shutterstock_83131162[1]-mlekoUtrujenost, podočnjaki,  napihnjenost trebuha, vetrovi, rahel upad telesne teže, mehko blato ali zaprtje, izpuščaji na koži so le nekateri od znakov izčrpanosti otroka zaradi prebolele bolezni, denimo pljučnice. Ti znaki včasih hitro izzvenijo, lahko pa trajajo tedne, celo mesece. Kaj lahko storimo, da otroku okrevanje olajšamo in skrajšamo?

Ko je kure antibiotikov konec, še ni vse za nami

Mnogi starši mislijo, da je, ko je kure z antibiotiki konec , otrok že čil in zdrav. Da temu ni tako, nas opozarjajo zgoraj opisani znaki izčrpanosti otroka. Njegovo telo se namreč še vedno ukvarja s čiščenjem po »bitki« in odpravljanjem poškodb.

Proces izločanja ostankov mikrobov, njihovih toksinov, v boju padlih imunskih celic, ostankov antibiotikov in drugih potencialnih zdravil zahteva svoj čas. Ob tem pa mora telo opraviti še s potencialnimi novimi povzročitelji bolezni, s katerimi se srečujemo vsak dan.  Lahko bi torej rekli, da je sistem čiščenja telesa po obolenju preobremenjen. Z olajšanjem čiščenja telesa (s hidracijo, prilagojeno prehrano, krepitvijo črevesne flore, kopelmi, …) bomo zato otroku pomagali, da z »ostanki« obolenja prej opravi in se tako tudi prej okrepi.

Brez vode ni ustreznega čiščenja

Otroci ustrezno količino vode potrebujejo tudi za nemoteno čiščenje telesa. Če ne pijejo dovolj, bodo strupi zastajali v telesu. Razlogov za to je več. Npr. ob dehidraciji limfa, ki nosi odpadne snovi, nima ustreznega pretoka, zato se strupi počasneje čistijo iz tkiv. Ob dehidraciji je tudi količina urina, ki prav tako predstavlja pomembno pot čiščenja telesa, manjša. Ovirano pa je lahko tudi čiščenje strupenih snovi skozi blato, saj se ob dehidraciji rado pojavi zaprtje.

Pogosti znaki, da se v telesu res kopičijo »odpadki«, pa so tudi v uvodu omenjena utrujenost, nastanek podočnjakov in izpuščajev. Slednji lahko nastanejo zato, ker mora telo zaradi zastoja čiščenja po ustaljenih poteh (sečila, prebavila, …) aktivirati večje čiščenje skozi kožo.

Otroci naj imajo zato vedno na voljo čisto vodo, še posebej pa med obolenjem in v času okrevanja po njem. Pijejo naj jo po potrebi. Ali so jo popili dovolj, pa lahko preverite npr. na količini, barvi in vonju urina (tega bo ob dehidraciji malo, bo temne barve in močno smrdeč) ter na konsistenci blata (to bo ob dehidraciji izsušeno, otroka pa bo mučilo zaprtje).  Na dodajanje vode pa ne pozabite niti pri dojenčkih, ki so na dehidracijo še posebej občutljivi. Uradna priporočila, koliko vode naj otrok na dan popije, so naslednja: za dojenčke okoli 150 ml/kg telesne teže, za mlajše otroke 100 ml/kg, za starejše otroke pa okoli 50 ml/kg.

Prehrana lahko olajša ali pa zavre okrevanje

Če ne gre drugače, naj otrok vsaj v času do popolnega okrevanja uživa predvsem ekološka živila. S tem boste namreč bistveno zmanjšali vnos toksinov v telo in tako olajšali čiščenje in okrevanje telesa. Ostanki pesticidov, antibiotikov, konzervansov, barvil in drugih škodljivih snovi, ki se lahko nahajajo v konvencionalni hrani, otroku, ki se že bori s presežkom strupov, niso v pomoč. Ekološka živila pa bodo telesu priskrbela tudi neprimerno več vitalnih snovi kot konvencionalna, saj bodo pomagala, da se bodo tudi vrzeli v primanjkljaju vitalnih snovi zaradi obolenja prej zapolnile.

V ospredju krepčilne prehrane naj bo npr. zelenjavna juha, bogata s klorofilom, ki pomaga pri razstrupljanju (npr. juha iz kopriv, belušev, …), lahko pa tudi kokošja juha, ki je bogata s cinkom − pomembnim elementom za krepitev imunosti. Ob lahko prebavljivih beljakovinah (npr. ribah, skuti, piščančjem mesu, konopljinih semenih, …) naj bo obilje mešane zelenjave. Dobrodošla je tudi krepčilna priloga iz prosa ali amaranta, saj je bogata z bazičnimi minerali, pomembnimi za hitro vzpostavljanje kislo-baznega ravnovesja.

