shutterstock_122057518

Pozdravljeni,

Od predvidenega datuma poroda me ločita manj kot dva meseca in potem bom končno dobila v naročje svojo punčko. Me pa teži nekaj drugega – ne vem, ali bom do takrat sploh lahko zdržala. V sramni kosti namreč pogosto čutim močne bolečine, zlasti če hodim. Ginekologinja pravi, da je to zaradi rahljanja vezi, mene pa vseeno skrbi. Je lahko narobe kaj drugega? Kako naj odpravim bolečine?

Maja

 

 

Težava, ki jo opisujete, je zelo pogosta v nosečnosti. Med 10. in 12. tednom se prične izločati hormon relaksin, ki povzroči širitev sramne kosti. Pojavita se občutljivost in bolečina v predelu sramnice, bolečina lahko seva tudi v noge, kolke in križ. Huje je pri hoji po stopnicah, nošenju predmetov, obračanju v postelji, vstajanju s stola. Nekatere ženske se ponoči zbujajo zaradi bolečin.

Diagnozo lahko postavimo na podlagi simptomov, tako da ni potrebno rentgensko slikanje, drugi diagnostični testi niso uporabni.

Zdravljenje te težave je konzervativno – to pomeni počivanje, uporabo medeničnih pasov za podporo, vaje za stabilizacijo medenice in akupunktura. Ob hudih bolečinah so dovoljena tudi sredstva za lajšanje bolečin. Po porodu se medenica v 4–12 tednih vrne v normalno obliko in takrat tudi bolečina poneha. V nekaterih redkejših primerih je dolgotrajnejša.

Na žalost se znaki lahko ponovijo v naslednji nosečnosti.

Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.