hujsanjeOb koncu nosečnosti ste verjetno že komaj čakali, da se znebite velikih nosečniških oblačil – a ko ste rodili, se je izkazalo, da so ta še vedno najudobnejša. Morda vas je to tako ujezilo, da ste si zaželeli takojšnjo resno dieto. Ker to vsekakor ni primerna niti zdrava ali varna odločitev, če dojite, poglejmo, kako se je med dojenjem pametno spopasti z odvečnimi kilogrami.

Večina žensk s porodom ne izgubi vseh kilogramov.

Normalno je, da vam po porodu ostane okoli 6 ali 8 kilogramov, ki so se nabrali med nosečnostjo, če ste nabrali več kilogramov, kot je priporočeno, pa vas bo tehtnica še bolj spravljala v slabo voljo. Vendar bodite realni, kilograme ste nabirali devet mesecev, torej se jih ne boste znebili v enem. Tudi zmernost prinaša dobre rezultate: če boste izgubili pol kilograma na teden, je to še vedno 26 kilogramov na leto.

Prednosti dojenja

Za dojenje boste porabili okoli 500 kalorij na dan. Če torej ne boste povečali vnosa kalorij, lahko pričakujete, da boste ob normalni prehrani in brez telesne vadbe izgubili pol kilograma na teden, kar je ravno prav.

Z dieto počakajte!

Da ne bi hujšanje vplivalo na laktacijo, vam svetujemo, da se v prvih dveh mesecih dojenja ne odločite za zmanjšan vnos kalorij. Raje počakajte, da se dojenje dobro vzpostavi ter si vaše telo opomore od poroda, in se ta čas posvetite gibanju. Pojdite z vozičkom na sonček in se z dojenčkom redno sprehajajte, da pospešite svojo presnovo, prav tako pa si privoščite mlečne izdelke z mlečnimi bakterijami (probiotiki), ki pomagajo pospešiti prebavo, zmanjšujejo napihnjenost ter zaprtost, vzdržujejo zdravo ravnovesje v črevesju in vas napolnijo z energijo.

Pišite dnevnik.

Zapisujte si, kaj pojeste. Če boste pozorni na vsak nezdrav košček hrane, ki ga daste v usta, se boste pri uživanju prazne hrane hitro omejili, saj boste prav presenečeni, koliko se v posameznem dnevu nabere sladkih, slanih in drugih prigrizkov.

Zmanjšanje vnosa kalorij

Če kljub dojenju in telesni vadbi ne izgubljate kilogramov, boste verjetno morali na dieto. Ko se odločite za nizkokalorično hrano, nikoli ne zmanjšajte dnevnega vnosa pod 1800 kalorij, prav tako pa vnosa kalorij ne zmanjšajte kar naenkrat. Pričnite z majhnimi koraki in za začetek zmanjšajte vnos za zgolj 100 kalorij. To je lahko preprosto, saj se je treba odpovedati le manjši čokoladici ali drugemu prigrizku.

Imejte podporo!

Izguba kilogramov je lahko prav naporna, zato je dobro, da pri tem niste sami. Poiščite še kakšno mamico, s katero se lahko skupaj sprehajata z vozički in tudi skupaj hujšata. Tudi partner vas mora pri izgubi kilogramov podpirati, še boljše pa je, če mora tudi on izgubiti kak kilogram in se vam bo pri hujšanju pridružil. Telovadba in omejevanje hrane sta namreč prav neprijetna, če pri tem za svojega partnerja pripravljate obilne in nezdrave obroke, namesto da bi se vsa družina odločila za kakovostno prehrano in več gibanja.

 

Previdnost ni odveč!

  1. Večje zmanjšanje dnevnega vnosa kalorij hitro privede do zmanjšane tvorbe mleka. Spremembe v količini hrane oziroma kalorij torej uvajajte postopoma! Če vas skrbi, ali imate dovolj mleka ali ne, opazujte svojega dojenčka, saj mora ta normalno pridobivati težo.
  2. Tudi pretirana telesna vadba lahko zmanjša količino mleka, zato ne pretiravajte.
  3. Občasno se lahko zgodi, da dojenček po mamini intenzivni telesni vadbi zavrne dojko, saj dobi mleko nekoliko grenak okus, ker se v njem nabere mlečna kislina (to je kislina, ki povzroči boleče mišice po vadbi). Če pričnete telovaditi s polnimi prsmi, je v mleku najvišja vrednost mlečne kisline po desetih minutah, če pričnete vadbo z manj polnimi prsmi, pa po približno pol ure.
  4. Otrok lahko zavrne dojko pa vaši telesni vadbi tudi zaradi spremenjenega okusa dojke in bradavice, zato po vadbi prsi vedno umijte, da sperete pot.

 

Katja Selan

Nadaljevanje članka si lahko preberete v septembrski številki revije Mama kjer pišemo tudi o raziskavah, ki so jo opravili na različnih inštitutih.