Revija MAMA

obleka dojPrvo pravilo pri novorojenčku je, da naj mu bo prijetno toplo. Novorojenčki so običajno brez večje zaloge podkožnega maščevja, ki bi ga grelo. Če je okolje toplo in če je novorojenček dovolj oblečen, je bolj miren in dobrovoljen. Vso svojo energijo usmeri v življenje in rast, ne porabi jo za ogrevanje. Že po štirih tednih dobrega dojenja se telesna teža poveča, večja je zaloga podkožnega maščevja in s tem tudi dojenček uspešneje zadržuje telesno temperaturo.

Pri oblačenju novorojenčkov je ostalo nekaj tradicije. Pri pripravi garderobe za novorojenčka se še vedno svetujejo tetra in mako majčke, pajacki, kapice, copatki, slinčki … Oblačenje novorojenčkov se mora prilagoditi letnemu času, pa tudi toplota v stanovanju je zelo pomembna. V hladnejšem času se svetuje dnevna sobna temperatura od 20 do 22 stopinj. Ob tako ogrevanem stanovanju se novorojenčka obleče v dve majčki (tetra in mako), zavije v pleničke, čez obleče žabice, obuje copatke ter zavije ali pokrije z odejico. Če pa se novorojenčka obleče v pajacek (pliš), se spodaj obleče samo eno majčko (tetra ali mako). Novorojenček postane nemiren tudi če mu je prevroče.

Ponoči naj bi bila temperatura od 18 do 20 stopinj. Mnogokrat sta starša navajena spati v hladnejšem prostoru, vendar se svetuje, da se prilagodita novorojenčku. Telesno toploto novorojenček oddaja enako hitro, kot jo proizvaja. Zato se ga ob nižji sobni temperaturi (18 stopinj) pokrije z res toplo (volneno) odejico.

Prvi sprehod

V zimskem času naj bi šel zdrav novorojenček po treh tednih na prvi petminutni sprehod. Potrebno ga je dovolj toplo obleči, vendar pa se pretiravanje odsvetuje. V tem letnem času je najbolj enostaven za oblačenje in tudi dovolj topel “smučarski” pajacek. Lahko pa se otroka obleče tudi v volneno garnituro (kapica, jopica, žabice).

S prvim sprehodom počakajte na ugodne vremenske razmere. Z vsakim naslednjim sprehodom se čas počasi podaljšuje, vendar dojenček ne sme biti predolgo izpostavljen nizki temperaturi. Kratek sprehod z vozičkom pri 10 stopinjah mu ne bo nikoli škodil.

Kako obleči novorojenčka za sprehod? Dve majčki, pleničke, topel pliš pajacek, copatke, tetra ali mako kapico, čez pa volneno kapico ter topel “smučarski” pajacek.

Oblačimo večjega dojenčka

Večje dojenčke je seveda tudi lažje oblačiti. V zadnjih letih klasične majčke izpodrivajo bodiji. Pri večjih dojenčkih pomenijo tudi večjo toplotno varnost, saj se zapenjajo preko pleničk med nogicami. Tako sta trebušček in hrbet ves čas na toplem.

V toplem stanovanju se obleče dojenčka v majčko ali bodi, zavije v pleničko, obleče v pajacek in obuje v copatke. Če je dnevna sobna temperatura nižja, se dojenčka obleče še v toplo jopico in hlačke.

Kako pa starši vedo, da dojenčka zebe ali pa da mu je prevroče?

V hladnem vremenu, posebno na hladnem vetru mora dojenček sam vzdrževati telesno temperaturo. To delo mu običajno ni po volji in bi se takoj bolje počutil, če bi ga tega dela rešila primerna zunanja temperatura. Zato postane nemiren, ohladijo se mu rokice in nogice. Če ga potipamo pod obleko na prsnem košu, bo še vedno normalno topel. Takrat je čas, da se sprehod konča in ga odnesete v toplejši prostor. Kmalu se bo pomiril in postal normalno živahen.

Kadar pa je dojenčku prevroče, to zelo hitro pokaže z drugačnim obnašanjem.

Tudi dojenčki se potijo. Če ga potipamo po glavici pod “trojno” kapico ali pa zadaj na vratku, se začuti sled znoja. Takrat je čas, da se dojenčka sleče

Vrstni red oblačenja

1. Najprej ga previjemo v svežo pleničko.

2. Bodi previdno oblečemo čez glavico, nato čez roke in ga zapnemo med nogami.

3. Prve mesece čez pleničko za enkratno uporabo in bodi namestimo še tetra plenico in jo učvrstimo s previjalko.

4. Majhne dojenčke, ki še niso zelo aktivni, v zimskem času hitreje zebe, zato jim za na sprehod obujemo še nogavičke.

5. Pajac najprej nataknemo na eno nogo, nato na drugo in ga previdno potegnemo navzgor.

6. Otroka položimo na smučarski pajac in oblečemo najprej nogice, nato pa še rokice.

7. Za prve sprehode otroku nadenemo najprej tetra ali mako kapico, nekajmesečnemu dojenčku pa lahko že samo toplo zimsko kapico.

8. Za zaključek mu nadenemo še šal, če je potrebno tudi primerne copatke (volnene) in rokavičke.


Tag-i