shutterstock_89364730Asist. Lev Bregant, dr.med.spec.ped

Prvi zobki pričnejo izraščati med 4. in 11. mesecem starosti. Najprej se pojavita oba spodnja sekalca (1), sledita zgornja, nato je na vrsti zopet spodnja vrsta, izrasteta druga sekalca (2). Po zgornjih dvojkah sledi preskok na prvi kočnik (4), zopet je najprej na vrsti spodnja čeljust, sledi zgornja. Po podočnikih (3) izrastejo drugi kočniki (5). V šestem letu izrastejo prvi stalni zobje, to so kočniki (6). Šestica je prvi stalni kočnik, na katerem se najpogosteje pojavijo poškodbe sklenine. To je najprej izpuljen zob pri odraslih!

Ob izraščanju zoba imajo otroci različne težave. Najpogosteje se močneje slinijo, nekateri so nemirni, neješči, odrivajo dojko po prvih požirkih in mamo spravljajo v dvom, če je z njenim mlekom vse v redu. Nekateri so bolj jokavi kot običajno, drugi bi pogrizli vse, kar jim pride pod roko. Ob izraščanju zob je sluznica dlesni otečena, napeta in na dotik boleča. Včasih lahko vidimo tudi manjši hematom. Vsi ti znaki so enaki vnetju, zato je možno pričakovati tudi blago povišano temperaturo, do 38 °C. Vsaka višja temperatura je znak drugega obolenja, ponavadi akutne respiratorne okužbe. Znano je tudi, da zobje lažje predrejo ustno sluznico, ko je ta mehkejša, bolj sočna. Akutno virusno okužbo zgornjih dihal pogosto spremlja generaliziran edem sluznice, kar zobku olajša prodiranje na plan.

Med izraščanjem zobkov ne dajajmo otroku pretople ali premrzle hrane. Izbirajmo pijačo, ki nima močnih okusov, tudi zelo sladki sokovi niso priporočljivi.

Kako pomagati otroku ob izraščanju zob?

Ko je najbolj boleče, lahko mažemo ustno sluznico z gelom proti boleči dlesni. V lekarni vprašajte po njem. Na tem mestu ne smem delati reklame; v lekarnah pa delajo po ekonomskih principih in vam bodo z veseljem ustregli. Zelo koristno je mehko grizalo, ki ima hrapavo površino. Pomembno je, da se ga da dobro prati in je dovolj veliko, da ga otrok ne more pogoltniti. Otrok bo raje drgnil po ustih, če bo grizalo hladno, zato ga imejte spravljenega v hladilniku (ne v zamrzovalniku).

Kdaj pričeti s ščetkanjem zob?

Takoj ko izraste prvi zob. Ščetkanje je najprej igra, nato redno opravilo. Otrok lahko z ustrezno otroško ščetko sam »brusi« zobke takoj, ko mu to omogočata psihični in motorični razvoj. Pri treh letih je otrok že sposoben z vodoravnimi gibi očistiti grizne površine zob. Krožni gibi in nitkanje medzobnih prostorov pa so naloga staršev. Bolj površni otroci potrebujejo nadzor pri čiščenju zob tudi do 10. leta. So pa ta priporočila zelo splošna in jih je potrebno prilagoditi vsakemu otroku posebej.