PILATESČetudi pilates tehnika obstaja že desetletja, je vadba za telo in duha šele v zadnjem času postala splošno iskana športna dejavnost tudi pri mamicah po porodu in to z dobrim razlogom. Pilates omogoča psihično sprostitev in zmanjšuje negativne vplive, ki jih povzročajo pogosto dvigovanje otroka, dojenje, inkontinenca in pri nekaterih razmik preme trebušne mišice.

Pilates tehnika je svoje rojstvo doživela v zgodnjih letih 20. stoletja. Njen ustanovitelj Josep Pilates je ustvaril serijo vaj, ki so usmerjene predvsem na trebušne ter glutealne mišice in mišice spodnjega predela hrbta, medtem ko glavno vlogo igrata dihanje in namestitev hrbtenice. Medtem ko pilates ni neposredno aerobna zvrst vadbe, vseeno vključuje tekoče gibanje in različne sisteme dihanja, zato med krepitvijo telesa lahko začutimo povečan srčni utrip.

Verjetno se vsaka mamica, ki se odloča, katero zvrst vadbe izbrati, sprašuje, zakaj bi izbrala pilates. Ker pilates pri vsaki vaji deluje celostno in aktivira vse mišične sisteme v telesu, je označen kot celostna funkcionalna vadba, ki predstavlja varen izbor rekreacije. Enakomerno krepi mišice v telesu, vsaki mamici pa omogoča, da vnovčično začuti svoje telo in izboljša telesno držo, zato je tudi ena najbolj pripočljivih vadb v času po porodu. Ključna prednost pilates metode se je izkazala v preprečevanju in odpravljanju bolečin v ledvenem predelu – ena najbolj pogostih stanj mamic po porodu in pogost vzrok za obiske pri zdravnikih. Študija na univerzi v Floridi z naslovom »The influence of Pilates-based mat exercise on chronic lower back pain« je podala zelo zanimive izsledke. Izbrali so skupino žensk, starih med 46 in 52, ki so pilates izvajale na blazini dvakrat tedensko tri mesece, in kontrolno skupino žensk, starih med 34 in 43 let, ki niso izvajali pilatesa. Vse so imele predhodno bolečine v ledvenem predelu. Rezultati so dokazali, da je skupina, ki je izvajala pilates, pridobila na mišični moči in okrepila spodnji predel hrbta ter v tem območju pridobila tudi boljšo gibljivost. Pri skupini, ki je bila dejavna s pilatesom, so zaznali tudi veliko spremembo v telesnem izgledu. Zmanjšala se je namreč količina podkožnega maščevja.

Velika večina mamic si kmalu po porodu ponovno želi vrniti v formo in poskrbeti, da nepravilni vzorci gibov v vsakdanjem življenju, kot je nošenje otroka na eni strani, statično stanje na eni nogi in prenašanje težjih torb na eni rami, ne bi prinesli negativnih posledic, kot so bolečine v hrbtenici ali ramenskem predelu, tudi pod lopaticami. Za tisto, ki nikoli ni preizkusila pilatesa, je najbolje začeti z uvajanjem, med katerim se osnove pilates tehnike spoznava počasi in se selektivno ukvarja s telesom kot celoto. Najbolj optimalno je nadaljevati z individualnim pilatesom, s katerim se sistematično popravlja telesne vzorce s pravilnimi oblikami gibanja in pomaga vzpostavljati nove živčno-mišične povezave. Dobra alternativa so tudi skupinske vadbe na blazinah ali na pilates napravah, ki zajemajo sicer manj specfične, a kljub vsemu specializirane vaje za krepitev trupa in mišic rok in nog. Učenje oziroma izvajanje pilatesa preko DVD-jev je sicer tudi ena izmed možnosti, a je zaradi pravilne izvedbe prej pripročljivo temeljito spoznavanje z osnovami, da je vadba doma lahko zares pravilna, saj bi se z nepravilno izvedbo lahko poškodovali.

Izvajanje pilatesa nekajkrat tedensko izboljšuje telesno pripravljenost, omogoča bolj gibljivo hrbtenico in krepi mentalno stanje, hkrati pa poskrbi, da postanejo mišice okoli trebušnega predela bolj čvrste, zgornji del rok lepše oblikovan, drža telesa bolj pokončna in preprečuje nadležno urinsko inkontinenco. Ne glede na starševsko vlogo je namreč potrebno skrbeti za svoje telo, kajti vsak otrok želi imeti vitalne starše, polne energije in volje do gibanja.

Špela Jakša, uni. dipl. biokem., direktorica pilates studia Peti element, stott pilates mednarodno certificirani inštruktor