Samo ena je MAMA | mama.si

klopMarsikdo se bo te dni odpravil na sprehod v naravo. Ni lepšega od poslušanja ptičjega žvrgolenja, pomirjujočega žuborenja potočka v gozdu, ogledovanja prvih zelenih poganjkov na mogočnih drevesih in uživanja v tisoč in eni drugi radosti, ki jo začutimo v gozdu. Ali nas lahko od vsega tega odvrnejo tako majcena bitja, kot so klopi?

Če se pustimo zmesti ob naravnost zastrašujočih poročilih v različnih medijih, ki nas pred klopi svarijo kot pred pošastmi, veliko zamujamo. Prav tako lepote gozdov ne doživimo zares, če se vanje podamo prestrašeni, opremljeni s tisoč in enim pripomočkom, ki nas obvaruje pred malimi hudobci, hkrati pa se na vso moč trudimo, da niti za milimeter ne skrenemo z dobro uhojene poti. Otroci pa seveda niso na vrvici in se radi zapodijo do rožice, ki pogosto raste izven poti.

Poglejmo, koliko so klopi zares nevarni oz. kako nevarno je naše prestrašeno dojemanje teh malih črnih nepridipravov. Ste vedeli, da klope privlačijo naše črne misli, naš strah, skrbi, jeza, žalost, pohlep? Klopi so bitja teme in privlačijo jih vlaga, zatohlost, mraz. Po drugi strani so njihov naraven sovražnik sonce, suhost in tako torej tudi naše vesele misli in vseobsegajoča ljubezen. Pomislite, kdaj se z gozda vrnete s klopi, kdaj pa, morda celo popolnoma nezaščiteni, brez enega samega.

Morda se vam to zdi premalo oprijemljivo, zato si oglejmo še nekaj drugih pomembnih podatkov. Klopi se najbolje počutijo v podrasti listnatih gozdov, na gozdnih obronkih, prisotni pa so lahko tudi v naših vrtovih in mestnih parkih. Zelo zanimivo je, da jim iglavci ne dišijo. Če se torej odločite za sprehod po takšnih gozdovih, je možnost, da nanje naletite, precej manjša. Eterično olje iglavcev ima zelo visoko valovanje, podobno kot eterično olje citrusov, ki vsi zelo dobro odganjajo klope. Če se v gozd podajate s psom, ste morda opazili, da se ta rad povalja po smrekovih iglicah ali podrgne ob debla drugih iglavcev in se šele nato, ves zasmoljen, zapodi med listnata drevesa. Pes torej precej bolje kot mi sledi svoji izvorni kodi, če mu to le dopustimo. Za nagrado imamo doma precej manj dela z odstranjevanjem klopov.

Po drugi strani pa je ravno pes naše nadvse učinkovito varovalo pred klopi. Pes ima približno dve stopinji višjo telesno temperaturo od človeka, zato smo ob njegovem spremstvu precej varni pred klopi, saj si bodo ti za svojega gostitelja raje izbrali toplejšega psa.

Prvi zaščitni ukrep, ki ga je ob odhodu v gozd vredno upoštevati, so vsekakor primerna oblačila. Naj bodo zlasti svetla, da klopa lažje opazimo, predvsem pa naj prekrivajo večino telesa, tudi v poletnem času, saj so temperature v gozdu tudi tedaj nekoliko nižje. Hlačnice zataknimo v nogavice ali obuvalo, lase pa pokrijmo z ruto ali drugim pokrivalom. Če uporabljamo zaščitna sredstva (repelente), te nanesemo kar na oblačila, na koži pa le tam, kjer je razkrita. Med hojo se redno pregledujemo, zelo pomaga, če si približno vsakih petnajst minut z rokami temeljito stresemo hlačnice in rokave in tako klope že sproti odstranimo.

Ob prihodu domov oblačila obesimo ven na močno sonce, ki bo klope hitro pregnalo, mi pa se oprhamo in natančno pregledamo vse kotičke kože. Ob tem si medsebojno pomagamo, predvsem otroci potrebujejo skrben pregled.

Če prisegate na zaščitna sredstva, je vsekakor bolje posegati po naravnejših, v vsakem primeru pa se je potrebno zavedati, da nas nobeno v popolnosti ne more obvarovati pred klopi. Zatorej je uporaba zaščitnega sredstva le dodaten zaščitni ukrep, ob katerem pa je potrebno izvajati tudi vse ostale, že opisane. Tudi cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) nas potencialno ščiti le pred to boleznijo, nikakor pa ne pred mnogo pogostejšima bakterijskima okužbama boreliozo in erhiliozo. Na določenih območjih je z bakterijo borelijo okuženih več kot polovica klopov, z virusom KME pa le okrog pol odstotka vseh pregledanih klopov. Na žalost o okužbi z borelijo v naših medijih komaj kaj preberemo, zato se tudi tako slabo zavedamo nevarnosti te mnogo pogostejše okužbe, ki jo klopi prenašajo in proti kateri cepivo ne obstaja.

Dobra novica je, da le tretjina okuženih za omenjenimi boleznimi zboli. V čem je torej razlika med tistimi, ki se okužijo in ne zbolijo, in tistimi, ki po okužbi dejansko zbolijo, smo zelo nazorno pisale v priročniku Uživajte v naravi brez strahu pred klopi. V njem najdete zelo natančne napotke o tem, kako se pred klopi zaščititi, kako jih varno odstranjevati (tudi na tem področju z napačnim izvajanjem, denimo s mazanjem klopa z oljem, storimo več škode kot koristi), in kako pozdraviti celo tako hudo bolezen, kot je borelioza, na povsem naraven način.

Priročnik Uživajte v naravi brez strahu pred klopi lahko prelistate na spletni strani www.shop.zazdravje.net. Priročnik na dobrih 130 straneh za le 12 evrov prinaša ogromno koristnih informacij o varni in naravni zaščiti pred klopi ter natančne recepture in napotke za vse tiste, ki se borite z boreliozo. Nudi tudi dragoceno oporo mamicam, ki razmišljajo o najbolj primerni zaščiti za svoje malčke.

 

Besedilo: Sabina Topolovec

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE