Spoštovani!

Sem mamica šestletnika, ki ima težave z nočnim močenjem postelje. Opravili smo cel kup pregledov (nefroloških) in nazadnje so mu predpisali tabletke Minirin. Zanima me, kakšne izkušnje imajo s temi tabletkami zdravniki, saj slišim, da vplivajo na vedenje otrok, ki menda zaradi njih postanejo precej razdražljivi.

Lep pozdrav,

Sanela

Draga mamica Sanela!

Zdravilo Minirin vsebuje sintetični analog hormona vazopresina, ki normalno nastaja v posebnem delu žleze hipofize, imenovanem nevrohipofiza. Vazopresin deluje antidiuretsko, kar pomeni, da zmanjšuje količino izločenega seča. Pri poškodbah ali uničenju tega dela žleze pride do hudih motenj koncentracije in izločanja seča.

Pri vašem sinu so uporabili vazopresin za manjše izločanje seča ponoči. Predvidevam, da so vam naročili, naj sin dobi zdravilo približno eno uro pred odhodom v posteljo. Ljubljanski nefrologi najraje predpisujejo zdravilo v obliki tablet, redkeje kot kapljice za v nos. Pri dajanju kapljic mora biti nos lepo prehoden in otrok ne sme izpihati nosu nekaj časa. Pri zaužitju tablet težav glede resorpcije zdravila ni in lažje je nadzorovati količino zdravila. Pri zdravilu v tekoči obliki lahko kakšna kapljica steče mimo in doza je lahko premajhna.

Minirin zmanjša polnjenje mehurja in s tem potrebo po praznjenju. Če otrok dobi zdravilo pred spanjem, ledvice izločajo ponoči manj seča. Ker je mehur prazen, otrok lažje ostane suh. Suha posteljnina poveča otrokovo samozavest in pripravljenost za učenje kontrole mehurja. Pot do popolnega nadzora mokrenja je odprta.

V literaturi sem prebral, da so možni stranski učinki zdravila glavobol, zardevanje, slabost, nizka vrednost natrija v krvi, krči in čustvene motnje. Po pogovoru z nefrologom, ki to zdravilo pogosto predpisuje, pa se je seznam skrčil le na možnost t. i. »zastrupitve z vodo«, če bi otrok sočasno z jemanjem zdravila pil velike količine vode.

V tem primeru bi prišlo do »razredčenja krvi« oz. do prenizkih vrednosti elektrolitov v serumu. Stanje bi lahko privedlo do motnje zavesti, za smrt pa bi bilo treba vzeti zelo veliko zdravila in popiti zelo veliko vode. Ne bojte se tega zapleta, če se boste vsaj približno držali navodil. O motnji vedenja oziroma o razdražljivosti otrok, ki jemljejo Minirin, mi kolega nefrolog ni vedel povedati nič konkretnega. Rekel pa mi je, da imajo z omenjenim zdravilom dobre uspehe in ga pogosto predpisujejo.

Odgovarja: asist. Lev Bregant, dr. med., spec. ped.