Samo ena je MAMA | mama.si

Na obisku s patronažno medicinsko sestro

Po rojstvu vašega otroka bo tudi vas obiskala patronažna medicinska sestra, ki bo v prvih tednih po rojstvu spremljala vašega novorojenčka, njegovo rast in razvoj, vam svetovala pri osnovni negi, odgovarjala na vprašanja (ki jih ne bo malo) in preverila tudi vaše počutje. Patronažni medicinski sestri Liljani Verbič iz ZD Bežigrad smo se pridružili na enem od takih obiskov in preverili, kako napreduje 8 dni stara novorojenčica Ema.

 Dojenje

Ena pomembnejših stvari, ki jih bo preverila tudi patronažna medicinska sestra, je, ali se vaš novorojenček pravilno doji in normalno pridobiva na telesni teži. Ga. Liljana Verbič je povedala, da pravilnost tehnike dojenja oceni predvsem z opazovanjem podoja. Če položaj matere in otroka ni udoben in če izbor tehnike dojenja ni pravilen, lahko dojenček zaradi tega slabše sesa. Pomembno je, da se mamica nauči opazovanja ritma sesanja in požiranja, ker je intenzivnost podoja, bolj kot gledanje na uro, merodajna za oceno, ali novorojenček pri prsih potrebuje vzpodbudo in ali je podoj morda že pri kraju.

Sesanje in zadostno ter redno praznjenje dojk pa je najboljši dražljaj za nastajanje mleka in za uspešno dojenje.

 Pridobivanje telesne teže

V številnih patronažnih službah lahko novorojenčka tudi stehtajo. Ema je odlično jedla, saj je na teži pridobila več od pričakovanega!

Tehtanje pa ni edini način ocene napredovanja novorojenčka. Število podojev, število polulanih in pokakanih pleničk, obnašanje ter izgled novorojenčka nam o uspešnosti hranjenja lahko povedo prav toliko kot številke na tehtnici. Poleg tega pa se mamice kaj hitro naučijo povezati svoje občutke z obnašanjem novorojenčka in takrat niso več v dvomih glede hranjenja.

 Popek

Nekaterim dojenčkom ostanek popkovine odpade že v porodnišnici, drugim kmalu za tem, ko pridejo domov. Patronažna medicinska sestra bo ocenila stanje popka in svetovala pravilno nego. Kadar pa celjenje ne poteka v pravi smeri, vas bo napotila k izbranemu pediatru, ki bo presodil glede zdravljenja.

 Čiščenje nosa

V novorojenčkovem nosu pogosto poleg sluzi ostajajo tudi ostanki mleka, kar oteži dihanje in je lahko zelo moteče tako za novorojenčka kot za starše. Zato je potrebno nosek čistiti. Najbolje je to storiti s fiziološko raztopino in svaljkom vate, kar smo naredili tudi pri mali Emi. Kljub temu da ji to ni bilo prav všeč, je bil trud, zaradi olajšanega dihanja, poplačan.

 Nega kože

Novorojenčkova koža je tanka in občutljiva. V prvih dneh se včasih, posebej pri prenošenih novorojenčkih, lušči vrhnja plast.

Patronažna medicinska sestra ob prvem obisku na domu novorojenčka umije, mamico še enkrat pouči o pomembnosti umivanja „od čistega proti umazanemu“, svetuje način in pogostost previjanja ter kdaj in kako uporabljati otroško kozmetiko. Velja pravilo „manj je več“.

 Oblačenje

V prvem mesecu življenja novorojenčki še ne zmorejo uravnavati telesne temperature in se lahko hitro podhladijo ali hitro pregrejejo. Oblačimo jih v dve plasti oziroma oblačenje prilagajamo spremembam temperature okolja. Kadar je novorojenčku hladno, ima običajno poleg hladnih rokic tudi hladna stopala.

 Pravilno rokovanje in pestovanje

Patronažna medicinska sestra pokaže in svetuje pravilno lego novorojenčka na levem in desnem boku, hrbtu in med previjanjem in negovanjem tudi na trebuščku. Staršem pokaže pravilno metodo rokovanja (handling) ob spreminjanju položaja novorojenčka, pestovanju in podiranju kupčka.

Slednje je zelo pomembno opravilo. Tako novorojenček dobi priložnost, da zrak, ki ga med hranjenjem poje, izplava iz želodčka. Patronažna medicinska sestra svetuje staršem, da po vsakem obroku ali celo vmes za nekaj minut dvignejo novorojenčka. Ponavadi so očetje tisti, ki to nalogo zelo dobro opravijo.

 Skrb za mamico

Patronažna medicinska sestra se bo posvetila tudi mamici. Posebno skrb bo namenila dojkam in bradavicam, potipala bo maternico, ocenila njeno skrčenost in položaj, čiščo in stanje epiziotomijske rane, če je bil ob porodu prerezan presredek.

Svetovala vam bo glede prehrane – tudi v obdobju dojenja je priporočena zdrava uravnotežena prehrana brez omejitev –, pitja tekočin – 2,5 do 3 litre dnevno –, gibanja in tudi glede nujno potrebnega počitka.

 Psihološka podpora

Nosečnost, porod in poporodno obdobje so lahko za mamico velik psihični in fizični napor. Kljub temu da so ta stanja fiziološka, pa lahko pomenijo določeno tveganje za zdravje matere in otroka.

Po porodu so mamice lahko zelo občutljive in zaskrbljene, vendar se to stanje kmalu umiri. Kadar pa patronažna medicinska sestra pri mamici opazi pretirano vznemirjenost, potrtost, nespečnost, pomanjkanje pozitivnih čustev in interesov, pa mora čim hitreje pravilno ukrepati.

Pomembna naloga patronažne medicinske sestre je, da mamici nudi oporo in pomoč in hkrati vzpodbuja njeno samozavest pri samooskrbi in negi novorojenčka.

 Svetovanje

Obisk patronažne medicinske sestre lahko izkoristite za kakršnakoli vprašanja, ki vas tarejo. Še najbolje je, da si jih kar zapišete, svetuje ga. Liljana, saj starši v poplavi informacij in zaradi dinamičnosti, ki jih v njihovo življenje prinese novorojenček, pogosto pozabijo, kaj so želeli vprašati.

Urša M. Klajder

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE