Revija MAMA

shutterstock_1755297Ne pozabite,  ne gre za tekmovanje. Ni pomembno, kdaj otrok splava, bolj pomembno je, da se v vodi dobro počuti in v dejavnostih uživa. 

Plavanje je za otroke vsekakor koristno, saj voda nudi primerno gibalno okolje, hidrodinamiko in s tem ne obremenjuje sklepov in mišic, omogoča pravilen položaj lege telesa in hrbtenice. Kdaj začeti z učenjem plavanja, pa je odvisno od otroka samega.

 Pomembna je pozitivna izkušnja!

Predvsem se moramo zavedati, da samo plavanje ni edina pomembna otrokova izkušnja. Otrok se lahko zabava, teka, skače v nizki vodi in se s tem prilagaja nanjo. »To je veliko bolj pomembno kot plavanje, vsaj v zgodnjem obdobju,« poudarja naš sogovornik Marko Erhart ter doda, »voda ljudem predstavlja novo okolje, v katerem so lahko tudi negotovi. Nič ni narobe, če se otrok nauči plavati pri 10., 12., 15. letih. Važno je, da pri tem uživa in da se bo rad vračal na bazen ali morje.

 Kako pristopiti k učenju plavanja?

Naš sogovornik staršem svetuje, naj se predvsem na obremenjujejo z učenjem in resno učenje prepustijo strokovnjakom. Bolj pomembno je, da z otrokom preživljajo prijetne trenutke v vodi, skačejo, čofotajo, se tunkajo … Vse to pa je bistvenega pomena, da bo otrok vzljubil vodo in rad plaval.

Če pretiravamo in otroka silimo k učenju, lahko dosežemo ravno nasprotno, otrok pa se lahko začne vode celo bati.

Dober učitelj bo znal otroku predstaviti veliko igric, ki bodo otroka motivirale, obenem pa že učile prvih plavalnih »korakov«. Učitelj bo znal otroku predstaviti tiste vaje, ki bodo otroku omogočale čim boljši napredek. Otroci in odrasli se največ naučimo z opazovanjem, zato bo vsak dober učitelj skočil tudi v vodo in otroku sam pokazal, kako se pravilno plava.

 Plavalni pripomočki za učenje plavanja

Otrok, ki še ne plava, lahko za to, da se obdrži na vodi, uporablja številne pripomočke, kot so obroči in rokavčki. »Za učenje plavanja v šolah pa se poslužujemo drugih plavalnih pripomočkov, ki olajšajo prehod od neplavalca k plavalcu. Najboljši so t. i. črvi, plavalne deske in plovci,« pove nas sogovornik. Z različnimi vajami in kombinacijo pripomočkov otrok pridobiva samozaupanje in poznavanje plavalne tehnike. Pomembno je to, da otroka primerno vodimo po učni poti glede na njegovo znanje in interes.

 Obroč ali rokavčki?

Starši tistih otrok, ki se letos še ne bodo učili plavati, ampak bodo v vodi samo uživali, boste verjetno otrokom nadeli plavalne obroče ali rokavčke. Rokavčki otroku omogočajo, da je v vodi dovolj ploven in varen. Za kasnejše učenje plavanja pa niso najboljši, saj noge obvisijo spodaj in s tem onemogočajo navajanje na ležeči položaj, ki je pri plavanju nujen.

Malčki pa lahko plavajo tudi z obročem. Najbolj je priporočljiva uporaba Fredovega obroča, ki je ergonomsko bolje oblikovan in otroku omogoča bolj ležeči položaj v vodi, noge in roke pa so proste. Prednost omenjenega obroča je, da je sestavljen iz prekatov in ga lahko postopoma spuščamo, s čimer zmanjšujemo plovnost in prisilimo otroka k povečanju dejavnosti.

Plavalni slogi

Otroka najprej pričnemo učiti plavanje prsno oz. žabico. V tem položaju se počutimo varne, glava je zunaj, kar nam omogoča, da spremljamo okolico in prosto dihamo, tudi oči se ne močijo. Plavanje prsno nam omogoča, da z majhnim naporom premagujemo svoje prve razdalje, kar je pomembno za samozavest in dobro počutje.

 Poskrbimo tudi za varnost!

Na dopustu na morju se lahko pojavi veliko nepredvidljivih faktorjev, kot so nepoznavanje plaže, kamni ali skale, globina morja, valovi in slana voda. Na začetku je dobro, da starši skupaj z otrokom raziskujejo plažo in njeno okolico in se nato pogovorijo, kje se bodo lahko zadrževali.

Urška Klajder

 

 


Tag-i