noricePrim. dr. Rasta Rakar
Študij medicine in specializacijo iz pediatrije je opravila na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je vodja dejavnosti za pediatrično infektologijo na Kliniki za nalezljive bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, kjer dela tudi kot pediater-infektolog na otroškem oddelku. Je članica razširjenega strokovnega kolegija za infektologijo pri Ministrstvu za zdravstvo, podpredsednica Združenja za pediatrijo in članica posebnega strokovnega odbora za šolsko medicino.

 Okužba z virusom noric v nosečnosti

 Norice povzroča droben virus, ki spada med humane viruse herpes. Človek je edini izvor za to zelo nalezljivo bolezen. Največ primerov zasledimo v poznih zimskih in zgodnjih pomladanskih mesecih. Okužba se širi neposredna z bolnika na bolnika ali pa kapljično iz zraka .

 Bolniki lahko okužijo že dva dni pred izbruhom bolezni, pa še približno pet dni po pojavu izpuščaja. Predvidevamo, da je potreben vsaj 5-minuten neposreden stik z bolnikom, da se okužimo.

 Okužba z noricami v nosečnosti lahko ogrozi plod, pa tudi nosečnico.

 Najnevarnejše obdobje za okužbo je do 20. tedna nosečnosti, še posebno med 13. in 20. tednom.

 • Do 20. tedna nosečnosti virus noric prizadene plod v embrionalnem razvoju . Značilni so sledeči znaki: zahiranost, huda prizadetost kože z brazgotinjenjem, slaba razvitost mišičja, skrajšave kosti, upočasnjen psihomotorni razvoj, hude okvare možganov, prizadetost oči z motnjami in celo slepota.

 • Po 20. tednu nosečnosti večinoma ne pričakujemo več težke prizadetosti , pač pa otrok lahko preboli norice v maternici, razen v primerih, če pride do okužbe pri materi med 22. in 10. dnevom pred porodom. Otrok se v tem primeru lahko rodi z znaki noric ali pa zboli v prvem tednu po rojstvu. Ponavadi je potek noric pri otroku v teh primerih lahek, ker se od 6. dneva bolezni pri materi že tvorijo zaščitna protitelesa, ki preko posteljice prehajajo tudi na otroka.

 • Okužba z noricami v nosečnosti pa lahko privede tudi do prezgodnjega poroda in sicer kar v 25 odstotkov ali pa do smrti otroka in splava, predvsem v zgodnji nosečnosti do 12. tedna.

Okužba novorojenčka

 Otrok zboli za noricami v prvem ali drugem tednu po rojstvu, če se je mati okužila en do tri tedne pred porodom. Zaradi tvorbe zaščitnih protiteles v materini krvi, ki se prenesejo tudi na otroka, je potek bolezni v tem obdobju praviloma lahek.

 Zelo huda in nevarna oblika pa se pojavi, če mati zboli od 4. dne pred porodom pa vse do 2. dne po porodu. Otrok v tem primeru nima zaščitnih protiteles. Potek noric pri novorojenčku je v tem primeru izredno težak. Smrtnost je 20 do 30 odstotkov. Zato potrebuje tak novorojenček takoj po rojstvu zaščitne imunoglobuline, ki vsebujejo specifična zaščitna protitelesa.

Kako lahko preprečimo norice v nosečnosti?

 • Nosečnica naj se čim bolj izogiblje stikov z otroki, zlasti med 5. in 10. letom starosti, ko so norice najpogostejše.

 • Posebno ogrožene so ženske, ki so poklicno izpostavljene okužbi: zdravstvene delavke, vzgojiteljice, učiteljice.

 • Ogrožene so tudi za bolezen dovzetne nosečnice, ki imajo doma otroke, ki noric še niso preboleli. V teh primerih nekateri priporočajo cepljenje teh otrok, čeprav obstaja možnost prenosa cepilnega virusa v družini, vendar je pri tem za nosečnico nevarnost bistveno manjša kot pa, če bi se njen otrok okužil z divjim virusom noric in zbolel.

 • Preventivno zaščitno cepljenje je toliko pomembnejše, saj z nobeno metodo kasneje v nosečnosti ne moremo zanesljivo preprečiti prenosa virusa na plod. Tako se izognemo številnim zapletom med nosečnostjo.

 • Čeprav pasivna zaščita s specifičnimi imunoglobulini (VZIG) takoj po stiku neimune nosečnice z bolnikom z noricami oziroma 96 ur po stiku okužbe ne prepreči, pa je verjetnost okvar na plodu ponavadi toliko manjša, da svetujemo vsaki taki nosečnici takojšnjo zaščito.

 Odgovore na vprašanja, ki vas morda še zanimajo, lahko dobite na Infekcijski kliniki v Ljubljani, v ambulanti za okužbe v nosečnosti, kamor vas lahko napoti vaš osebni zdravnik ali ginekolog.