Dobra varuška je lahko tako babica kot študentka, ki si z varstvom prisluži žepnino. Nujno je, da gre za osebo, ki ji lahko popolnoma zaupate. Ki je sposobna treznega razmišljanja v stresni situaciji in se ravna po vaših navodilih, ne glede na lastne poglede o vzgoji.

 

Izbor varuške

Babice seveda niso vedno pri roki, zato je za varstvo velikokrat treba poiskati osebo, ki je še ne poznate. K vam naj pride na razgovor, tako kot je običajno za vsako drugo »službo«. Pozanimajte se o njenih izkušnjah, tečaju prve pomoči, moralnih nazorih, kajenju ter drugih lastnostih. Pri tem naj bo vaš otrok prisoten, da boste videli, kako se nanjo odziva, pa tudi kakšen odnos ima ona do njega.

Priporočljivo je, da vas varuška nato še nekajkrat obišče, da se lahko z otrokom bolje spoznata. Tako kot je to običajno pri uvajanju v vrtec, ju pustite za nekaj časa sama, vi pa se umaknite v drug prostor. Če se z otrokom ujameta tudi takrat, ko vas ni zraven, ne bo večjih težav.

Če imate v stanovanju psa ali kakšno drugo domačo žival, naj se varuška spozna tudi z njo.

 

Podatki, podatki, podatki …

1. Podatke čitljivo zapišite ter pustite na vidnem mestu: priimek in imena otrok, njihova starost, naslov ter opaznejši objekti v bližini, mobilni telefon ali druga kontaktna številka staršev, telefonske številke bližnjih sorodnikov in sosedov, ime ter telefon otrokovega pediatra, dežurnega zdravnika in urgence.

2. Varuški naročite, na katerega sorodnika naj se obrne, če ima manjšo težavo.

3. Za nujne primere zapišite tudi številko policije (113) in centra za obveščanje (112), ki ju v paniki zlahka pozabimo. Če bo potreben klic na pomoč, naj se varuška vedno predstavi s svojim imenom, pove, s katere telefonske številke kliče (zapišite jo!), razloži, da čuva tuje otroke, nato pa opiše težavo.

4. Zapišite, katera zdravila jemljejo otroci, kdaj jim jih je treba dati ter v kakšnem odmerku.

 

Določitev pravil

1. Z varuško, ki čuva otroka na vašem domu, se vedno dogovorite, ali lahko v tem času sprejema obiske. Po navadi to ni priporočljivo, saj se bo zaradi obiska vašemu otroku posvetila manj pa tudi otrok lahko izgubi občutek za vsakodnevno rutino. Ob obisku, na primer, ne bo hotel iti v posteljo ob določeni uri ali pa ga varuška tudi okopati ne bo mogla ob ustaljenem času.

2. Varuški vedno naročite, kaj lahko otroci jejo in pijejo, kdaj ter koliko. Če čuva otroka zvečer, ji povejte, ali je že pojedel zadnji obrok ali naj ga pred odhodom v posteljo še nahrani.

3. Z varuško se vedno dogovorite, ali lahko uporablja vaš telefon za zasebne klice, vaš računalnik in internet, kateri del vašega hladilnika lahko izprazni, med varstvom ji nikakor ne dovolite uživati alkohola …

4. Prav tako bodite jasni, naj ne odpira vhodnih vrat tujcem in v hišo ne spusti prav nikogar. Tudi če kdo trdi, da je vaš prijatelj, naj vstopi le, če je bilo že vnaprej dogovorjeno, da se bo oglasil, ker vam mora npr. kaj dostaviti.

 

Ogled hiše

1. Če ne želite, da varuška vstopa v posamezne prostore v vaši hiši, na primer v vašo spalnico, ji to jasno povejte. Vseeno pa ji vse prostore razkažite, saj ji lahko ogled hiše v ekstremnih situacijah koristi.

2. Opozorite jo na sobe s ključavnicami, v katere se lahko zatečejo ob nevarnosti (ali pa bi se otrok lahko po nesreči v katero zaklenil …). Opozorite jo na vsa okna, skozi katera je v nevarnosti možno splezati iz hiše. Prav tako pa tudi na tista, ki morajo biti zaprta, da se otrok ne bi poškodoval. Ravno tako naj si zapomni, v katerih prostorih imate telefon.

3. Če imate alarm, je nujno, da varuški zaupate, kako ga lahko vključi ter izključi, ravno tako pa jo seznanite s protokolom, ki ga ob alarmu pričakuje varnostna služba.

4. Ne pozabite na vse druge majhne nevarnosti, na katere mora biti varuška pozorna. Kje imate spravljene vžigalice, plastične vrečke ter druge stvari, ki predstavljajo tveganje? Na katere kose pohištva vaš malček spleza ob prvi priliki? Ali pa raje poišče računalniške kable ter se igra z njimi? Ima vaš kuža pasja vratca, skozi katera lahko malček pobegne na vrt? Imate za hišo bazen in morajo biti zato vrata na vrt vedno zaklenjena, da otrok ne bi šel čofotat kar sam?

 

Po odhodu

1. Ko odidete, naj varuška za vami zaklene vhodna vrata. Če je zunaj tema, naj prižge luč na dvorišču, ki bo nepridiprave opominjala, da je nekdo doma in hiša ni prazna, varuška pa bo lažje opazila, če se bo dogajalo kaj sumljivega.

2. Če otroci spijo, naj jih varuška preveri vsakih 15 minut. Če so pokonci, je najbolje, da so vsi v isti sobi, saj jih bo tako lažje nadzorovala.

3. Če mora varuška zaradi kakršnega koli razloga oditi iz stanovanja ali hiše, pa čeprav zgolj za minutko, naj otrok nikoli ne pusti samih, temveč jih vzame s sabo.

Uršula Kravogel