Revija MAMA

shutterstock_82248313Otrok naj bo ponoči suh

 Ko gre vaš malček podnevi že redno na kahlico, naj se prične navajati tudi na spanje brez pleničke. Vendar pa je to zanj velika naloga, za katero bo treba kar nekaj potrpežljivosti in vaje.

 Marsikateri otrok je podnevi brez pleničke že pri letu in pol, drugi so v plenički precej dlje – celo do tretjega ali četrtega leta. Da bo ritka na suhem tudi ponoči, pa bo trajalo še nekoliko dlje – zlasti če pričakujete, da bo otrok suh po svoji zaslugi in se bo torej prebudil, če bo moral na stranišče, ne pa, če ga boste dali v posteljo brez pleničke, potem pa ponoči sami nekajkrat vstali in ga odnesli na stranišče.

 1. Če vaš otrok ob poskusih, da bi spal brez pleničke, nima suhe postelje po treh ali štirih tednih poskusov, je treba za nekaj časa odnehati. Ponovno poskusite čez tri ali štiri tedne, ko ne bo več pod pritiskom in se bo novega poskusa (in uspeha) spet veselil.

 2. Ko pričnete otroka navajati na spanje brez pleničke, nikar ne pričakujte, da bo postelja suha ves čas. Če boste poskušali nekaj dni zapored, bo suha le noč ali dve, sicer pa bo imel »nezgode«. Zaradi tega ga nikar ne kregajte, temveč bodite spodbudni, pod rjuho pa seveda pravočasno namestite vpojno nepremočljivo podlogo.

 3. Otrok naj gre na stranišče oziroma na kahlico, pred spanjem. Torej ga umijte in oblecite v pižamo, nato opravita z branjem knjige oziroma vajino običajno rutino pred spanjem, preden ugasnete luč in mu zaželite lahko noč, pa naj gre še zadnjič lulat.

 4. Kadar je otrokova postelja zjutraj suha, ga pohvalite in to zaznamujte kot poseben dosežek, ki ga lahko označite tudi na list papirja, ki naj visi ob postelji. Kadar se zadeva ponesreči, mu seveda nikar na ta papir ne narišite črne pike – pomembno je, da ohrani voljo in se veseli oznak za uspeh!

 5. Kadar vam otrok ponoči ali zjutraj pride povedat, da je imel nesrečo, se nikar ne razburjajte. Pohvalite ga, da vam je povedal, zamenjajte rjuho, otroka pa peljite do stranišča – morda se ni polulal »do konca«. Potem mu ritko seveda umijte na bideju in preoblecite pižamo.

 6. Otrok naj ima v svoji sobici vključeno nočno lučko. Tako bo ponoči lažje našel do stranišča. Če bi moral do stranišča po stopnicah ali v drug del hiše, je bolje, da ima v sobi poleg postelje kahlico.

 7. Če je otrok še vedno navajen, da v postelji spije stekleničko mleka, jo ukinite. Če podnevi pije dovolj in zato ni dehidriran, ne potrebuje pijače tik pred spanjem.

 8. Nujno je, da ste pozorni na pravilno prehrano, saj lahko ta precej vpliva na delovanje mehurja. Tako je večja možnost, da bo otroku »ušlo«, če ga muči zaprtost. Prav tako otroka spodbujajte, da spije dovolj tekočine podnevi – kar od šest do osem kozarcev! Če ne pije dovolj, bo delovanje mehurja ravno tako slabše in nezgod bo več. Torej velja ravno nasprotno, kot so menili včasih, in otroku zato, da bi imel suho ritko, nikakor ne smete odrekati tekočino.

Nadja Kožar


Tag-i