Revija MAMA

bigstock_Teenage_Girl_In_Trouble_With_P_4356599Brez zaupanja bi bilo naše življenje pusto in prazno. Zaupanje predstavlja nepogrešljivo komponento za razvoj in ohranjanje osrečujočih odnosov. Pa vendar se zgodi, da imamo z zaupanjem velike težave, še posebej izrazite pa so v obdobju najstništva. V tem prispevku bomo skušali osvetliti, kaj najstniku pomeni, da lahko nekomu zaupa svoje sanje, skrbi in stiske, zakaj se včasih zapira vase in kaj lahko takrat kot starši naredimo.

Tako kot nekoč malček, si tudi vsak najstnik še vedno želi, da bi lahko staršem zaupal vse, kar se mu dogaja. To so seveda trenutki, ko se veseli uspehov v šoli in pri drugih dejavnostih, zaupati pa želi tudi takrat, ko dobi slabe ocene, ko ga glodajo skrbi, dvomi, se sooča z lastnimi strahovi, nemočjo, jezo ali žalostjo. Zelo močno ga lahko v tem obdobju preplavljajo tudi čustva zaljubljenosti  ali pa njegove misli in čustva zasedajo kakšne druge stvari, zaradi česar je videti povsem odsoten. In v bistvu to drži, ker je čustveno in miselno popolnoma drugje. Ko na tak način odplava v svoj svet ali se dobesedno zaklepa v svojo sobo, se zdi, kot da noče nikogar spustiti k sebi, da so zanj vsi ljudje moteči in da je zadnja stvar na tem svetu, da bi se s kom želel pogovarjati. Še posebej pa ne s starši. Ob taki drži marsikatera mami preprosto reče: »Mislila sem, da bom znorela!« Mamo še posebno močno boli, če na lepem ugotovi, da je izgubila stik s hčerko, da ne more priti do nje in je začutiti, ker se je popolnoma umaknila v svoj svet. Čuti le nemoč, izgubljenost in strah in pri tem niti ne ve, da enako doživlja njena hči, ki ji s svojim vedenjem brez besed to prebuja in upa, da bo mami sporočilo razvozlala.

Zakaj se najstnik tako obnaša, če pa želi prav nasprotno? Predvsem zato, ker se boji, da ne bo razumljen, da bo slišal kritiko, mogoče tudi posmeh, česar pa seveda ne želi. Najprej je treba povedati, da je v tem obdobju zelo ranljiv in občutljiv za vsako besedo, ki si jo interpretira v skladu s tem, kako doživlja sebe. Zaradi hitrih telesnih sprememb in čustvenih nihanj iz ene skrajnosti v drugo je ves zmeden. Bolj kot vprašanje, kdo je on sam zase, mu je pomembneje, kdo je on za druge oziroma kako ga vidijo drugi. Vrstniki in sprejetost v njihovi družbi postajata vedno pomembnejša dejavnika v oblikovanju samozavedanja in samopodobe. Včasih se vedejo, kot da jim vrstniki pomenijo vse, starši pa se ob tem čutijo kot »peto kolo«. A raziskave kažejo nasprotno: zaupanje staršem najstniku kljub vsemu pomeni več kot zaupanje vrstnikom. Pravzaprav so pokazale na dejstvo, da znajo tisti najstniki, ki imajo zaupljivejši odnos s starši, navezovati bolj zaupljive odnose z vrstniki. Za fante ima pri tem večjo vlogo oče, za dekleta pa odnos z mamo.

Celo več kot samo to. Vedno bolj se odkriva, da zaupljiv odnos s starši prinaša mladostniku kvalitetnejše odnose z vrstniki in tudi odraslimi, višje samospoštovanje, manj osebnih težav ter večje zanimanje in angažma za šolo. Dodatno ugotavljajo, da takšen odnos mladostnika ščiti pred nevarnostjo depresije in se hitreje nauči soočanja s težavami.

 

Nadaljevanje članka, Luke Mavriča iz Terapevtskega inštituta Srčika, si lahko preberete v poletni številki revije Mama.


Tag-i