spring-in-my-body_lPriredimo zabavo za nosečnico!

 KRATKA ZGODOVINA

Zabave ob rojstvu otroka so poznali že okrog leta 1800. Pripravili so nekakšno čajanko, na kateri so bile lahko prisotne le najbližje prijateljice in sorodnice. Prav ste prebrali, zbrale so se le ženske. To tradicijo še danes ohranja večina mamic, ki se odloči za zabavo ob rojstvu otroka, vendar se moški vedno pogosteje znajdejo na seznamu povabljencev.

 KAKO ORGANIZIRATI BABY SHOWER

Zabavo običajno organizira najboljša prijateljica ali pa eden od bližnjih družinskih članov. Nemalokrat se jo loti celo bodoča mamica sama. Organizacija zahteva kar nekaj časa in dela, zato jo zmorejo le tiste, ki se izvrstno počutijo. Nekatere priredijo celo več zabav; eno za družino, drugo za prijatelje in tretjo za sodelavce. Takih ni veliko, zato se ne obremenjujte z organizacijo in jo raje prepustite bližnjim ali agencijam, ki organizirajo tovrstne dogodke.

Najprej morate določiti število povabljencev, nato poiskati primeren prostor. Lahko se sicer zberete v gostišču, vendar prej pri bodoči mamici preverite, če ji to ustreza. Če ji ponudite pomoč tudi pri čiščenju, ne samo pri pripravah, bo verjetno najbolj navdušena nad zabavo v njeni dnevni sobi. Zabava namreč traja nekaj ur, kar lahko nosečnico precej utrudi.

Določite datum zabave in pošljite vabila vsem povabljencem. Večinoma naj bi bila zabava v popoldanskem času in med vikendom, ko se jo lahko udeleži kar največ povabljencev.

HRANA

Na zabavi običajno postrežejo hladno hrano v obliki bifeja ter prigrizke, sladice in pijačo. Določite proračun zabave in količino ter izbor hrane prilagodite temu. Če zabavo pripravlja prijateljica, lahko sama pripravi hrano, če pa jo pripravlja bodoča mamica, predlagamo, da najame katering. Na trgu je veliko ponudnikov, tudi takih, ki nudijo kakovostno in raznoliko hrano po ugodnih cenah.

OKRASITEV

Predlagamo, da prostor okrasite z eno, največ dvema barvama. Največkrat uporabljene barve so roza, modra in rumena. Odvisno pač od spola prihajajočega novorojenčka. Na mize pogrnite prte v izbrani barvi ter na njih položite svečnike, steklene bučke s cvetjem in barvne konfete. Za okrasitev lahko uporabite tudi dude in podobno. Postavite jih na mizo, obesite na vejice sobnih rastlin, prilepite na steno ali pa jih večje število nataknite na dolgo vrvico in napeljite čez prostor. Če bo zabava na domu nosečnice, priskrbite papirnate krožnike, kozarce in prtičke v ujemajočih se barvah. Zelo vam bo hvaležna, saj ji po zabavi ne bo potrebno toliko pospravljati. In ne pozabite na balone. Veliko balonov.

IGRE

V Sloveniji so igre na tovrstnih zabavah velikokrat podobne tistim z dekliščin, ko se preverja materinske in gospodinjske sposobnosti bodoče neveste. Slačifanta in zahtevnejše preizkušnje lahko tokrat preskočite in raje dodajte kakšno igro iz spodnjega izbora.

Kako velik je trebuh? Veste, kako dolga mora biti volnena nitka, da obda trebuh nosečnice v 9. mesecu? Vsaka izmed udeleženk naj odreže kos volne in z njo poskuša obdati trebuh v območju popka. Tista, ki je najbližje sklenitvi vrvic okrog trebuha, prejme majhno nagrado.

Ne reci: Dojenček! Vsaki udeleženki dajte takoj ob prihodu okrog vratu vrvico, na kateri so otroški predmeti; npr. dude. Pazite, da bo vsaka dobila enako število predmetov. Vsakič, ko katera od udeleženk reče: ‘dojenček’, mora enega od predmetov z njene ogrlice predati. Dobi ga oseba, ki na izrečeno besedo prva opozori. Ob koncu zabave prejme gostja z največ otroškimi predmeti okoli vratu nagrado.

Naštej otroške pripomočke. Slišalo se bo enostavno, pa ni. Še posebej ne za tiste udeleženke zabave, ki še nimajo otrok. Vsaka naj na svoj list papirja v petih minutah napiše čim več otroških pripomočkov (npr. slinček, duda, steklenička …). Tista, ki jih ima največ, prejme nagrado.

Kviz. Pobrskajte po spletu in najdite odgovore na nepomembna, pa vendar zanimiva vprašanja. Nekaj predlogov: Koliko plenic porabi otrok v enem letu? Koliko otrok se rodi vsako leto? Katero je najpogostejše ime za deklico in katero za fantka? Katera je najpogostejša barva sten v otroški sobi? Koliko je v povprečju velik in težak novorojenček?

Ugani, kaj! Bodoči mamici pripravite vrečko, polno pripomočkov za nego otroka, igrač in ostalih potrebščin. Z zavezanimi očmi mora prepoznati vsakega izmed predmetov. Če pričakuje prvega otroka, lahko pričakujete veliko smeha. Predmete ji lahko podarite.

 KAJ PODARITI?

Nekatere nosečnice bodo bolj cenile, če boste darilo izdelali sami, kot pa kupovali draga darila, spet druge obratno. Večina bodočih mamic bo, ne glede na vrednost, vesela praktičnega darila, ki ga bo lahko pričela uporabljati takoj ob rojstvu otroka. Vedno so dobrodošla tudi darila, ki nam še vrsto let uspejo pričarati lepe spomine na še lepši dogodek.

Če ste na tesnem z denarjem, lahko izdelate nekaj darilnih bonov, na katere zapišete, kaj podarjate. Nekaj predlogov: 2-urno varstvo otroka, sprejemanje telefonskih klicev med 1.00 in 6.00 zjutraj, kuhanje kosila, pomoč pri pospravljanju … Na bon se tudi podpišite in pripišite, kje in kdaj je bil izdan ter do kdaj velja. Tako bo kot pravi!

Podarite lahko tudi praktična darila in darila višje vrednosti. Prej preverite, če jih slavljenka slučajno že nima. K nakupu lahko prispevajo tudi ostale udeleženke zabave. Kupite lahko avto sedež, gugalnik, elektronsko varuško ipd.

Nekaj zanimivih predlogov, ki bodo gotovo prišli prav vsaki družini:

– plenice,

– pripomočki za nego,

– igrače,

– oblačila,

– bon za fotografiranje dojenčka,

– set za odtis dlani ali stopal,

– otroška knjiga,

– in, seveda: letna naročnina na revijo Mama, ki bo bodočo mamo razveselila kar 11x v letu!

BABY SHOWER v slovenščini ni dobil primernega prevoda, zato se največkrat uporablja izraz ‘zabava ob rojstvu otroka’. Čeprav bi bil boljši izraz ‘zabava pred rojstvom otroka’, saj se večinoma prireja nekaj tednov pred prihodom novorojenčka. Angleško govoreče okolje uporablja izraz ‘shower’ (tuširanje, prhanje), ker naj bi se takrat bodočo mamico obilno zalilo oziroma zasipalo z ljubeznijo in darili.

Nina Kogovšek