novorojencek1Borut Bratanič, dr.med.

Novorojenčki so glede na večje dojence posebneži, ki imajo dve značilnosti, kateri kasneje nista več tako izraziti.

Prva je izjemna sposobnost prilagajanja na nove življenjske okoliščine. Za vsakega novorojenčka je nujno, da obvlada prehod iz življenja v tekočini (v plodni vodi maternice), v življenje na zraku.

Druga značilnost novorojencev pa je sposobnost zelo hitre rasti.

Na vse to so normalno novorojenčki zelo dobro pripravljeni in prehod iz maternice v zunanji svet praviloma prežive brez hujših zapletov.

Prve ure po porodu

Popolnoma sveži novorojenčki, ki so uspešno prestali porod, v prvi uri po rojstvu kažejo nenavadno veliko zanimanje za svoje neposredno okolje. Čeprav bi pričakovali, da so utrujeni in nerazpoloženi, temu ni tako. Oči imajo široko odprte, z njimi iščejo mamin pogled in navadno malo jočejo, pri materi že takoj tudi sesajo na dojki. V drugi uri nato utonejo v spanec, ki traja približno 3 do 4 ure. Nato pa se zbude lačni in željni ponovnega dojenja.

Velikost

Pri nas so v povprečju porodne teže blizu 3300 g, deklice so v povprečju nekaj lažje kot dečki. Okrogla številka je tudi pri porodni dolžini, ki znaša v povprečju 50 cm, obod glavice pa 35 cm.

Glavica novorojenčka zajema četrtino telesne velikosti, pri odraslih praviloma le sedmino.

Glava

Glava je takoj po rojstvu še nekoliko stisnjena od porajanja in morda celo asimetrična. Na lobanji, pod lasiščem, tipljemo mehke dele, ki jim pravimo mečave. Velika ali sprednja mečava bo še dolgo odprta in se bo v povprečju docela zarasla šele po 18 mesecih. Mala mečava, v zatilnem predelu, je navadno takoj po rojstvu zaprta ali se zapre do konca prvega meseca življenja.

Koža

Takoj po rojstvu so praviloma vsi novorojenci zelo modrikasti po koži telesa in po vidnih sluznicah. To stanje se po prvih krepkih vdihih in glasnem joku hitro spremeni in koža postane rožnata. Takoj po rojstvu je po koži nalepljena belkasta, gosta, sirasta maz. Po nekaj dnevih življenja se lahko pri mnogih novorojencih prične pojavljati v koži rumena barva, nastaja rumenica ali zlatenica. Navadno po enem tednu sama izgine. Nekatere mamice bodo po skrbnem opazovanju svojih malčkov opazile, posebno po koži noskov, kot proso drobe bele pikice, ki se bodo rahlo bočile nad raven kože. To so drobne lojnice, ki še nimajo razvitih izvodil. Zato se maščoba nabira pod kožo in se kasneje ob drobnem luščenju kože izlije na površino. Mamice pogosto opazijo tudi drobno luščenje kože, ki je prisotno pri skoraj vseh novorojencih.

Prirojena kožna znamenja so lahko prisotna v obliki rdečkastih madežev na koži tilnika, v lasišču, na očesnih vekah in nosku ter na zgornji ustnici in bradi. Ta znamenja izginejo sama in jih nekateri imenujejo tudi “štorkljini ugrizi”.

Trebuh

Trebuščki so pri novorojenčkih izbočeni nad raven prsnih košev. Najprej bo iz popka v prvih dneh življenja štrlel kos popkovine, na kateri bo plastična sponka ali preveza. Že po prvih dneh se bo popkovina pričela sušiti in bo nato skupaj s sponko ali prevezo tudi odpadla.

Dojke

Na prsnem košu lahko pri številnih deklicah in dečkih opazimo otekli dojki. Morda se iz njih pocedi celo malo mleka. Dojki bosta večinoma sami uplahnili brez posledic, tako za dečke, kot za deklice.

Spolovilo

Pri dečkih in deklicah so spolovila v obdobju novorojencev zaradi vpliva hormonov precej nabrekla in pri fantkih ni mogoče potegniti kožice z glavice penisa. To je normalno, če lahko deček pri tem nemoteno odvaja seč.

Iztrebljanje

Prvo blato se imenuje mekonij in je temno zelene barve, močno je vlecljivo in se lepi na kožo otroka. Po nekaj dneh nastopi prehodno blato, ko se v zelenkastem blatu pojavljajo rumenkasti in beli otočki, dokler po vzpostavljanju dojenja novorojenček ne prične odvajati izrazito rumenega blata. Pri dojenih otrocih je odvajanje prav pestro. Lahko odvajajo po vsakem obroku ali pa samo na vsakih 7 dni. Zalivančki odvajajo blato od 2 do 3-krat dnevno, blato je rumeno, a nekolko trše.