PUCKA_PESSe poigravate z idejo, da bi družino povečali za pasjega družinskega člana, pa ne veste, kako izbrati pravo pasmo psa? Ni dovolj, da zgolj prelistate pasji leksikon. Psička morate izbrati na podlagi pasemskih značilnosti ter vaših lastnih zmožnosti.

Pred nakupom štirinožnega prijatelja morate nujno premisliti o vašem življenjskem stilu.

–          ČAS: Koliko časa boste imeli za vašega psa? Se že zdaj težko zbujate ob jutranji budilki, nato pa hitro opravite vse jutranje obveznosti, zadnjo minuto naložite otroke v avto in jih ob šolskem zvoncu dostavite v razred, ko zaspano odprejo šele drugo oko? V tem primeru bo psiček za vas velika dodatna obremenitev. Vstati boste morali približno uro prej, psa odpeljati na sprehod, ga nahraniti ter morda še obrisati ali umiti, če zunaj dežuje in živite v stanovanju. Če mu boste odrekli jutranji sprehod, bo svojo potrebo opravil na vašo najljubšo preprogo, še toliko rajši, če je zelene barve. Prva stvar po prihodu domov je ponovni sprehod, ne glede na vreme. Nato boste v začetnih mesecih takoj po popoldanskem sprehodu redno pomivali prostor, kjer je kuža bival med vašo odsotnostjo, saj bo mladiček težko zdržal devet ur brez lulanja. Sprehod je priporočljiv tudi zvečer, po pasji večerji. Poleg sprehodov vas v primeru mnogih pasem nujno čaka pasja šola, ki poteka v treh serijah, vsaka traja 3 mesece z obiski 2x tedensko. Če imate svoj čas do zadnje minute zapolnjen s službo, družino in aerobiko, je morda boljša izbira za domačo žival hrček ali mačka. Nekatere pasme psov so sicer zelo nezahtevne, kljub temu pa imajo osnovne potrebe, za katere si moramo kot lastniki vzeti čas.

–          PROSTOR: Živite v stanovanju ali v hiši z velikim vrtom? Prostor je ključnega pomena za izbiro pasme psa. Kljub temu da ste si od nekdaj želeli nemško dogo, si morate priznati, da v vaši garsonjeri, v kateri se stiskate z možem in dvema otrokoma, res ni prostora še za tako velikega psa. Četudi imate hišo in velik vrt, premislite, ali imate v avtu prostor za nemško dogo. Nekoliko težko ga boste stisnili med dva otroška sedeža. V prtljažniku z otroškim vozičkom pa mu tudi ne bo prav udobno. Če boste imeli psa v stanovanju, pa niste občutljivi na čistočo in vas pasja dlaka vsepovsod ne bo motila, si lahko omislite psa manjše pasme, kot je npr. mops. Razmislite, koliko so stari vaši otroci in kako zdravo je za njih živeti med odpadno pasjo dlako. Obstajajo tudi pasme, ki dlake ne menjajo in vam prihranijo skrb za morebiten pojav alergij ali nakup robotskega sesalca. Mednje spada maltežan.

–          IDEOLOGIJA: Zelo pomembno je, kdo v vaši družini si želi psa. Za nakup psa je pravilen samo en odgovor – vsi! Zelo napačno je ustreči željam otrok, ki si želijo kužka, in od njih pričakovati, da bodo odgovorno znali in želeli skrbeti zanj. Psa si omislite samo, če ste si vsi (predvsem vsi odrasli v vaši družini) pripravljeni porazdeliti obveznosti, ki jih poleg veselja prinese v družino pes. Premislite tudi, kje bo vaš pes, ko boste šli na počitnice. Če izberete manjšo pasmo, ga lahko vzamete s seboj, vendar kužki niso povsod zaželeni. Pokukajte tudi v denarnico. Vam bo pes morda v finančno breme? Velike pasme veliko pojedo, kakovostna hrana je draga, poceni niso niti redna cepljenja in obiski pri veterinarju. Če si želite psa z dolgo dlako, boste morali obiskovati tudi pasjega frizerja.

–          VARNOST: Pes, še tako majhen in ljubek, je vendarle žival. Pametno je preveriti pasemski leksikon in se poučiti o značilnostih pasme. Niso vse pasme primerne za majhne otroke, sploh če imamo omejeno količino časa za šolanje in vzgojo psa. Tudi velikost igra vlogo pri varnosti. Pasji mladič velike pasme hitro postane močan. Ker je igriv in še vedno nevzgojen, hitro lahko pride do neljubega dogodka. Pri igri lahko otroka močneje ugrizne, skoči nanj in ga podre na tla. Varnost in nasploh prijetnejšo izkušnjo z družinskim psom močno povečamo, če se odločimo za pasjo šolo, v kateri nas izkušeni vodniki naučijo pravilne vzgoje psa. Varnost pa moramo zagotoviti tudi psu. Če se odločimo za majhno pasmo, moramo paziti, da ga ne napade kak večji pes. Če živimo v stanovanju z balkonom, je potrebno prostor prilagoditi psu, da se ne izmuzne skozi ograjo.

Enega recepta za izbiro prave pasme pravzaprav ni. Razmislite o svojih željah in jih primerjati s svojimi zmožnostmi. Na spletni strani www.pasme-psi.com vam je na voljo preprost obrazec, v katerega vnesete vse zgoraj opisane parametre. Dobili boste seznam pasem z natančnimi opisi, ki ustrezajo vašim zmožnostim in željam. Pes v družino zagotovo prinese veliko veselja, pozitivno vpliva na odnos otrok do živali ter poveže vse družinske člane, hkrati pa zahteva tudi veliko odgovornosti in skrbi. Srečno pri izbiri novega družinskega kosmatinca!

Blažka Kopač