Revija MAMA

shutterstock_11094889Spremembe letnih časov in začetek hladnih dni so pogosto neprijetni in od nas zahtevajo prilagajanje. Matere z majhnimi otroki, še posebej tiste, katerih otroci obiskujejo vrtec ali hodijo v šolo, si zastavljajo številna vprašanja:

• Kako obvarovati otroka pred prehladom?

• Kakšno hrano ponuditi otroku in ali pravilna prehrana prepreči bolezen?

• Kako ravnati ob prvih znakih prehlada?

• Ali je potreben dodaten vnos vitaminov?

 

Bolj občutljivi in pogosteje bolni so mlajši otroci. Naravni obrambni sistem (imunost) dozori med četrtim in petim letom starosti. Do takrat otroci prebolijo največ bolezni. V povprečju med letom lahko pričakujemo kar do šest okužb.

Vnos svežega sadja in zelenjave (posebno sezonskega) – sadje in zelenjava vsebujeta vitamine in minerale, ki so odlični za vzpostavitev imunskega sistema. Ni potrebno kupovati velikih količin dobrin naenkrat, saj s shranjevanjem v hladilniku izgubijo kakovost.

Odhod v velike nakupovalne centre imajo otroci zelo radi, vendar je veliko koristneje, da vikend preživijo na svežem zraku v gozdu, na travniku oziroma nekje v naravi. Možnost okužbe v velikih umetno zračenih prostorih z množico obiskovalcev je ogromna. To je še posebej škodljivo za dojenčke, mlajše od šestih mesecev.

Veliko bolj priporočljivo in seveda tudi zdravo je, da se z otrokom odpravite na sprehod. Ne dovolite, da bi dež in hladno vreme vplivala na vaše načrte. Dejavno preživljanje časa na hladnem in svežem zraku krepi otrokovo odpornost na okužbe, pomembna so le ustrezna oblačila in obutev.

Kako otroka obleči?

Najpogostejša napaka je preveč oblačil. Oblačenje po slojih je primerno za otroka, ki se giblje samostojno. Pri otroku, ki je v vozičku, pa upoštevajte, da še nima popolnoma razvitega toplotnega uravnavanja.

Kaj storiti, ko se pojavijo prvi znaki bolezni? Najpogosteje se to zgodi med vikendom. Zakaj?

Običajno je inkubacijska doba (od časa okužbe do izbruha bolezni) 2–3 dni. Najpogostejši kazalci prehlada so: zamašen nos, kihanje, povečana telesna temperatura. V tej fazi zdravimo otroka simptomsko (po simptomih oziroma znakih): omogočimo prehodnost nosu (s fiziološko raztopino, kapljice za nos), znižamo telesno temperaturo z zdravili proti vročini (paracetomolom), zagotovimo dovolj tekočine, ne silimo otroka, da je, če zavrača hrano. Obolelemu otroku ni potrebno ležati v postelji, saj to samo upočasni dejavnosti telesa.

Vsako ogrevanje bolj ali manj izsuši zrak v prostoru, zato sta priporočljiva (nujna) prezračevanje in vlaženje prostorov. Primerna prostorska temperatura je 20 °C in 60% vlažnost.

Ali je potrebno prehrani dodajati vitamine?

Potrebo po mineralih in vitaminih zadovoljuje raznovrstna, uravnotežena prehrana.

Če otrok ne zaužije dovolj svežega sadja in zelenjave, je zaželeno dodajati vitamina C v obliki sirupa ali tablet. Vročinska stanja povečujejo potrebo po njegovem vnosu.

Vitamin D je nujno dodajati v celotnem prvem letu otrokovega življenja, nato pa vsako leto od novembra do marca.

Multivitaminski pripravki vsebujejo skupino vitaminov, topljenih v maščobah, ki se naložijo v organizmu, zato mu s tem škodujejo. Brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom se tako ne smejo uporabljati.

Podobno je tudi z železom, ki je zelo pomembno, vendar ga ne dodajamo po lastni presoji. Živila, bogata z železom (meso, zelena in rdeča zelenjava, rumenjak), je priporočljivo redno uživati.

Preparate, ki jih najdemo na tržišču in jih oglašujejo kot imunostimulatorje, je zaradi možnih alergijskih reakcij potrebno uživati previdno. Vsekakor pa se je potrebno predhodno posvetovati z zdravnikom.

 

Domagoj Puževski, dr. med. spec. pediatrije

 


Tag-i