Jedi lahko obogatite še s kvalitetnimi maščobami, kot so laneno olje, kokosovo olje, olivno olje in začinite s ščepcem izbranih začimb, ki spodbujajo čiščenje in krepitev telesa (npr. peteršilj, drobnjak, timijan, komarček, rožmarin, koprc, ingver itd.).

Vsa hrana, ki močno zakisa telo (čeprav je ekološka), naj bo na jedilniku v minimalnih količinah ali pa naj za nekaj časa počaka. Med takšne jedi sodijo npr. škrobnate jedi, kot so kruh (z izjemo mlečnokislinsko fermentiranega kruha), testenine, peciva iz bele moke, beli sladkor, čokolada, bomboni, …

Odlična podpora čiščenju telesa so tudi sveži sokovi iz ekološke zelenjave ali sadja. Vendar  z njihovo količino nikar ne pretiravajte, saj so koncentrati. Trikrat na dan po nekaj jušnih žlic zelenjavnega soka je za majhnega otroka (npr. 3- 4 letnika) že odlično krepčilo. Pazite, da sok zaužije na prazen želodec ali vsaj 20 do 25 minut pred jedjo. Če otroku samo zelenjavni sok ne tekne, ga lahko izboljšate s sokom jabolka, korenčka ali denimo ananasa.

Funkcionalna črevesna flora – ključ do hitre okrepitve

Če je bila črevesna flora poškodovana zaradi jemanja antibiotikov, je še posebej nujno poskrbeti za njeno obnovo. Več o tem si preberite v knjižici Preverjene naravne rešitve: Adijo prehladi. Razstrupljevalni sistem telesa je namreč odvisen tudi od tega, kako učinkovita bosta razgradnja zaužite hrane v črevesju in vsrkavanje vitalnih snovi, pomembnih za čiščenje in obnovo telesa, v telo. Škoda je, da otrok hrane, polne vitaminov in mineralov, zaradi porušene črevesne flore ne bi mogel uporabiti. Črevesno floro lahko okrepimo z uživanjem jedi in napitkov, ki so mlečno kislinsko fermentirani. Ti med drugim  vsebujejo obilje koristne desno sučne mlečne kisline in številne probiotične mikrobe. Prednost imajo nedvomno doma pripravljeni probiotični jogurti, kefir, sirotka, kislo zelje, zelnica, kisla repa itd. Kadar pa je črevesna flora močneje poškodovana (v primeru jemanja zdravil), pa je dobro za njeno obnovo poseči tudi po probiotičnih ampulah, praških, napitkih, kapsulah itd. Več o tem v že omenjeni knjigi.

Pomoč razstrupljanju od zunaj

Vsi vemo, kako blagodejne razstrupljevalne učinke na telo ima savna. Otroci so seveda še prešibki za takšno razstrupljevalno akcijo, čisto dobro pa prenesejo kopeli nog ali celega telesa dva do trikrat na teden. Samo spomnimo se, kako dobro se počutijo, ko jih v objem vzame čistilna moč morja. Ker pa nam morje ni dostopno vsak dan, lahko slano kopel pripravimo tudi doma v kadi. Temperatura vode naj bo konstantno 37 stopinj, v veliko kad pa dodajmo pest morske soli. Lahko kupimo tudi različne že pripravljene kopeli iz soli in zelišč (ekološke!). 15 do 20 minutna kopel bo tako otroka učinkovito razbremenila obilice strupov kar skozi kožo. Pri izvajanju kopeli bodite pozorni, da otrok ta dan popije dovolj vode, saj kopeli dehidrirajo.

Da bo otrok naslednjič utrpel čim manjšo škodo…

Zgoraj opisanim težavam preobremenjenosti razstrupljevalnega sistema pa se lahko v veliki meri izognemo, če poskrbimo, da bo otrok zimo pričakal s krepkim imunskim sistemom oziroma če otroka že od začetka obolenja podpremo s celostnim in naravnim pristopom. Več o tem je prav tako zapisano v knjižici Preverjene naravne rešitve: Adijo prehladi. S takšnim pristopom lahko nemalokrat prehlad, gripo, blage težave z grlom, sinusi, pljuči pozdravimo na popolnoma naraven način, kar pomeni, da se lahko izognemo razvoju hujšega obolenja, kjer brez antibiotikov ne gre. Otrok vam bo za to hvaležen, saj mu boste na ta način pomagali, da bo kmalu spet čil in zdrav.

Adriana Dolinar