Revija MAMA

scetkaKo se vaš korenjak nasmehne s štirimi biserčki v ustih, si ne morete kaj, da se ne bi raznežili. V naslednjih vrsticah vam ponujamo nekaj predlogov, kako ohraniti ta čudoviti biserni nasmeh.

Nasmešek, prosim! Kolikokrat ste to že rekli svojemu najmlajšemu in potem na fotografijo ujeli nekaj bleščečih zrnc pod privihanim noskom in nagajivimi očmi? Da bi bilo takih fotografij čim več, lahko že zelo zgodaj začnete skrbeti za otrokovo zobno higieno.

Večina otrok začne dobivati prve mlečne zobke okoli šestega meseca starosti. A čeprav niso stalni in bodo čez nekaj let izpadli, to še ne pomeni, da zanje ni treba skrbeti.

Od prvega dne

Ne, v porodno sobo vam res ni treba vzeti zobne ščetke. A že od otrokovega rojstva dalje lahko večkrat na dan s čistimi rokami nežno podrgnete po otrokovih dlesnih, da se bo navadil občutka. Vaše »brskanje« po njegovih ustih mu bo postalo nekaj vsakdanjega, zato bo veliko laže sprejel prvo zobno ščetko, ko bo čas zanjo.

Ko se začnejo kazati znaki, da se najavlja prvi zobek, mu bo drgnjenje dlesni blažilo morebitne bolečine. Uporabite lahko mehko krpico, ki jo ovijete okoli prsta. To počnite dvakrat na dan – takoj zjutraj in zvečer, tik pred spanjem. S tem boste zastavili temelje rutine, ki bo otroka spremljala vse življenje.

K zobozdravniku

Morda zveni pretirano, a tudi šestmesečnika lahko odpeljete k zobozdravniku. Ne zato, da bi mu pogledal zobke, če jih sploh že ima, ampak zato, da se bo postopno navadil na okolje, vonje in zvoke, ki spremljajo obisk pri zobozdravniku. Tako ne bo prestrašen v neznanem okolju, ko bo prvič prišel tja zaradi svojih zobkov.

Ste vedeli?

V povprečju deklicam zobki izrastejo prej kot fantkom. Nihče točno ne ve, zakaj.

Ko začne jesti gosto hrano 

Otroci niso rojeni sladkosnedneži, kot bi marsikdo mislil. Seveda je materino mleko malce sladko, ampak to ne pomeni, da bo otrok praviloma želel jesti samo sladko. Naj vas ne premami želja, da bi mu ustregli, zato ne dodajajte sladkorja v njegove jedi. Sadne jedi so že same po sebi dovolj sladke, poleg tega pa je otroka treba navaditi na pestro hrano, zato pogosto pripravljajte tudi zelenjavne in mesne kašice, da bo spoznal vso pestrost okusov, ki so mu na voljo. Morda boste celo ugotovili, da mu sladki okusi ne ustrezajo in da ima raje grenke ali slane.

mama-logo

Ko se pojavi prvi zobek

Otroku kupite posebej za dojenčke izdelano zobno ščetko z mehkimi ščetinami in majhno glavo. Za prva čiščenja zobna pasta niti ni nujno potrebna. Če pa jo že uporabljate, izberite otroško zobno pasto, ki ima nižjo vsebnost fluoridov in ni pekočega okusa. Šele po enajstem letu starosti naj bi otroci uporabljali zobne paste, ki so namenjene odraslim.

Fluoridi, ki sicer ščitijo in krepijo zobe, so v pretiranih količinah lahko tudi škodljivi. Zato se je treba glede vsake uporabe fluoridov posvetovati z otrokovim zobozdravnikom. Kot že omenjeno, nekaj milimetrov otroške zobne paste dvakrat dnevno otroku ne more škoditi, ostali preparati pa so primerni le, če jih svetuje zdravnik, ki vidi kakovost otrokovih zob, pozna njegove potrebe in pozna tudi okoliščine, v katerih živite, na primer raven fluoridov v pitni vodi v vaši okolici.

Da ne bi prišlo do pretiranega uživanja fluoridov, poskusite otroka naučiti, naj zobne paste ne pogoltne in naj s pasto pomešano slino izpljune. Po ščetkanju pa naj si izpere usta.

Ste vedeli?

 Košček sira, ki ga pojemo pred ali po uživanju sladkarij, zmanjša količino kisline v ustih in zmanjšuje možnost pojava zobne gnilobe.

 Polne orglice mlečnih zob

 Ko ima vaš otrok že vse mlečne zobe, je čas, da se nauči sam uporabljati ščetko. Spodbujajte ga, naj si zobe umije sam, vendar potem vseeno preverite, kako temeljito je to opravil. Otroci so zelo hitro zadovoljni s svojim delom in že po nekaj sekundah so prepričani, da so njihovi zobje čisti. Tri minute, kolikor naj bi trajalo ščetkanje, se jim zdi cela večnost. Morda bo pomagalo, če v kopalnico postavite peščeno uro za kuhanje jajc, da bo otrok vsaj približno vedel, kako dolgo naj ščetka.

 Poleg tega otroci do približno sedmega leta še ne morejo temeljito očistiti najbolj odmaknjenih zob, zato jim morate pri tem pomagati.

 Prava ščetka

 Izbira zobnih ščetk za otroke je ogromna. Izberite tako, na kateri je točno napisano, za katero starost je primerna. Ker so izdelki za otroke pod strogim nadzorom, ste lahko prepričani, da so navedbe na embalaži zanesljive.

Izmed ustreznih ščetk pa naj si potem otrok sam izbere tisto, ki mu bo najbolj všeč.

Če bo ročaj v obliki formule ali njegovega priljubljenega risanega lika, jo bo veliko raje uporabljal.

Naj nasmeh ostane bleščeč

 Glavni razlog za zobno gnilobo ni količina zaužitih sladkarij, ampak pogostnost uživanja le-teh. Tako torej ni pomembno, ali otrok pospravi celo veliko čokolado naenkrat, če si potem umije zobe. Težave se pojavijo, če to dela pogosto in si vmes ne umiva zob.

 Če vaš otrok noče dati stekleničke iz ust in neprestano po malem pije iz nje, jo napolnite z vodo, ne s sokom. In poskusite ga čim prej odvaditi te razvade. Škodljiva je predvsem, če otrok zaspi s stekleničko v ustih. Poleg tega, da se mu lahko pošteno zaleti, tekočina iz stekleničke počasi mezi v otrokova usta, se tam zadržuje, razgrajuje, spreminja v kislino in povzroča steklenično zobno gnilobo.

Izogibajte se tudi vsej sladki hrani, ki je lepljiva in ostaja na zobeh.

 Za zobno gnilobo pa niso krive le sladkarije. Povzroča jo vsa hrana, ki se zadržuje med zobmi in se tam razkraja.

 Ste vedeli?

 Strokovnjaki delajo na razvoju cepiva, ki bi napadalo bakterije, povzročiteljice zobne gnilobe.

 Kaj pa duda?

 Mnogi otroci se prva leta ne ločijo od svojih dudic. To lahko povzroči krivo izraščanje zob in še marsikaj. Če brez dude ne gre, se držite teh napotkov:

  •  kupite ortodontsko oblikovano dudo,
  • nikoli ne namakajte dude v sladke tekočine,
  • otroka odvadite od dude, še preden se pojavijo stalni zobje.

Tag-i

Starejši in novejši članki