Revija MAMA

shutterstock_113479141OSTANIMO TUDI ŽENSKE

Biti mama je lepo. Je neprecenljivo. In, roko na srce, to delo zahteva celega človeka – celo žensko. Mit o superženski in supermami je bil na srečo že ovržen in vsem nam je jasno, da se človeku lahko kdaj pa kdaj tudi spraznijo baterije. Če se to zgodi v trenutku, ko okoli nas teka eden ali celo več razposajenih in razigranih bučk, zna biti to kar zalogaj, naše reakcije pa postanejo manj nadzorovane in bolj nas upravljajo čustva. Občutki jeze, nemoči, celo depresije in apatičnosti so v energijsko praznih dneh, ko se počutimo, kot da nam primanjkuje energije zase, kaj šele za druge, pogosti. Pa vendar se lahko temu izgonemo, če si vzamemo čas zase. Če si priznamo, da smo utrujeni, in si pustimo, da se malo razvajamo. Zaradi tega ne boste slaba mama, ravno nasprotno, zaradi tega bo vaša materinska vloga lepša, lažja in boljša.

Pozornost je v začetku usmerjena na otroka

 Dogaja se, da ženska, ko postane mama, vso svojo pozornost usmeri na otroka. Malo bitjece, tako nemočno, je odvisno od njene nege in mama poizkuša vse, da bi mu ugodila. Ko bitjece raste, je zahteva po pozornosti vedno večja in mamam preti nevarnost, da se ob vsakdanjem življenju, službi, popolni predanosti materinstvu in domu, znajdejo v pasti izgorelosti, ko nivo energije pade toliko, da se le stežka prebijejo skozi vse dnevne naloge.

Ravno zaradi tega je izrednega pomena, da mama ohrani sebe. Hrani sebe, obožuje in neguje sebe kot žensko. Res je, da s starševstvom moraš sprejeti nekaj kompromisov s samim seboj in morda zamenjati prednostne naloge. Ampak bistvo ostane enako. Ti si še vedno ti – samo svoja ženska, s svojimi pogledi, svojimi željami, svojimi cilji, sanjami, upi. Še vedno uživaš v določenih stvareh, še vedno so ti pri srcu tvoji hobiji in resnično ni nobene potrebe po tem, da bi jih zanemarila. Tako preprosto je. Le nekaj prilagoditev je potrebno.

Osvobodite se

Ko si ženska vzame čas zase in za trenutek prepusti svojo skrbstveno vlogo drugemu, je občutek osvobajajoč. Skozi svoje hobije ženska krepi svojo strast, svojo življenjsko voljo in dviguje nivo svoje energije. Čeprav se na začetku rade poigravamo z mamljivo mislijo, da bi svoj osebni dragoceni čas raje naklonile svojemu partnerju in otrokom ter večkrat tudi službenim obveznostim, da bi bile še boljše partnerice in mame, je resnica drugačna. Če si vzamemo čas zase, da se napolnimo z energijo, uživamo v svojih strasteh in preprosto smo, šele takrat lahko žarimo tudi na drugih področjih svojega življenja in se materinstvu predamo v celoti – brez slabe volje, podočnjakov in utrujenih oči. Uživanje v lastnem hobiju prežene negativne misli, ki jih hipno zamenjajo prijetni občutki in misli. Zato je hobi eden izmed najboljših načinov, kako si dvigniti energijo in svojim očem povrniti žar.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji revije Mama (Št. 181/ MAJ 2013, v prodaji od 29.4.2013)

 


Tag-i

Starejši in novejši članki