Revija MAMA

shutterstock_12718690

 

Današnje mamice živimo dinamično življenje, zato naši najmlajši v avtomobilu preživijo precej več časa, kot so ga otroci nekoč. Glede na dnevno število prometnih nesreč je nujno narediti vse, da bo naš dojenček v avtu kar najbolj zaščiten. Ob upoštevanju sledečih desetih nasvetov za varno vožnjo boste ravnali varno in odgovorno do vašega najmlajšega družinskega člana.

1. Izberite dober otroški avtosedež.

Varnost vašega dojenčka med vožnjo je izrednega pomena. Četudi ste varen voznik, lahko nesrečo povzroči drug udeleženec v prometu. Dojenček mora biti v avtu nameščen v otroškem avtomobilskem sedežu, do šestega meseca starosti obrnjen v nasproti smeri vožnje. Če vozite dojenčka na sprednjem sedežu, morate izklopiti varnostne blazine na sovoznikovem sedežu. Avtosedež mora biti primeren otrokovi starosti. Pri dojenčkih, ki imajo še mehke vratne mišice, primerno fiksirajte glavico, da ob morebitnem hitrem zaviranju ne pride do poškodb vratu.

 2. Na pot se odpravite, ko je čas za dojenčkov spanec.

Novorojenček še ni vajen vožnje, zato je morda najlažje, da pot z avtomobilom načrtujete, ko je čas za njegov počitek. Pri tem upoštevajte, da je od zadnjega obroka minilo vsaj pol ure, saj dojenčki radi bruhajo, vožnja pa jim lahko še dodatno razdraži želodček.

 3. Otrok naj bo vedno privezan.

Kljub temu da je trgovina oddaljena le 500 metrov in vaš otrok spi v košari vozička, ki bi jo najraje položili na zadnji sedež avtomobila in na hitro skočili po nakupih, dokler je še mir, tega NIKAR ne storite. Otrok naj bo vedno varno privezan v svojem avtosedežu!

 4. Nikoli ne dojite med vožnjo.

Marsikateri dojenček se med vožnjo ne počuti dobro in neprestano joče. Ko zmanjka idej za animacijo in preusmeritev pozornosti, mami ostane le še zadnja možnost – da ga potolaži s hranjenjem. Čeprav vozi nekdo drug, se za hranjenje nujno ustavite. Ko podojite, počakajte še nekaj časa, preden nadaljujete vožnjo, da se otrok umiri ter se mu zaužiti obrok poleže.

 5. Načrtujte postanke vsakih 45 minut.

Če se odpravite na daljšo pot z avtom, predvidite kratke postanke vsakih 45 minut. Po priporočilih pediatrov naj bi dojenčka do enega leta starosti vsako slabo uro vzeli iz avtosedeža, mu ponudili pijačo ter ga previli.

 6. Pritrdite vse, kar vozite v avtu.

Vaš malček je varno pritrjen v svojem sedežu, vi pa morda v avtu prevažate tudi smučarko opremo. Pred vožnjo preverite, da noben tovor ne more pasti na otroka. Najbolje, da predmete privežete, da se ob morebitnem trku ne zvrnejo na vašega malčka.

 7. Če otrok joče, se ustavite.

Vsako leto se v črni kroniki najdejo grozljive zgodbe, kako je mamica izgubila nadzor nad vozilom, ker je skušala pomiriti jokajočega otroka. Če vaš otrok joče in ste za volanom, ustavite. Poberite igračko ali dudico, skušajte ga potolažiti in šele nato nadaljujte vožnjo.

 8. Temperaturo v avtu prilagodite dojenčku.

Glede na to da dojenček še ne uravnava telesne temperature, pazite na primerno temperaturo v vašem vozilu, pri tem pa se ozirajte tudi na količino oblačil, ki jih otrok nosi. Prilagodite moč klimatske naprave ter pazite, da zračniki niso usmerjeni neposredno v otroški sedež.

 9. Otroka ne puščajte v avtu nenadzorovanega.

Nekateri otroci najraje spijo v avtu in marsikateri starš zmore otroka uspavati le z vožnjo. Ko otrok zaspi, ga nikar ne puščajte samega v avtu. Med vožnjo je v avtu otroku primerna temperatura, v zimskih ali poletnih mesecih pa se ta lahko ob ugasnjenem avtomobilu kaj hitro nevarno spremeni, zaradi česar je ogroženo njegovo zdravje.

 10. Poskrbite tudi za svojo varnost.

Kot skrbna mama boste vse naredili za otrokovo varnost, vendar ne pozabite nase. Pripnite se z varnostnimi pasovi, tudi če se vozite na zadnjem sedežu poleg vašega malčka. In za varnost vseh nikar ne vozite popolnoma neprespani in utrujeni, ker vaše psihofizične sposobnosti takrat močno padejo.

 


Tag-i