Samo ena je MAMA | mama.si

shutterstock_40161487Greste že sami sebi na živce in opravilo na koncu najraje končate kar sami? Narobe.

Hišna opravila so enkraten način za razvijanje čuta odgovornosti in redu, zato je prav, da vztrajate, da pri njih sodelujejo tudi otroci.

Čeprav vam na začetku to vzame več časa in dela, kot če bi stvar naredili sami.

 

 

 

1. Naj se otroci zgledujejo po vas

Če hišna opravila vedno postorite, še preden se ostali vrnejo domov, lahko čistočo in pospravljeno stanovanje jemljejo za nekaj samoumevnega. Otroci si seveda ne morejo predstavljati, koliko dela in truda je potrebno, da dom ostane čist in prijeten. Naj vas zato pri pospravljanju opazujejo, naj opazijo, koliko dela imate, čimbolj zgodaj pa jih tudi povabite k sodelovanju.

2. Nikoli ni prezgodaj

Od dvoletnika seveda ne moremo pričakovati, da bo samostojno pospravil ostanke kosila. Lahko pa nazaj v košaro pospravi svoje igrače, vam prinese svežo plenico ali vam pomaga zložiti pribor iz pomivalnega stroja in ga razvršča v predal.

3. Postavite jasna navodila

Starši velikokrat govorimo v prazno. Prosimo, moledujemo, v resnici pa ne postavimo točnih navodil. Kadar delite navodila za hišna opravila, bodite jasni in natančni. Vsak član družine naj jasno razume svojo zadolžitev, pomembnost le-te in seveda rok, do katerega naj bo opravilo končano. Neupoštevanje navodil naj se kaznuje z recimo odvzemom priboljška, kar naj doleti samo tistega, ki navodila ni upošteval.

4. Ne grozite

Grožnje, predvsem neuresničene, ne zaležejo. Otroci se nanje le navadijo in vas kasneje ne vzamejo resno. Otroci naj se zavedajo, kakšne posledice jih čakajo, če dela ne bodo opravili v dorečenem roku. Ne težite kar tako mimogrede, ampak takrat, ko mislite resno in grožnjo tudi uresničite.

5. Ustvarite rutino

Naj opravila postanejo del rutine. Zjutraj pospravite postelje, umazana oblačila odvrzite v koš za perilo, posodo odložite v umivalnik ali pomivalni stroj (najmanj) in podobno. Stvari, ki postanejo del rutine, opravljamo že skoraj podzavestno, poleg tega pa to otrokom daje občutek pomembnega dela dneva.

6. Naj si izberejo opravila, ki jih imajo radi

Tudi vi verjetno česa ne marate (recimo likanja), medtem ko vam pomivanje posode ne dela težav. Tudi otrok se bo verjetno lažje lotil stvari, v kateri vidi vsaj malo smisla in užitka. Ne silite ga z opravili, ki mu res ne ležijo. Naj se raje posveti tistim, ob katerih bo imel vsaj malo veselja.

208466_417954078298902_758603292_nKaj moj otrok že zmore?

DO 2. LETA:

– Prinese stvar iz druge sobe.

– Pospravi igrače v predal.

– Pomaga pripraviti mizo.

DO 5. LETA:

– Pomaga naložiti posodo v in iz pomivalnega stroja.

– Zalije rože.

– Umazano perilo odlaga v koš za perilo.

DO 9. LETA:

– Pospravi posteljo.

– Nahrani domačo žival.

– Samostojno pripravi jedilno mizo.

– Pobriše prah iz omar.

DO 13. LETA:

– Samostojno izprazni pomivalni stroj.

– Pomaga zlagati perilo.

– Odnaša smeti.

 DO 17. LETA:

– Pomije kopalnico.

– Skuha enostavnejše obroke.

– Obeša perilo.

– Pazi na mlajše brate in sestre.

 

U. K.

 

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE