Revija MAMA

 

Kaj mi daš, da bom priden?

Mamica: »Nejc, pomagaj sestrici obuti škornje«
Nejc: »Kaj mi daš za to?

« Ste se kdaj vprašali, ali je morda nagrada v resnici podkupnina, katero ponudimo otroku, da od njega dobimo nam všečno ravnanje?  V začaranem krogu nagrad

Andreja je imela težavo s svojim 3-letnim Timotejem. Ni hotel pospravljati za seboj in se je pogosto znašal nad drugimi otroki. Brcal jih je in grizel. Preprosto ni vedela, kaj naj naredi, pa se je domislila … Kupila je album za sličice z živalmi, ki so ga imeli v trgovini, nalepke pa je dobivala spotoma v trgovini za določen znesek nakupa. Sin je dobil paketek z nalepkami, če je pospravil, če je bil tistega dne v vrtcu priden,… Sistem je deloval, dokler se ni nekega dne zalomilo. Mamica je želela, da pospravi sobo. Takrat slikica ni bila dovolj. -»Ne bom«, je odvrnil. »Pa za dva paketka?« -»Ne, hočem avtomobilček«. Tu se je Andreja ujela v zanko. Njen otrok je želel več in več. Kaj naj stori zdaj, ko nalepke očitno ne delujejo več?

Naj ponudi višjo nagrado?

Nagrade so odlična ideja za zaposlene starše. V kratkem času dosežejo, da rutinska dnevna opravila, ki so bila prej velika muka, postanejo lažja. Starši jih uporabljajo tudi v smislu razvoja navad. Eno nalepko za vsako umivanje zob. Eno, ker si pospravil. Eno, ker si se lepo igral. Nalepke očitno delujejo. Se torej sprašujete, kje je torej sploh težava? Prav v tem, da so nalepke psihološko tako močne, da niso zmožne vplivati le na otrokovo motivacijo, temveč imajo tudi močan posreden vpliv – posežejo v osebni odnos med vami in otrokom.

Otrok ima notranjo težnjo po tem, da pomaga drugim

Poizkusi so pokazali, da že otroci, mlajši od enega leta starosti opazijo, če so drugi ljudje v težavah. Dojenčki prepoznajo razočaranje in nanj odgovorijo s pomočjo. Opravljenih je bilo več eksperimentov, ko so ljudje poskušali doseči predmet, ki jim ni bil v dosegu, bil pa je v dosegu dojenčka. Dojenčki so se odzvali s pomočjo. Pomagali so, ne da bi jim bilo karkoli ponujeno za nagrado. Ne da bi karkoli pričakovali v zameno. Otroci po naravi radi pomagajo. Srečni so, ko dajejo drugim. Kje na poti se potem ta  altruistični občutek izgubi?

 

Celoten članek je na voljo v tiskani izdaji revije MAMA maj16, ki jo lahko narocite TUKAJ


Tag-i