stock-footage-young-caucasian-family-sharing-a-healthy-lunch-togetherKaj jedo vaši otroci, je kajpak pomembno, a je vsaj toliko, če ne še bolj pomembno, da kot družina jeste skupaj, kadar je le mogoče. Skupni družinski obroki namreč preprečujejo občutke osamljenosti in nerazumljenosti pri otrocih in starših, zmanjšajo ogroženost z motnjami prehranjevanja pa tudi verjetnost, da bo otrok oziroma najstnik pretežak.

Slovenci cenimo skupne obroke

V namen počastitve svetovnega dneva družine je Unilever predstavil izsledke raziskave o moči skupnih obrokov »Power of mealtimes«. Del raziskave je bil izveden tudi v Sloveniji.

Izsledki raziskave so strnjeni v štiri glavne skupine ugotovitev:

1. Sodoben način življenja ogroža skupne obroke.

2. Skupni obroki so ključnega pomena za srečo in dobro počutje.

3. Pomembno je, kje in kako ljudje jedo.

4. Ljudje po svetu hrepenijo po več skupnih obrokih.

 

V raziskavi so ugotovili, da ima večina Slovencev pozitiven odnos do družinskih kosil. Kar 94 odstotkov jih meni, da so družinski obroki dragocen običaj, ki ga je potrebno ohraniti, 90 odstotkov pa, da so družinski običaji skupnih obrokov pomembni za dobrobit celotne družbe. S trditvijo, da se otroci pri mizi naučijo veliko novih besed, se je strinjalo 41 odstotkov vprašanih.

Slovenci kot največjo oviro skupnim obrokom vidimo različne urnike, zaradi katerih posamezniki jedo ob različnih urah (36 odstotkov). Kot ostale razloge Slovenci navajajo pomanjkanje časa (21 odstotkov) in delo do poznih ur (17 odstotkov).

Kar 91 odstotkov Slovencev, ki so sodelovali v raziskavi, meni, da so ljudje danes odtujeni, 98 odstotkov, da si ljudje danes redko vzamejo čas za pogovor in deljenje svojih doživetij, 80 odstotkov vprašanih pa je mnenja, da pomanjkanje skupnih obrokov vodi v izgubo družinskega običaja.

Izsledki raziskave so pokazali tudi, da Slovenci hrepenimo po več skupnih obrokih. 86 odstotkov vprašanih si želi, da bi lahko vsak dan obrok zaužili v krogu svoje družine. 76 odstotkov si želi, da bi njihova družina več časa posvetila skupnim obrokom, 74 odstotkov vprašanih pa si želi več časa za pogovor z domačimi.

 

Zakaj se ni dobro zanašati na hrano v vrtcih in šolah, pa tudi o tem kako vam bo najlažje uspelo sesti za skupno mizo, si preberite v februarski številki revije Mama.