Revija MAMA

shutterstock_82244512Prvi meseci. Česa vam ni nihče povedal?

Prihod dojenčka bo v vaš dom prinesel veliko sprememb. Več, kot si jih verjetno predstavljate. Lažje se boste z njimi spopadli, če se boste nanje pripravili zdaj.

 V PORODNIŠNICI

 Dojenje

Že v porodnišnici vam bodo svetovali: dojenček naj se doji na vsake tri ure. Vmes pa imate potem veliko časa zase, kajne? Kar je lahko povsem res in prav, a ponovno, ni vedno tako. Dojenček mora takšen ritem dojenja šele osvojiti ter se naučiti močno in učinkovito sesati, kar lahko traja. Prve dni ali celo tedne zato dojenček za dojenje potrebuje več časa, saj vmes na dojki tudi počiva, se ponovno prebudi in spet sesa. Dojenja se zato lahko razvlečejo tudi do ene ure. Potem ga še previjete, očedite sebe, zložite oprane plenice in naslednja runda je že tu. Ne ostane tako veliko časa, kot se zdi. Novejša priporočila strokovnjakov za dojenje pa tako ali tako pravijo, naj se dojenček doji »na zahtevo«, takrat, ko sam želi, in se ne navdušujejo več toliko nad vztrajanjem nad dojenjem na tri ure. Mnogim dojenčkom tak ritem niti ne ustreza in se želijo dojiti na dve, včasih tudi na eno uro. Strokovnjaki ugotavljajo, da se dojenčki dojijo »v grozdih«, morda en del dneva na tri ure, v popoldanskem času pa ponavadi bolj pogosto in so lahko »priklopljeni« tudi kar po več ur. Kar je povsem normalno.

 Košarica F

Ali je to dejansko dobro ali slabo, boste ocenile same. Nič pa vas ne vlečemo za nos, če vam povemo, da boste nekaj dni v svojem življenju tudi same občutile, kako je okoli nositi oprsje košarice F. Nekaj dni po porodu se namreč zgodi t. i. »naval mleka«, zaradi katerega bodo vaše prsi res večje za nekaj košaric. Ko bo dojenček pridno sesal, pa se bodo dojke počasi zmanjšale za košarico ali dve in takšne ostale, dokler boste dojile.

 Boleče bradavice

V nosečnosti boste veliko slišale in brale o porodu. Pa o bolečini in o pripravah na porod. Odrezale se boste super, ker veste, da bo vaš dojenček potem tu. Bolečine pa bo konec. Res? Morda je prav, da vam nekdo pove, da lahko nekatere med dojenjem v začetku zelo neprijetno bolijo tudi bradavice.

»Bolelo me je, da sem videla vse zvezde,« znajo povedati mamice. Gre za to, da nežne bradavice še niso utrjene in zato nekaj časa bolj bolijo. S seboj v porodnišnico zato ne pozabite vzeti mazila, namenjenega prav hitrejšemu celjenju morebitnih ranic in blaženju bolečin.

 PRIHOD DOMOV

 Pomanjkanje spanca

Dojenčki so lahko prave mučilne naprave. Mučilno tehniko, s katero človeku ne pustijo spati, so v preteklosti, in verjetno kje tudi danes, uspešno uporabljali v obveščevalnih in varnostnih službah. Vaše pritoževanje nad napornimi nočmi je torej več kot upravičeno. V prvih mesecih si mirnih noči pač ne morete nadejati, ker pa je zadostna količina spanca nujna za dobro psihofizično počutje, je dobro, če manjkajoče urice poskusite nadoknaditi takrat, ko se da. Čez dan, ko dojenček spi, si počitek privoščite tudi vi. Naj za gospodinjstvo medtem poskrbi nekdo drug. Saj vemo, da zmorete same, a zakaj se ne bi pustile razvajati?

 Jok

Nekateri dojenčki res veliko spijo, se pridno hranijo in bolj malo jokajo. Če ste do zdaj naletele le na takšne, je vaša predstava o tem, kaj vas čaka, lahko morda preveč lahkomiselna. Morda boste res imeli »srečo«, lahko pa se zgodi, da bo vaš dojenček dolgo iskal svoj ritem spanja in hranjenja ali pa bo morda celo zamenjal dan za noč. Morda ga bodo nekaj mesecev mučile kolike, lahko pa bo pač bolj »zahtevne« sorte in bo od vas zahteval več. V takem primeru vas čaka nekaj mesečni »rodeo«, ki vsekakor ne bo lahek in enostaven. A boste zmogle, ker boste nanj pripravljene. In ker boste za nego svojega dojenčka rade volje porabile zadnje atome moči.

 1001 priporočilo o prehrani

Najprej se dojenček doji, potem začne jesti »našo« hrano in spet bom imela več časa zase. Povsem tako enostavno ni, saj je uvajanje goste hrane kar zahteven proces, ki dovoljuje ali omejuje določene sestavine. Dojenčku boste morale hrano še kar nekaj časa pripravljati posebej, najprej zato, ker mu boste, zaradi možnosti nastanka alergij uvajale vsako živilo posebej, pa tudi zato, ker naši obroki ponavadi vsebujejo tudi katero od živil, ki so v prvem letu življenja še prepovedana (kravje mleko, beljak, med, svinjino …). Dojenčkovi obroki bodo še nekaj časa ostali tudi bolj spasirani, njegov okus pa še nekaj let ne bo tak, kot je naš. Verjetno bo tudi precej bolj sladek. 

 VAŠE TELO

 Trebušček

Ko se bo vaš dojenček rodil, boste še vedno videti noseče! Vaša maternica se bo namreč v svoj prvotni položaj in velikost krčila še nekaj tednov, ohlapne pa bodo še tedne ali mesece ostale tudi vaše trebušne mišice. Vaša oblačila izpred začetka nosečnosti vam verjetno čisto takoj še ne bodo prav.

 Spolnost po porodu

Šest tednov preživim, potem pa akcija! Že komaj čakate? Morda ne bo ravno tako. Pri starosti šestih tednov je obdobje kolik ravno na vrhuncu. Povsem mogoče je, da boste za posteljne radosti preprosto preutrujene, morda pa nanje tudi psihično še ne boste pripravljene. Porod je intenziven dogodek, prihod novega družinskega člana pa še bolj. Ne boste edine, če vam po 6 tednih še ne bo prav pogosto do spolnosti.

 U. K.

 


Tag-i