Za večino žensk je nosečnost čas veselega pričakovanja, ki se s porodom zaključi, začne pa se novo obdobje, polno sreče in zabave z novim družinskim članom. Tiste, ki so že rodile, pa večinoma vedo, da je realnost povsem drugačna. Nikakor brezupna, le drugačna. Na dan pridejo namreč težave, o katerih nam do takrat ni nihče nič povedal.

Female legs with pink lily isolated on white backgroundTežave z dojenjem so do neke mere pričakovane in na voljo so najrazličnejše oblike pomoči. Prav tako so mamice že vnaprej  pripravljene na utrujenost in neprespane noči. Nihče pa ne govori o problemih, ki sami po sebi niso življenjskega pomena, ne vplivajo na otroka (vsaj neposredno ne), mladi mamici pa zelo zagrenijo prve tedne ali celo mesece po porodu, ki se jih je prej tako veselila.

To so težave s celjenjem porodnih poškodb, hemoroidi, nezmožnosti zadrževanja urina, vetrov ali blata (inkontinenca) in posledično ter ne nazadnje tudi težave v spolnosti. Po strokovnih ocenah naj bi imela še dve leti po porodu skoraj tretjina žensk težave z vsaj eno od oblik inkontinence, v prvih tednih ali mesecih po porodu pa še precej več. Prav tako naj bi se s hemoroidi ubadala kar polovica nosečnic.

V zadnjem času imamo tudi v Sloveniji možnost lajšanja omenjenih poporodnih težav z magnetoterapijo. Metoda je neinvazivna, neboleča, brez neprijetnega vstavljanja elektrod, brez neposrednega stika s kožo in nima znanih stranskih učinkov.

 

Več o tej metodi si lahko preberete v oktobrski številki revije Mama.