Samo ena je MAMA | mama.si

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s porabljenim jedilnim oljem, ki ga po cvrtju zlijete v odtok ali straniščno školjko? Ali sploh veste, da je olje odpadek, ki se ga ne sme zavreči na takšen način, ampak ga je treba oddati v najbližjem zbirnem centru oziroma mestu? Četudi vse to že veste, pa skoraj zagotovo ne veste tega, da je mogoče iz njega narediti tudi kaj uporabnega in lepega? Predstavljamo vam nevsakdanji ter okolju najprijaznejši način reciklaže odpadnega jedilnega olja, s pomočjo katerega si lahko iz te, na prvi pogled odslužene surovine, izdelate lepo, gorljivo, naravno dišečo svečo. Ne verjamete?


Oglejte si v videu:

Socialno podjetje BOLJE je po dalj časa trajajočem razvoju slovenskemu trgu ponudilo izdelek, v katerem se nahaja vse potrebno za izdelavo rastlinskih sveč iz porabljenega jedilnega olja, torej olja, ki vam ostane po pripravi hrane in za katerega največkrat ne veste, kam z njim. Izdelek, ki so ga poimenovali OILRIGHT naredi sam, vsebuje povsem naraven in odišavljen prašek za izdelavo voska, bombažne stenje, merilno žličko in podrobna navodila. Potrebujete le še odpadno jedilno olje in mikrovalovno pečico oziroma štedilnik. Izdelava sveč je izjemno preprosta ter preverjeno zagotavlja veliko zabave za vso družino, poleg tega pa ščiti našo prelepo naravo.

Takšna svečka pa ni samo najzabavnejša svečka na svetu, ampak tudi okolju najprijaznejša hkrati. Vsaka kapljica olja, ki jo odvržemo v lijak ali školjko, lahko povzroči ne samo zamašitev vaših cevi in s tem povezane dodatne stroške, ampak tudi veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice. Olje namreč na površini vode tvori nepropustno plast, ki onemogoča prehajanje kisika, nujnega za rastlinstvo in živalstvo. Že en sam liter v kanalizacijski sistem odvrženega olja, ki nam ostane po cvrtju krompirčka, namreč onesnaži kar 1000 litrov vode. To pa je količina, ki jo v enem dnevu porabi šest odraslih oseb.

Druga pomembna prednost svečk, narejenih na opisan način, je ta, da so v primerjavi z obstoječimi svečami, ki jih najdete na trgovskih policah, bistveno prijaznejše za vaše zdravje. Parafin, iz katerega so narejene svečke, ki zasedajo daleč največji tržni delež, sodi med neobnovljive vire, saj se pridobiva iz nafte. Pri gorenju sprošča različne toksine, ob morebitnem zaužitju pa lahko povzroči hude poškodbe pljuč. Rastlinski voski, kot sta tudi sojin ali palmin, so sicer zdravju prijazni, a posegajo v prehransko verigo. Narejeni so namreč iz svežih surovin – oljnic, ki bi se drugače lahko uporabile v prehranske namene. Povrhu vsega palmov vosek močno prispeva k pretiranemu izkoriščanju in uničevanju tropskih gozdov. Za vse navedene voske pa velja tudi, da se z njihovim prevozom, ki poteka praviloma iz nam oddaljenih krajev, po nepotrebnem dodatno onesnažuje okolje.

OILRIGHT naredi sam kompleti so na voljo v osmih različnih vonjih, z nakupom pa podpirate tudi zaposlovanje najranljivejših skupin prebivalstva, natančneje oseb s težavami v duševnem zdravju, ki sodelujejo v procesu njihove izdelave. Razlog več, torej, za obisk njihove spletne trgovine www.oilright.si/trgovina, na kateri so vam poleg omenjenih kompletov na voljo tudi zdravju neškodljiva barvila, s katerimi lahko OILRIGHT svečko enostavno obarvate s svojo najljubšo barvo ali pa z mešanjem različnih barv ustvarite čisto nove odtenke.

Več in podrobneje na spletni strani www.oilright.si, kjer si lahko ogledate tudi kratek filmček, ki vas bo prepričal, da se lahko izdelave naravnih svečk iz jedilnega olja s pomočjo OILRIGHT naredi sam kompleta loti praktično vsakdo. Tudi moški in otroci  🙂


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE