Pavlova torta
8 beljakov
200 g sladkorja
150 g sladkorja v prahu
30 g jedilnega škroba
500 g jagodičevja (maline, borovnice, robidnice, jagode)
250 ml smetane
2 žlici sladkorja
2 cl vinjaka
Priprava:
Plitek pekač obložimo s peki papirjem. Vklopimo pečico na 100 °C.
Beljake z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg, ki mu med nenehnim mešanjem počasi dodajamo sladkor. Na sneg presejemo zmleti sladkor in jedilni škrob ter vse skupaj na rahlo in dobro premešamo.
Zmes nadevamo v napravo za brizganje z veliko odprtino. Na pekač nabrizgamo okroglo dno, za kar porabimo 3/4 zmesi. Iz preostale zmesi po robu nabrizgamo poljubčke, ki se skoraj dotikajo. Pekač s tortno osnovo potisnemo v ogreto pečico in torto v njej sušimo približno 8 ur. Vratca pečice naj bodo odprta za tolikšno režo, da gre vanjo ročaj kuhalnice.
Osnovo iz posušenega snega vzamemo iz pečice, potegnemo z nje papir, jo položimo na servirni krožnik in počakamo, da se dno ohladi. Jagodičevje operemo, preberemo in odcedimo. Smetano s sladkorjem čvrsto stepemo in dodamo še malo vinjaka. Osnovo na debelo namažemo z vinjakovo smetano, nato pa razporedimo po njej še jagodičevje.