Samo ena je MAMA | mama.si

Child With Stomach AcheZimski čas in nizke temperature so prava priložnost za hitro širjenje nekaterih virusov. Med njimi so tudi tisti virusi, ki povzročajo okužbe prebavil. Najpogostejši povzročitelji črevesnih okužb v otroškem obdobju so rotavirusi. Črevesna okužba se kaže z drisko in bruhanjem, slabostjo, krči in povišano telesno temperaturo.

https://mama.si/aktualno/probioticne-kapljice-za-otroke-waya-lgg-v-novi-embalazi


Pomembno je predvsem zadostno nadomeščanje tekočin in elektrolitov. Zaradi precej velike izgube tekočin otrok lahko dehidrira in potrebuje zdravniško obravnavo.

POVZROČITELJI

Najpogostejši povzročitelji drisk v otroškem obdobju so virusi, med njimi so najpogostejši rotavirusi. Okužbe z rotavirusi se pojavljajo vsako leto, preko celega leta, čeprav je več bolnih običajno v hladnih mesecih. V teh mesecih povzročajo rotavirusi okužbo predvsem pri otrocih do 2. leta starosti.Enteričniadenovirusi pri dojenčku in mlajšem otroku povzročajo več dni trajajočo drisko in vročino, ki poteka z bruhanjem ali brez njega, lahko se hkrati pojavijo znaki prehlada. Od bakterijskih povzročiteljev so najpogostejše okužbe s salmonelami in kampilobaktri, drisko lahko povzročajo tudi paraziti.

SIMPTOMI

Značilna klinična slika otroka z okužbo prebavil je odvajanje tekočega blata in bruhanje, pojav krčev v trebuhu, lahko tudi povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v mišicah. Težave trajajo dan ali dva. Otrok z okužbo prebavil, z bruhanjem in drisko izgublja precej veliko tekočine in elektrolitov. Izgubo tekočin povečajo tudi povišana telesna temperatura in potenje ter pospešeno dihanje. Ob nezadostnem vnosu tekočin tako lahko pride do dehidracije in neravnovesja elektrolitov v krvi.

Znaki dehidracije so: žeja, suha ustna sluznica, živo rdeči ustnici, vdrte oči, manj uriniranja. Nato otrok lahko postane izrazito utrujen ali razdražljiv, dihanje je globoko in pospešeno, prav tako srčni utrip. Pri dehidriranem dojenčku upade velika mečava na glavici, urin je lahko temnejši in njegova količina manjša, dojenček postane bolj zaspan ali razdražljiv. Takšno stanje vsekakor zahteva takojšnjo zdravniško obravnavo.

PRENOS OKUŽBE

Okužba se med otroki zlahka širi, ker je že malo virusov dovolj, da se oseba z njimi okuži in zboli. Prenos virusov poteka s stikom z okuženo osebo, z dotikanjem igrač ali površin, na katerih so virusi, ali z uživanjem okužene hrane ali pijače. Ko je otrok bolan, se virusi v visokih koncentracijah izločajo z blatom od nekaj dni do 14 dni, lahko tudi dlje. Ves ta čas so na videz zdravi otroci kužni za okolico.

ZDRAVLJENJE

Pri okužbah prebavil z virusi je zelo pomembno nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Otrok naj pije veliko tekočine (čaj, izotonične pijače, juhe…) večkrat na dan po malem, odsvetuje pa se pitje gaziranih pijač. V lekarnah so na razpolago tudi različne oralne rehidracijske raztopine. Če je otrok dojen, je treba z dojenjem nadaljevati. Ker gre za virusno in ne bakterijsko okužbo prebavil, okužbe ne zdravimo z antibiotiki.

KDAJ K ZDRAVNIKU

Otrok, ki ima črevesno okužbo, z bruhanjem in drisko izgublja precej veliko tekočine in elektrolitov. To izgubo povečajo tudi povišana telesna temperatura in potenje ter pospešeno dihanje. Zato lahko ob nezadostnem vnosu tekočin pride do dehidracije in neravnovesja elektrolitov v krvi. Zdravnika je treba obiskati, če se stanje ne izboljša po dveh dneh.Vsekakor je obisk zdravnika nujen tudi zaradi dehidracije.

PREPREČEVANJE PRENOSA

Zelo pomembno je pogosto in pravilno umivanje rok. Zlasti po uporabi toaletnih prostorov ali po menjavi plenic ter pred pripravo hrane in pred jedjo naj bo umivanje rok redno in temeljito. Živila, ki jih zaužijemo brez prekuhavanja, je treba temeljito očistiti s higiensko neoporečno vodo. Otroci, ki obiskujejo vrtec ali šolo, naj se v kolektiv vrnejo najmanj 24 ur po prenehanju driske ali bruhanja, bolje po treh dneh.

ALI OBSTAJA CEPIVO?

Obstaja cepivo proti okužbi z rotavirusi. Ne daje se ga z injekcijo, temveč se ga vkapa v usta. Potrebna sta dva oz. trije odmerki, med katerimi morajo miniti vsaj 4 tedni. Namenjeno je majhnim otrokom od 6. tedna do 6. meseca starosti. O varnosti in učinkovitosti cepiva pri starejših otrocih ni dovolj podatkov. Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi z rotavirusi traja vsaj 2 leti.

 

Lina Hasovič

 


Tag-i

PRIJAVI SE NA E-NOVICE